A. Butkevičius: „Teismo sprendimas neturėtų lemti jokių pokyčių valdančiojoje daugumoje“

Jis taip pat sakė manantis, jog byla buvo politizuota.

A. Butkevičius atsisakė komentuoti teismo sprendimą, sakydamas, jog tai yra teisėjų kompetencija.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
A. Butkevičius atsisakė komentuoti teismo sprendimą, sakydamas, jog tai yra teisėjų kompetencija.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 12, 2013, 4:06 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:37 AM

Šių partijų lyderiai visų pirma pažymi, kad Vilniaus apygardos teismo sprendimas - ne galutinis, ir gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Teismas Darbo partijos įkūrėją, parlamentarą Viktorą Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei - trejų metų laisvės atėmimo bausmę, o dabartiniam partijos vadovui Vytautas Gapšiui skirta 35 tūkst. litų bauda.

„Teismo sprendimas nėra galutinis, ir pats teismas pabrėžė, kad neįsigalios, o galės būti skundžiamas apeliacine tvarka, todėl traktuoju kaip negalutinį sprendimą“, - BNS penktadienį sakė R. Paksas.

Jis taip pat sakė manantis, jog byla buvo politizuota.

„Man atrodo, kad tie šešeri ar septyneri metai, kai vyksta šis procesas, manęs neįtikino nei prokuratūros, nei teismo argumentai, per visas siūles šitos bylos matau politinį atspalvį. Manau, kad tai yra ryškiai politizuota byla, ir neapleidžia įspūdis, kad vienos politinės jėgos išsivalo sau kelią naudodamos teisminius būdus, teisėsaugos institucijas“, - kalbėjo R. Paksas.

„Čia pirmos instancijos sprendimos, todėl man sunku daryt tolimesnes išvadas. Rai ne bylos baigtis, o pirmos instancijos sprendimas, tuo labiau, kad partijos atžvilgiu byla nutraukta, kalbama tik apie atskirus parlamentarus“, - teismo sprendimą BNS komentavo LLRA lyderis V. Tomaševskis.

Komentuodamas teismo nuosprendį Darbo partijos (leiboristų) byloje, Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, jog politinių pasekmių tai neturės.

"Koalicija ir toliau dirbs sėkmingai, ir tikiuosi, kad šis teismo sprendimas valdančiojoje daugumoje neturėtų padaryti jokių pokyčių," - penktadienį sakė Premjeras.

A. Butkevičius atsisakė komentuoti teismo sprendimą, sakydamas, jog tai yra teisėjų kompetencija.

Pasak Vyriausybės vadovo, skubotų išvadų daryti nereikėtų.

"Kol kas yra per anksti priiminėti kažkokius sprendimus", - pažymėjo jis. Anot Premjero, pirmadienį rinksis Politinę taryba, taip pat artimiausiu metu bus partijos vadovybės pasitarimas, ir po to "bus galima kalbėti aiškiau ir suprantamiau".

A. Butkevičius neatmetė galimybės, kad šis nuosprendis dar nėra galutinis.

"Manau, kad šis sprendimas dar gali būti apskųstas", - sakė Premjeras.

Ministras Pirmininkas atmetė kaltinimus, jog po kaltės pripažinimo koalicijos partneriams šešėlis krinta ir ant jo vadovaujamos Socialdemokratų partijos.

"Tikrai negalvoju, kad mes užsidedame kažkokią dėmę. Juos išrinko visuomenė demokratiniuose rinkimuose, ir visiškai nekultūringa bei neetiška kalbėti apie tai, jog kažkokia kita partija yra kalta dėl to, kas vyksta Lietuvoje, arba netgi teisme," - sakė A. Butkevičius.

Socialdemokratai turi peržiūrėti koaliciją

Po apkaltinamojo nuosprendžio Darbo partijos (DP) lyderiams valdančiajai koalicijai vadovaujanti Socialdemokratų partija turi peržiūrėti koalicijos sudėtį, sako Seimo opozicijos lyderiai.

„Teismas pripažino, kad partija ir jos vadovybė yra padarę didelius politinės korupcijos nusikaltimus, ir ta nusikalstama veikla yra akivaizdžia įrodyta.

Klausimas, kurį reikia adresuoti socialdemokratams, ar jie po tokio teismo sprendimo galvoja, kad koalicija su Darbo partija ir toliau yra tinkamas būdas valdyti Lietuvą, turėti tokią valdančiąją koaliciją ir kartu pirmininkauti ES“, - penktadienį Vilniaus apygardos teismo nuosprendį DP byloje BNS komentavo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Jo teigimu, į šį nuosprendį tinkamai reaguoti turėtų būtent Socialdemokratų partija ir jos vadovai.

„Jeigu būtų bandoma nereaguoti ir sakyti, kad tai nieko nekeičia toliau valdžios darbe, tai būtų didelė ir skaudi klaida, kuri iš tikrųjų labai brangiai kainuotų tarptautinei reputacijai, prisimenant, kad Lietuva šiuo metu pirmininkauja Europos Sąjungos Tarybai“, - pabrėžė A. Kubilius.

Jis sakė turintis abejonių, ar dabartinė keturių partijų centro-kairės koalicija gali likti gyvybinga.

Be to, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas kelia klausimą dėl „darbiečių“ vadovo Vytauto Gapšio galimybės toliau eiti pirmojo Seimo vicepirmininko pareigas.

„Kyla klausimas, ar kaltu pripažintas politikas gali eiti aukštas pareigas Seimo vadovybėje“, - sakė A. Kubilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.