V. Uspaskichas: „Mane bandė pagrobti“

Viktoras Uspaskichas pagrasino, kad kai jis prasižios, daug svarbių Lietuvos pareigūnų sulauks nemalonumų. Tačiau gavęs progą – neprasižiojo. Specialioje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje jis pasakojo apie tai, kad rėmė visas Lietuvos politines partijas, bet niekada nebuvo Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ tarpininku. Jis net buvo paprašytas duoti žodį, kad po viešnagės Rusijoje grįš į Lietuvą.

Penktadienį V. Uspaskichas buvo nuteistas kalėti ketverius metus.<br>R. Danisevičius
Penktadienį V. Uspaskichas buvo nuteistas kalėti ketverius metus.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2013, 9:08 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:20 AM

Penktadienio vakarą Darbo partijos byloje buvo padėtas pirmasis taškas. Lyderis V. Uspaskichas buvo nuteistas kalėti ketverius metus. Jo kolegoms skirtos mažesnės bausmės. Apie tai specialioje laidoje „Lietuva tiesiogiai“ Darbo partijos lyderis kalbėjo su žurnalistu Alvydu Medalinsku.

Portalas lrytas.lt pranešė, kad šiąnakt V. Uspaskichas išskrenda į Rusiją. Jis teigia, kad vyksta ne į Maskvą, bet į Sibirą – tremtinių miestelyje vyks didelio masto renginys, kurį finansuoja.

Paklaustas, ar gali duoti pažadą, kad grįš į Lietuvą, V. Uspaskichas atsakė pokštu: „Jei tu (A. Medalinskas. - Red.) atvažiuosi pasitikti, tai būtinai. Tu pirmas sužinosi.“

Laidos vedėjas V. Uspaskicho paklausė ir apie santykius Rusijos dujų konsernu „Gazprom“. Žurnalistas priminė, kad tokiose šalyse kaip Ukraina „Gazprom“ turi partnerių politinėse struktūrose – finansuoja svarbių politikų veiklą, o šie siekia verslininkams naudingų sutarčių.

„Aš niekada nebuvau dujų tiekimo tarpininkas. Mes (kalbėjo apie „Vikonda“. - Red.) organizavome atsiskaitymą už dujas, bet tiekėjai buvo kiti. Mes tiekėme Lietuvai dujas už rusišką kainą. Tai buvo aukso gysla Lietuvai. Kitos valstybės tuo pasinaudojo ir džiaugėsi“, - apie tą laikotarpį, kai žengė į politikos aukštumas pasakojo V. Uspaskichas.

Paklaustas, kodėl 2007 metais prašė Rusijos politinio prieglobsčio, Darbo partijos įkūrėjas atsakė: „Todėl, kad mane bandė pagrobti. Saugantis nuo fizinio susidorojimo, teko imtis tokios priemonės“.

Kas bandė pagrobti V. Uspaskichą? Tai esą siekė padaryti Lietuvos teisėsaugos pareigūnai, naktį užklupę prie namo Maskvoje. Nuteistasis politikas atsisakė įvardinti tų pareigūnų pavardes, nes jie esą „sėdi prie valdžios“. Seimo narys teigė, kad Lietuvos visuomenė dar nepasiruošusi išgirsti tiesą.

Savo įvykių interpretaciją, kurią vadino faktais, V. Uspaskichas tikino išdėstysiąs atsiminimų knygoje. Tačiau leidinys pasirodys dar ne greitai – tada, kai politikas bus pasodintas į kalėjimą. „Ten daugiau, matyt, bus laiko“, - juokavo V. Uspaskichas. Dabar jis ruošis kovoms teismo salėse.

Apie ką bus ta knyga? Darbo partijos vėliavnešys teigė, kad Lietuvos visuomenė dar nepasirengusi apie tai išgirsti. Jo žodžiai esą sudrebins visą politikos elitą.

Darbo partijos įkūrėjui buvo priminta ir kita situacija, kuri žiniasklaidoje buvo piešiama prieštaringai. 2003 metais Lietuvos pilietybę gavo verslininkas Mansuras Sadekovas. Viešai buvo teigiama, kad Lietuvos piliečio pasą jis esą išsipirko. Mainų esmė – V. Uspaskicho valdoma „Vikonada“ sumokėjo apie 500 tūkst. litų prezidento Valdo Adamkaus skolų.

Paklaustas, ar žino kas toks yra M. Sadekovas, nuteistasis politikas V. Uspaskichas atsakė: „Žmogus, totorinas, verslininkas, žmona čia turi.“

Kai laidos vedėjas paklausė, kuo tas verslininkas buvo toks svarbus V. Uspaskichui, šis atsakė: „Kodėl Adamkui neiškeliat apkaltos? Tada jis buvo prezidentas. Todėl nekiškite šito pavyzdžio, jei nesugebate iki galo, tvarkingai, taikyti tuos pačius standartus.“ Priremtas prie sienos ir prašomas atsakyti, ar „Vikonda“ parėmė prezidento V. Adamkaus rinkiminę kampaniją, V. Uspaskichas išsisukinėjo – papasakojo apie kitą situaciją, į kurią buvo patekusi „Vikonda“.

Nuteistasis politikas tikino, kad jis rėmė visas Lietuvos politines partijas: ir konservatorius, ir socialdemokratus, ir „Naująją Sąjungą“. Tačiau partneriai esą buvo nesąžiningi, todėl vėliau atsisuko prieš jį patį. Suprask, išdavė.

V. Uspaskichas tikino, kad net prezidentė Dalia Grybauskaitė naudojasi juo – kritikuodama, augina savo reitingus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.