Ekologinio ūkio pamatas - limuzinų banda

Kėdainių rajono ūkininkas Donatas Vaitelis negaili kokybiško pašaro nuo bandos atskirtiems limuzinų veislės buliukams. Nors tvarte įkurdinti gyvuliai auga sparčiai ir greitai iškeliaus pas mėsos perdirbėjus, lietuvaičiams neteks paragauti šio itin gardaus produkto, nes visa jautiena bus išvežta į Vakarų Europą, rašo „Ūkininko patarėjas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Dainius Šepetys

Jul 15, 2013, 10:16 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:47 AM

Lietuviams - tik karviena

Žvelgiant į sveikata trykštančius buliukus ir žinant, kad jie iškeliaus užsienio valgytojams, darosi savotiškai graudu ir nevalingai kyla klausimas, tai ką gi kremtame mes? „Tikrai žinau, kad mano ūkyje išauginti ir perdirbėjų skerdykloje paskersti buliai keliauja į užsienį.

Štai praeitą kartą gyvulių supirkėjai prie manęs kalbėjosi telefonu su Italijos verslininkais ir derino jautienos kainą. Žinau, kad ir kitų Lietuvos ūkininkų išauginta kokybiška mėsa gula ant vakariečių stalo. Mūsų šalies vartotojams, deja, tenka tik numelžtų karvių mėsa“, - kalbėjo D. Vaitelis.

Beje, ekologinio ūkio savininkas prisiminė apie Dotnuvos eksperimentinio ūkio iniciatyvą prekiauti jų pačių išauginta jautiena. „Tai bene vienintelis atvejis, kai Lietuvoje užaugintų bulių mėsa patenka į vietinę rinką. Tiesa, dotnuviškiai vietinei rinkai tiekia juodmargius pieninės krypties galvijus, o ne mėsinius, tačiau vis tiek ši skerdena yra daug kartų geresnė nei senų karvių mėsa“, - sakė jaunas ūkininkas.

D. Vaitelis pasidžiaugė šalies valdžios norais Lietuvoje gaivinti gyvulininkystę. „Teigiami poslinkiai šioje srityje jau pastebimi. Štai ir išmokų mokėjimas už iki metų amžiaus Lietuvoje išlaikytą gyvulį atnaujintas. Suma nėra didelė, apie 400 litų, tačiau gyvulininkyste besiverčiantiems ūkininkams vis šiokia tokia paspirtis“,- teigė 160 grynakraujų limuzinų ūkyje laikantis vyras.

Avižos - draudimo polisas

Žostautų kaime ekologiškai ūkininkaujantis D. Vaitelis šiais metais deklaravo 333 ha žemės. Jo ūkyje pievos užima apie 120 ha, likusioje dalyje auginamos grūdinės kultūros. Ūkininko teigimu, mėsinių galvijų laikymas labai daug prisideda prie to, kad jis gali ekologiškai tvarkytis ūkyje ir gauti palyginti didelius grūdinių kultūrų derlius.

„Mano žemės gyvos. Jose gausu sliekų, kitokios naudingos gyvūnijos. Laikas nuo laiko dirbamas žemes tręšiu galvijų mėšlu, ūkyje taikau lanksčią sėjomainą. Vienus metus dirvoje auginu kviečius, po jų sėju žirnius. Po žirnių – miežius, o dar vėliau avižas su dobilų įsėliu. Tuomet dvejus metus laikau dobilieną ir tik tada ciklas yra kartojamas iš naujo“, - aiškino ūkininkas užsimindamas, kad nenaudodamas jokių chemikalų ir mineralinių trąšų jis, nelygu kultūra, prikulia 2,5–4 t/ha javų.

D. Vaitelis kiekvienais metais sėja apie 50 ha avižų, taip tarsi apdrausdamas savo galvijus. Jei metai ne lietingi, tarkime, tokie kaip šie ir žolės būna nedaug, ūkininkas avižas šienauja ir gamina javainį. Jei žolės gausu, tuomet avižos kuliamos grūdams.

Kartų kaita

Daugiau nei pusantro šimto limuzinų ūkininkas gano trijose bandose. Kiekvienoje bandoje yra maždaug 30 karvių žindenių ir prieauglis. Vyresni buliukai laikomi atskirame tvarte. Jie ten penimi ir ruošiami pardavimui. Kartu su karvėmis ganosi bulius reproduktorius, kuris po tam tikro laiko yra keičiamas.

Štai šiais metais D. Vaitelis aukcione Prancūzijoje nusipirko du limuzinų veislės jaunus bulius. „Šie buliai yra geros genetikos. Akivaizdžiai matyti, jog jie yra aukštesni, ilgesni, platesnės krūtinės. Ne be reikalo kiekvienas jų man atsėjo maždaug po 24 tūkst. Lt“, - kalbėjo gyvulių augintojas. Jis papasakojo, kad į Prancūzijoje esančią Lano limuzinų veislės gyvulininkystės stotį du kartus per metus vietos ūkininkai suveža po 300 buliukų. Ten specialistai juos sveria, matuoja, nustato veislinę vertę. Vėliau būsimieji reproduktoriai parduodami aukcione, kur jų kaina priklauso nuo veislinės vertės.

Kalbant apie mėsinių galvijų auginimą, išryškėja dar viena itin gera limuzinų savybė – šios veislės veršeliai visada atvedami mažesni nei kitų mėsinių veislių galvijų, o tai labai svarbi fiziologinė gyvulio savybė, nes nuo veršelio dydžio didele dalimi priklauso veršiavimosi sėkmė.

D. Vaitelio ūkyje užauginti buliai iš skerdyklų keliauja į užsienio parduotuves, o čia atvestos telyčios parduodamos tik auginti bei veisti Lietuvoje. Beje, jų kaina taip pat priklauso nuo gyvulio genetinės kilmės. Tiesa, šiemet ūkininkas parduoti telyčių neketina, nes reikia atnaujinti savo ūkio bandą. „Pirmosioms mano karvėms jau sukako po 10 metų, todėl atėjo laikas jas pakeisti jaunomis“, - sakė septynerius metus limuzinus auginantis ūkininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.