V. Gapšys laikosi kėdės, planuojama balsuoti dėl nepasitikėjimo

Už finansinius nusikaltimus nuteistas Darbo partijos lyderis Vytautas Gapšys pirmadienį kategoriškai pareiškė neketinantis atsistatydinti. Jis pareikalavo, kad koalicijos partneriai nesikištų į Darbo partijos reikalus, nes ji esą pati turi teisę nuspręsti, kokius žmones deleguoti į jai skirtus politinius postus.

Vilniaus apygardos teismas Seimo pirmajam vicepirmininkui V. Gapšiui skyrė 35 tūkst. 750 litų baudą dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo.<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Vilniaus apygardos teismas Seimo pirmajam vicepirmininkui V. Gapšiui skyrė 35 tūkst. 750 litų baudą dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo.<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

2013-07-15 12:53, atnaujinta 2018-03-03 01:12

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį taip pat nebuvo kategoriškas. Jis sako, kad socialdemokratų siūlymas V. Gapšiui atsistatydinti tėra jų partijos nuomonė. O galutinį sprendimą dėl V. Gapšio likimo turi priimti patys „darbiečiai“. Premjeras pabrėžė, kad valdančioji koalicija nepaisant neigiamo sprendimo Darbo partijos byloje, dirba stabiliai. V. Gapšį gynė ir kiti koalicijos partneriai – „tvarkiečiai“ bei Lenkų rinkimų akcijos atstovai. 

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas komentuoti savo pavaduotojo veiklos nepanoro ir spruko nuo žurnalistų.

Tuo tarpu Seimo opozicija, neišsprendus V. Gapšio problemos, jam žada skelbti nepasitikėjimą.

Seimūnas kalbėjo kategoriškai

„Niekas koalicijoje nesikeitė“, - taip trumpai situaciją po valdančiųjų partijų lyderių susitikimo apibūdino Darbo partijos vadovas.

Į visus klausimus V. Gapšys atsakinėjo trumpai, kategoriškai ir piktokai. Galbūt jis taip bandė pademonstruoti, kad jaučiasi tvirtai.

Paklaustas, kodėl Darbo partija, kuri anksčiau reikalavo į skandalą patekusios buvusios ūkio ministrės Birutės Vėsaitės atsistatydinimo, dabar esant dar rimtesnei situacijai sau aukštų moralės reikalavimų nekelia, V. Gapšys nenorėjo leistis į diskusijas.

„Visiškai kita situacija. Nesupinkime dviejų dalykų“, - tvirtino Viktoro Uspaskicho augintiniu laikomas politikas.   

„Darbietis“ nesibaimina opozicijos jam rengiamos interpeliacijos. Esą tai tik jų reikalas. 

Jis taip pat sumenkino Socialdemokratų partijos garbės pirmininko Aloyzo Sakalo pareiškimus, kad dalis „darbiečių“ Seimo narių prašosi pas socialdemokratus.

„Gerbiu jo amžių, bet su amžiumi, žinot, kartais pradeda ir pareiškimai atitinkami būti. Žinau, kad faktiškai yra visiškai kitaip“, - sakė „darbiečių“ vadas.

Jis taip pat nemano, kad jam pasitraukus iš svarbaus posto koalicijai dirbti bus lengviau.

„Socialdemokratams gerai su mumis dirbti. Koalicija dirba tvarkingai, konstruktyviai ir toliau taip dirbs“, - pažadėjo politikas.  

Žada rengti nepasitikėjimą

Tuo tarpu parlamento opozicija rudenį planuoja V. Gapšiui reikšti nepasitikėjimą, jeigu šis iki tol pats nepasitrauks iš pareigų.

„Dėl rugsėjo - jokių abejonių, jei jis pats ar koalicija neišspręs šio klausimo. Esu įsitikinęs, kad asmuo, pripažintas kaltu didelės politinės korupcijos byloje, negali eiti pareigų Seimo vadovybėje“, - pirmadienį sakė Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius.

Kitos opozicinės partijos - Liberalų sąjūdžio - frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis laikosi tokios pat pozicijos. Jo teigimu, V. Gapšys pats turėtų atsistatydinti.

„Nepaisant to, kad laukia apeliacinis procesas, V. Gapšys turi trauktis“, - pirmadienį sakė E. Masiulis.

Šiuo metu Seimas neposėdžiauja, rudens sesija prasidės rugsėjo 10 dieną.

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vadovas ir premjeras Algirdas Butkevičius sekmadienį pareiškė, kad V. Gapšys neturėtų eiti Seimo vicepirmininko pareigų, kol tęsis teisminiai ginčai Apeliaciniame teisme.

Pagal Seimo statutą, siūlymą atleisti Seimo pareigūną motyvuotu raštu gali pateikti Seimo valdyba, komitetas ar ne mažiau kaip penktadalis (29) Seimo narių. Sprendimas dėl atleidimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių (71) balsų dauguma.

Skyrė piniginę baudą

Vilniaus apygardos teismas penktadienį Seimo pirmajam vicepirmininkui Darbo partijos vadovui V. Gapšiui skyrė 35 tūkst. 750 litų baudą dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Šis nuosprendis gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

Valdančiojoje koalicijoje esanti Darbo partija kaltinta 2004-2006 metais neapskaičiusi daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.