A. Butkevičius ragina V. Gapšį atsitraukti

V. Gedvilas tvirtina pasitikintis savo pavaduotoju

Premjeras mano, kad V. Gapšys turėtų sustabdyti dalyvavimą Seimo valdyboje.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Premjeras mano, kad V. Gapšys turėtų sustabdyti dalyvavimą Seimo valdyboje.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 16, 2013, 11:34 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:30 AM

Interviu LRT radijui Vyriausybės vadovas pakartojo, kad valdančioji koalicija ir toliau dirbs stabiliai, nepaisant įvairiausių spaudimų - esą spaudimas buvo juntamas formuojant Vyriausybę ir šiai pradėjus dirbti. Kalbėdamas apie V. Gapšį, kurį penktadienį teismas pripažino kaltu, A. Butkevičius pabrėžė, kad socialdemokratai kelia aukštus moralinius reikalavimus - esą tuo buvo galima įsitikinti eksministrės Birutės Vėsaitės skandalo atveju. „Bet patį sprendimą dėl atsistatydinimo ar suspendavimo tol, kol vyksta teismo procesas, turi priimti pats V. Gapšys, nes teisiškai nemanau kito varianto ir kelio. Negaliu sutikti, kaip buvo interpretuojama, kad po Politinės tarybos buvo pakeista mūsų partijos vadovybės pozicija. Mes faktiškai toliau laikomės tos pačios minties, bet toliau yra Darbo partijos tolesnių sprendimų priėmimo klausimas“, - LRT radijui sakė A. Butkevičius. Klausiamas, kas nutiks, jei Darbo partija nesutiks pakeisti V. Gapšio, premjeras išsakė viltį, kad iki rudens Seimo sesijos savo sprendimą bus priėmęs Apeliacinis teismas. „Ponas V. Gapšys įrodinėja, kad jisai Apeliaciniame teisme gali būti išteisintas. Tai manau, kad šiuo metu būtų buvę teisingiausia, tikslingiausia, kad tą laikotarpį būtų suspenduotas jo darbas šiose pareigose, ir po Apeliacinio teismo sprendimo būtų tikrai galima priimti politinius sprendimus“, - kalbėjo premjeras. Vertindamas Lietuvos socialdemokratų partijos garbės pirmininko Aloyzo Sakalo teiginius, kad opozicija rudenį inicijuos interpeliaciją V. Gapšiui ir socialdemokratai jai turės pritarti, A. Butkevičius patvirtino, jog partija šį klausimą tikrai svarstysianti. Tačiau dar kartą pakartojo tikįs, kad iki to Apeliacinis teismas bus priėmęs sprendimus. Premjeras stebisi pirmadienį prezidentės Dalios Grybauskaitės padarytu pareiškimu, kad toleruodami teistą asmenį valdantieji kompromituoja save ir daro gėdą valstybei. „Todėl, kad ten buvo įvertinta, kad Socialdemokratų partija yra atsakinga už tai, kad mes toleruojame arba palaikome poną V. Gapšį. Mes aiškiai išdėstėme savo poziciją, puikiai suprantame, kad gyvename teisinėje demokratinėje valstybėje. Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, ponas V. Gapšys gali priimti sprendimus, o socialdemokratai gali išsakyti savo poziciją ir pateikti pasiūlymus, bet jokiu būdu neturime tokių instrumentų, kad toliau galėtume kažką daryti. Jeigu galvojama, kad šita koalicija arba Vyriausybė negali dirbti toliau, tai tokios diskusijos, pasisakymai viešoje erdvėje nedaro valstybei garbės“, - kalbėjo ministras pirmininkas, aiškindamas, kodėl stebisi šalies vadovės pareiškimu. Jis pabrėžė, kad Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai reikalingas politinis stabilumas ir tai, kad teistas asmuo užima aukštas pareigas neturės įtakos pirmininkavimui. „Manau, kad pirmininkavimui jokios įtakos neturi, nes pagrindinė vaidmenį vaidina Vyriausybėje. Šita Vyriausybė tikrai dirba labai susitelkusi“, - patikino A. Butkevičius.

V. Gedvilas tvirtina pasitikintis savo pavaduotoju

Seimo pirmininkas V. Gedvilas sako pasitikintis visais savo pavaduotojais, tarp jų ir pirmuoju pavaduotoju V. Gapšiu.

„Pasitikiu visais savo pavaduotojais, tarp jų ir V. Gapšiu. Teismo nuosprendis jo atžvilgiu nėra įsiteisėjęs, ką viešai ne kartą akcentavo ir pats V. Gapšys, nuosprendis bus skundžiamas. Lietuvoje galioja nekaltumo prezumpcija, todėl kol nėra galutinio teismo sprendimo, aš bylos nekomentuosiu. Siūlyčiau to nedaryti ir kitiems politikams“, - sako Seimo pirmininkas.

Opozicijos ketinimus rudenį reikšti nepasitikėjimą V. Gapšiu Seimo Pirmininkas vertina kaip demokratijos išraišką, tačiau mano, kad pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai laikotarpiu Lietuvai reikalingas susitelkimas rimtam darbui, o ne politikavimas.

Jeigu iki rudens Seimo sesijos V. Gapšys neatsistatydins iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų, konservatoriai neatmeta galimybės inicijuoti nepatikėjimo procedūrą.

Tai pareiškė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininko pavaduotojas Jurgis Razma, reaguodamas į valdančiosios koalicijos tarybos sprendimą nereikalauti V. Gapšio atsistatydinimo iš Seimo vicepirmininko pareigų.

Politikas pažymi, kad TS-LKD pozicija, išsakyta partijos pirmininko, nesikeičia: apkaltinamojo nuosprendžio baudžiamojoje byloje sulaukęs V. Gapšys negali užimti Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų.

„Jei iki rudens Seimo sesijos nesulauksime atsistatydinimo pareiškimo, tuomet neišvengiamai teks surinkti parašus ir inicijuoti nepasitikėjimo procedūrą“, - sako J. Razma.

Penktadienį Vilniaus apygardos teismas V. Gapšį pripažino kaltu vadinamojoje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Pats V. Gapšys trauktis iš Seimo pirmojo vicepirmininko posto neketina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip Lietuvos pramonė atsilieps į gynybos programas?