Lietuvą apkaltino pasyvumu dėl CŽV kalėjimo bylos

Palestiniečio, kuris įtaria, kad buvo kalinamas slaptame JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjime Lietuvoje, advokatas apkaltino Baltijos valstybę, kad ši vengia pateikti tinkamus atsakymus teisėjams, nagrinėjantiems bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT), skelbia „Reuters“.

Saudo Arabijoje gimęs A. Zubaydah įtaria, kad prieš septynerius matus buvo kalinamas Lietuvoje pagal pasaulinę CŽV programą.<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Saudo Arabijoje gimęs A. Zubaydah įtaria, kad prieš septynerius matus buvo kalinamas Lietuvoje pagal pasaulinę CŽV programą.<br>M. Kulbio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-07-16 21:26, atnaujinta 2018-03-02 23:56

Saudo Arabijoje gimęs Abu Zubaydah įtaria, kad prieš septynerius matus buvo kalinamas Lietuvoje pagal pasaulinę CŽV programą, skirtą sulaikyti ir tardyti įtariamus „Al Qaeda“ narius.

A. Zubaydah, kuris šiuo metu kalinamas JAV kalėjime Gvantaname, paprašė Strasbūro teismo pripažinti, kad Lietuvos veiksmai buvo neteisėti.

EŽTT sutiko apsvarstyti bylą ir pateikė klausimų Lietuvai apie tai, ar CŽV kada kalino A. Zubaidą šalyje ir kokios informacijos Vyriausybė turėjo apie tai.

Pasak A. Zubaydah advokatų, jis buvo sulaikytas 2002 metais Pakistane ir laikomas JAV priklausančiuose įkalinimo centruose keliuose žemynuose, prieš slapta atgabenant jį į Lietuvą.

Advokatai apkaltino Lietuvą priešinimusi pateikti atsakymus EŽTT, kartojant seną informaciją bei naudojantis procedūriniais argumentais, siekiant nutraukti bylą.

„Ironiška, kad Lietuva, šiuo metu pradėjusi pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai, rodo tokią panieką Europos žmogaus teisių įsipareigojimams“, - teigė vyriausioji A. Zubaydah advokatė Helen Duffy.

Rotacine tvarka Lietuva neseniai perėmė šešis mėnesius truksiantį pirmininkavimą ES Tarybai. Ateinantį pusmetį Lietuvos vaidmuo bus itin svarbus, įskaitant viršūnių susitikimų organizavimą bei atstovavimą bendrijai tarptautinėje erdvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.