Nuo kalėjimo V. Uspaskichą išgelbėtų lyties keitimo operacija

Seimo narys Viktoras Uspaskichas dar turi galimybę išvengti teismo paskirtos laisvės atėmimo bausmės - jam reikia tapti kitu žmogumi, kaip jo įkurta Darbo partija, susijungusi su leiboristais, virto kitu juridiniu asmeniu.

Daugiau nuotraukų (1)

Romas Sadauskas-Kvietkevičius

2013-07-16 09:03, atnaujinta 2018-03-03 00:39

Pradžiai turbūt reikėtų prisipažinti, kad nesekiau visos Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos eigos ir nepradėsiu jums įrodinėti, kas ten kaltas, o kas ne. Pernelyg ilgai tęsėsi jos nagrinėjimas, per daug tomų prirašyta, o žmogaus gyvenimas nėra toks ilgas, kad šiai istorijai aukočiau daugiau laiko, negu jo skiriama reportažams iš teismo žinių laidose.

Man pakanka, kad Lietuvos Respublikos pareigūnai tą bylą ištyrė, o Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Ir vis dėlto matydamas, kaip ponas Viktoras, netrukus po apkaltinamojo nuosprendžio paskelbimo, naktį iš penktadienio į šeštadienį, išskubėjo į Rusiją, bet pažadėjo po dviejų savaičių būtinai sugrįžti į Lietuvą, uždaviau sau klausimą, negi šis žmogus nesugalvos būdo, kaip išvengti kalėjimo grotų? Juolab, kad savo partiją, pakonsultuotas išties kvalifikuotų teisininkų, V. Uspaskichas sėkmingai išsuko.

Darbo partija susijungė su kažkokiais leiboristais, apie kurių egzistavimą iki jungtuvių neteko girdėti, ir tapo kitu juridiniu asmeniu, todėl negali būti teisiama. Ponas Viktoras kitu asmeniu tapti lyg ir negali. Ar tikrai?

Svarbiausias asmens tapatybės ženklas yra ne pirštų antspaudai, veido bruožai ar akcentas, skaičių kombinacija vadinama asmens kodu. Pirmasis asmens kodo skaičius nurodo asmens lytį, tolimesni - gimimo datą ir t. t. Na, toliau čia jau nelabai svarbu. Pakeitus lytį, teoriškai turėtų keistis ir asmens kodas. O kitas asmens kodas - tai jau kitas asmuo. Ir šiuo metu tai, ko gero, yra vienintelis būdas tapti kitu asmeniu.

Deja, ne viskas taip paprasta. Lietuva ilgą laiką atkakliai priešinosi bet kokiam lyties keitimo įteisinimui. Pagal 2007 m. Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą byloje L. prieš Lietuvą, mūsų politikai per tris mėnesius nuo sprendimo įsigaliojimo privalėjo priimti įstatymą, reguliuojantį lyties keitimo tvarką bei sąlygas. Nors Civiliniame kodekse numatyta žmogaus teisė keisti lytį, tai apibrėžti turintis specialus įstatymas iki šiol nepriimtas. O šiemet Seimo nariai Antanas Matulas, Vida Marija Čigriejienė, Arimantas Dumčius netgi įregistravo Civilinio kodekso pataisos projektą, kuriame rašoma, kad medicininis lyties pakeitimas Lietuvoje draudžiamas.

Kai Lietuvos transseksualai pasikeičia lytį kitose šalyse, Lietuvoje jiems nekeičiami dokumentai. Tenka kreiptis į teismą ir tuomet asmens kodas pakeičiamas.

Šiame kontekste visai kitaip nušvinta V. Uspaskicho skubėjimas iškart po apkaltinamojo teismo posėdžio išvykti į užsienį. Ir dar į tokią šalį, kurioje už didelius pinigus labai daug ką galima pakeisti. Iš ten atkeliavo kažkada tiek aistrų sukėlęs pono Viktoro aukštojo mokslo diplomas, ten jam neblogai sekėsi slapstytis Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos tyrimo pradžioje.

Jeigu V. Uspaskichas iš Rusijos grįžtų jau kaip moteris, teismas Lietuvoje turėtų pakeisti jo pasą į naują, kuriame būtų įrašytas kitas, dabar jau moteriškas, asmens kodas.

Taigi, turėtume kitą asmenį, panašiai, kaip Darbo partija (leiboristai) yra kitas juridinis asmuo, negu teisiamoji Darbo partija. Manau, jog šiuo metu tai yra vienintelis ir patikimiausias būdas V. Uspaskichui išvengti laisvės atėmimo bausmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.