V. Uspaskichas atskleidė, kodėl prieš kelionę į Rusiją paėmė milijonus (papildyta)

Ketverius metus kalėti nuteistas Viktoras Uspaskichas tikina, kad dar šį mėnesį jį pamatysime Lietuvoje. Manančius kitaip jis pavadino čiukčiais. Darbo partijos įkūrėjo išvykimas į Rusiją sukėlė aršias diskusijas. Sklido kalbos, kad Viktoras Uspakichas žada išvis nebegrįžti į Lietuvą, arba grįš gerokai vėliau – dar po mėnesio. Tai paneigė pats V. Uspaskichas ir patikino, kad grįš dar šio mėnesio pabaigoje. 

V. Uspaskichas šnekas, kad nebegrįš į Lietuvą, vadina čiukčių kalbomis.<br>J. Stacevičius
V. Uspaskichas šnekas, kad nebegrįš į Lietuvą, vadina čiukčių kalbomis.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 16, 2013, 1:29 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 12:24 AM

„Taip, kaip ir žadėjau – liepos mėnesio gale. Čiukčiai taip kalba. Aš pasakiau kada grįšiu, ir bilietas jau yra atgal“, – „Lietuvos ryto“ televizijai gandus paneigė V. Uspaskichas.

Pasiteiravus, ar tiesa, kad buvo atsiimtos milijoninės paskolos, Darbo partijos (leiboristų) įkūrėjas pirma tai paneigė, o vėliau pripažino, kad reikėję pinigų: „Aišku, kad ne (Neatsiimtos. – Red.). Vyksta objekto statybos ir reikalingi pinigai. Taip, kai kurias paskolas atsiėmiau. Atiduodu savo skolas. Tai normalus pinigų judėjimas.“

Prieš išvykdamas į Rusiją, V. Uspaskichas gerokai patuštino savo buvusių įmonių kasas – iš koncerno „Vikonda“ ir su juo susijusių įmonių atsiėmė daugybę paskolų, kurių vertė – ne mažiau kaip 17,8 mln. litų.

Apie kokį statomą objektą buvo užsiminta, V. Uspaskichas neatskleidė. Anot jo, kai pastatas bus pastatytas, tuomet ir bus žinoma. Paaiškėti, koks, kokioje šalyje ir kokios paskirties bus statomas objektas, V. Uspaskicho teigimu turėtų metų pabaigoje.

Antradieno popietę Seimo valdyba patikslino informaciją apie V. Uspaskicho išvykimą į Rusiją. Valdyba V. Uspaskichą išleido į Rusiją jam ten jau nuvykus.

Kaip žurnalistams antradienį po Seimo valdybos posėdžio sakė Seimo pirmininkas „darbietis“ Vydas Gedvilas, V.Uspaskichas išleistas liepos 16-30 dienomis. Seimo valdybos posėdyje dalyvavo tik valdančiųjų atstovai.

V.Gedvilas tvirtino, jog V.Uspaskicho prašymas pateiktas liepos 12 dieną, tačiau apsvarstytas jau jam išvykus, nes nebuvo Seimo valdybos posėdžio.

„Mes šiandien pagal faktą gavom pareiškimą ir išleidom, tokiais atvejais paprastai nebūna prieštaravimų tarp valdybos narių, kai asmeninė kelionė ir nėra darbo Seime. Mes neturėjom valdybos posėdžio, dabar ekstra sušaukėm“, - sakė V.Gedvilas.

Jis tvirtino, jog V.Uspaskichas grįš numatytu laiku ir nesislėps Rusijoje nuo teismo sprendimo. „Nebijokit, grįš jis tikrai 30 dieną, bus čia Lietuvoj, niekur jis nepabėgs, jis tradiciškai jau daug metų važiuoja į savo gimtinę, yra renginiai, mamą aplanko, šeimą“, - kalbėjo V.Gedvilas.

Jis taip pat tvirtino, jog nors išvyko dar nesulaukęs Seimo valdybos sprendimo, V.Uspaskichas Seimo statuto nepažeidė. „Nieko nepažeidė jisai, Statuto nepažeidė, išvažiavo kaip visi Seimo nariai, prašymą parašė“, - sakė V.Gedvilas, sakydamas, jog tokie leidimai ne sesijos metu yra „gan formalus dalykas“.

Valdančiojoje koalicijoje esanti Darbo partija kaltinta 2004-2006 metais neapskaičiusi daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V. Uspaskichas nuteistas kalėti 4 metus. Teismo nuosprendis dar neįsigaliojo, per 20 dienų jis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui. Politikas savo kaltę neigia ir žada skųsti nuosprendį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.