D. Kedžio šalininkus įžeidė teisėjos pastabos

Laimutės Stankūnaitės advokatą Gintarą Černiauską melu kaltinantys Drąsiaus Kedžio ir Neringos Venckienės šalininkai trečiadienį jų skundą nagrinėjančiame Klaipėdos apygardos teisme surengė tikrą šou. Teisėjos įspėti elgtis kultūringiau, „violetiniai“ pareiškė nušalinimą jai, o vėliau ir visam Klaipėdos apygardos teismui.

D. Kedžio šalininkai advokatą G. Černiauską kaltina melu.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
D. Kedžio šalininkai advokatą G. Černiauską kaltina melu.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Jul 17, 2013, 7:15 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:12 PM

Šis teismas yra paskutinė institucija, kuri nagrinėja partijos „Drąsos kelias“ narių Birutės Vaikšnoraitės ir Sigito Martinavičiaus skundą dėl esą advokato G. Černiausko ikiteisminio tyrimo metu duotų melagingų parodymų.

Susipažinę su advokato liudijimu Klaipėdos apygardos prokuratūrai, kuri Neringos Venckienės skundą dėl tariamo pareigūnų ir valstybės tarnautojų smurto jos tėvų namuose, nuo teisėsaugos pasislėpusios parlamentarės gerbėjai įsiuto.

Neįžvelgė nusikaltimo sudėties

Jie parašė skundą Kauno apygardos prokuratūrai prašydami G. Černiausko atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Kadangi gegužės 17-osios įvykius aiškinosi ir teismo sprendimo vykdytojų veiksmuose jokio nusikaltimo neįžvelgė Klaipėdos prokurorai, B. Vaikšnoraitės ir S. Martinavičiaus skundas buvo persiųstas jiems.

Jį išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos prokuroras Aidas Giniotis „drąsiečių“ skundą atmetė – atsisakyta G. Černiausko atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą, nes jo veiksmuose nėra nusikaltimo sudėties.

Tokį patį sprendimą priėmė ir Klaipėdos rajono apylinkės teismas, kuriam buvo apskųstas A. Giniočio nutarimas.

Sprendimas ir vėl netenkino „violetinių“. Jie jį apskundė aukštesnės instancijos teismui.

Nepatiko teisėjos elgesys

Trečiadienį į teismo posėdį susirinkusi saujelė N. Venckienės ir jos dviem žmogžudystėmis įtariamo brolio šalininkų, kaip jiems įprasta, aktyviai reiškė savo nuomonę ir nerodė jokios pagarbos teismui, todėl teisėjos Dalios Kursevičienės buvo paprašyti elgtis mandagiau.

„Tiesos“ reikalautojams toks įspėjimas nepatiko. Jie pareiškė, kad teisėja yra šališka, teismo procesas vedamas netinkamai, todėl pareiškė jai nušalinimą.

Teisėjai paskelbus, kad ji nemato pagrindo nusišalinti nuo skundo nagrinėjimo, pareiškėjai pateikė dar vieną nušalinimą – šįkart visam teismui ir pareikalavo, kad jų skundas būtų perduotas kito miesto apygardos teismo teisėjams.

Ar Klaipėdos apygardos teismas nusišalins nuo B. Vaikšnoraitės ir S. Martinavičiaus skundo nagrinėjimo, paaiškės penktadienį.

Dalyvavo klientei prašant

N. Venckienės šalininkų nemalonę seniai įgijęs G. Černiauskas Klaipėdos prokurorams papasakojo, kad pernai, gegužės 17-osios rytą, mergaitės išlaisvinimo operacijoje dalyvavęs savo klientės L. Stankūnaitės prašymu.

Pasak G. Černiausko, L. Stankūnaitei paėmus mergaitę nuo N. Venckienės kelių, jie skubiai išėjo iš Kedžių namų į kieme stovėjusį autobusiuką. Advokatas sako, kad ėjo šalia savo klientės, jog reikalui esant padėtų jai nešti nemažai sveriančią dukrą.

Analogiškus parodymus Klaipėdos apygardos prokuratūroje davė ir L. Stankūnaitė. „Man iš dešinės ėjo advokatas G. Černiauskas, kuris turėjo pasaugoti, jei aš kartais negalėčiau panešti dukters“, - liudijo moteris.

Tai jau ne pirmas nepavykęs „violetinių“ bandymas inicijuoti baudžiamąsias bylas asmenims, dalyvavusiems L. Stankūnaitės dukrą perduodant jos mamai.

Neskundžiama nutartimi yra atmestas N. Venckienės skundas, nieko nepešė ir Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos gegužės 17-osios grupe pasivadinę veikėjai, kurie prokurorams ir teismams teigė, jog tą rytą jie taikiai stovėjo, niekam nesipriešino, tačiau pareigūnai prieš juos naudojo jėgą.

Tiek N. Venckienei, tiek jos šalininkams buvo atsakyta, kad dėl to, kas įvyko Klonio gatvėje, yra kalti tik jie patys – nevykdę teismo sprendimo ir pasipriešinę policijos pareigūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.