Siūloma leisti partijų nariais būti ne tik Lietuvos piliečiams

Vyriausybė trečiadienį pritarė

Asmuo galės būti tik vienos partijos nariu, nesvarbu, ar tai Lietuvos, ar kitos valstybės politinė organizacija.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Asmuo galės būti tik vienos partijos nariu, nesvarbu, ar tai Lietuvos, ar kitos valstybės politinė organizacija.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 17, 2013, 4:27 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:24 PM

„Įstatymo projektu siūloma Europos Sąjungos piliečiams, kurie nėra Lietuvos Respublikos piliečiai, netaikyti draudimo tapti politinės partijos nariais arba steigti partijas, todėl jie turės lygias galimybes kartu su Lietuvos piliečiais visapusiškai pasinaudoti savo teise dalyvauti politinėje veikloje ir rinkimų metu būti išrinktiems į Europos Parlamentą arba vietos savivaldos tarybas“, - teigia pataisas rengusi Teisingumo ministerija.

Projekte numatoma, kad pakeitimai įsigaliotų nuo 2014 metų, nes būtina parengti įstatymo įgyvendinamuosius teisės aktus. Šie pakeitimai toliau bus svarstomi Seime.

„Bus analogiškai kaip ir kitose ES valstybėse, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis. - Žinote, kad mūsų rinkimuose labai svarbų vaidmenį vaidina politinės partijos, ir kai kitų ES valstybių piliečiai neturi galimybės dalyvauti politinių partijų veikloje, jie neturi lygiaverčių teisių dalyvauti rinkimuose.“

Jis pabrėžė, kad asmuo galės būti tik vienos partijos nariu, nesvarbu, ar tai Lietuvos, ar kitos valstybės politinė organizacija.

„Nemanau, kad tas reiškinys bus labai masiškas. Ne tiek daug ES piliečių dalyvauja ir ne tiek daug Lietuvos piliečių priklauso politinėms partijoms“, - teigė J.Bernatonis.

Europos Komisija (EK) balandžio pabaigoje išsiuntė Lietuvai pranešimą dėl galimo pažeidimo, kad steigti partijas ir būti jų nariais Lietuvoje gali tik šalies piliečiai. Briuselis klausia, ar toks reguliavimas nesikerta su Bendrijos teisėje įtvirtintomis nuostatomis, kurios Europos Sąjungos piliečiams leidžia kandidatuoti Europos Parlamento ir savivaldybių tarybų rinkimuose.

Teisės aktai numato, kad Lietuvoje politinės partijos steigėjais ir nariais gali būti Lietuvos piliečiai, sulaukę 18 metų.

Tuo metu Europos Parlamento nariu Lietuvoje gali būti renkamas asmuo, nuolat gyvenantis Lietuvoje Europos Sąjungos valstybėje, kuris rinkimų dieną yra ne jaunesnis kaip 21 metų ir kuris nėra kandidatu į Europos Parlamentą kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje.

Savivaldybės tarybos nariu Lietuvoje gali būti renkamas nuolatinis šios savivaldybės gyventojas, kuriam rinkimų dieną yra sukakę 20 metų. Rinkimuose dalyvauti gali ne tik Lietuvos piliečiai, bet ir kitų valstybių piliečiai, turintys leidimą nuolat gyventi Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.