„Chevron“ priešininkai piketavo netoli premjero namų

Penktadienį turint paaiškėti konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje nugalėtojui, bendruomenės, besipriešinančios skalūnų dujų žvalgybai ir gavybai šalies teritorijose, atstovai 7.30 val. ryto surengė piketą sostinės Čiurlionio gatvėje, netoli premjero namų. Pats premjeras piketuotojų nematė, nes apie 6.30 val. ryto išvyko iš namų.

Penktadienį turėtų paaiškėti konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje nugalėtojas. Vienintelis konkurso dalyvis - JAV kompanija „Chevron“.<br>D. Labutis (ELTA)
Penktadienį turėtų paaiškėti konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje nugalėtojas. Vienintelis konkurso dalyvis - JAV kompanija „Chevron“.<br>D. Labutis (ELTA)
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 19, 2013, 9:44 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:12 PM

Daugiau kaip 10 šios bendruomenės nariais save laikančių piliečių laikė jau tradiciniais tapusius plakatus su užrašais „Chevron“ - von“, „Chevron“ pas premjerą - žemaičiai už borto“, „Ką žinai apie skalūnų dujų gavybą?“, „Stop „Chevron“.

Policijos atstovų paklausti, ar apie jų akciją informuota savivaldybė, piketo dalyviai atsakė teigiamai.

Žygaičių gyventojai, prieštaraujantys galimiems naftos ir dujų išgavimo kompanijos „Chevron“ žvalgybos darbams jų regione, turėtų atvykti į penktadienį rengiamą piketą prie Vyriausybės.

Penktadienį turėtų paaiškėti konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje nugalėtojas. Vienintelis konkurso dalyvis - JAV kompanija „Chevron“.

Pasak aplinkos ministro Valentino Mazuronio, konkursas, kuris buvo paskelbtas dar buvusios Vyriausybės, turi būti kuo greičiau užbaigtas. Jo teigimu, jeigu komisijai nekils jokių teisinių įtarimų, „Chevron“ greičiausiai bus paskelbtas nugalėtoju.

„Konkursas, paskelbtas dar prieš tai dirbusios Vyriausybės, vienaip ar kitaip turėtų baigtis. (...) Komisija pažiūrės ir, jeigu iš tiesų nebus jokių kliūčių bei juridinių kabliukų, turėtų priimti sprendimą, greičiausiai, pripažindama vienintelį dalyvį nugalėtoju“, - sakė ministras.

Komisijos sprendimas bus perduotas Vyriausybei, kuri turės jį peržiūrėti ir išduoti kompanijai leidimą žvalgyti skalūnų dujas.

Pernai spalio mėnesį „Chevron“ nusprendė dalyvauti tarptautiniame konkurse naftos ir dujų gavybos Lietuvoje licencijoms gauti.

Skalūnų gavybai prieštarauja vietos bendruomenės, kurios Vilniuje surengė jau ne vieną protesto akciją. Naftos ir dujų gavybos bendrovė teigia esanti pasiruošusi bendradarbiauti su teritorijų, kuriose planuojama vykdyti skalūnų dujų žvalgybos darbus, gyventojais.

Žygaičių kaimo bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas sako, jog „Chevron“ planuojama naudoti technologija yra kenksminga ir kaimo gyventojai visomis išgalėmis tam priešinsis. „Jeigu bus naudojamas hidraulinis uolienų skaldymas, mes sakome, kad to negalima daryti. Tiek Lietuvos, tiek Europos mokslininkai yra pripažinę, kad ši technologija yra grėsminga“, - teigė bendruomenės pirmininkas.

„Niekas su mumis nebendrauja ir mūsų krašto žmonėms niekas nieko nenori paaiškinti. Net savo klaidų niekas netaiso ir nesulaukiame jokio atsiprašymo“, - sakė jis.

Paklaustas apie tai, ką kaimo gyventojai darytų tokiu atveju, jei sutartis dėl skalūnų dujų žvalgybos darbų su „Chevron“ vis dėlto bus pasirašyta, J. Nairanauskas sakė, jog gyventojai yra pasiryžę bet kokiomis priemonėmis tam sutrukdyti.

„Piketuosime, blokuosime ir taip toliau (...). Nuo seno Lietuvoje yra taip, jog jei pilis yra išduodama, pilėnai ginasi viduje. Taip ir mes ginsime savo teritoriją nusivylę savo valdžia, o ateityje rinksime geresnę valdžią“, - sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.