Pinigai senjorų dantims protezuoti – į balą

Kasmet senjorų dantų protezams pagaminti ligonių kasos atrėžia kone po 30 mln. litų. Laukiančiųjų eilė tirpsta lėtai, o ir patenkintų protezų kokybe pensininkų nedaug. Privačios odontologijos įstaigos, jeigu gali, bando išsisukti nuo sutarčių su ligonių kasomis.

Iš viso ligonių kasos yra sudariusios sutartis su 281 dantų protezavimo paslaugas teikiančia įstaiga.<br>V. Balkūnas
Iš viso ligonių kasos yra sudariusios sutartis su 281 dantų protezavimo paslaugas teikiančia įstaiga.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Jul 19, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:19 PM

Odontologijos klinikos kratosi senjorų. Per juos – vieni nemalonumai. Mat dantų protezais nepatenkinti senukai įkyriai suka ir suka ratus pas protezavimo specialistus.

Ligonių kasos odontologijos įstaigoms turi piršte įpiršti sutartis, kad tik jos imtųsi nepatrauklaus darbo, rašo „Lietuvos rytas”.

„Tarp odontologų nėra konkurencijos, todėl jie ir dirba atmestinai”, – 68 metų alytiškis Petras Navikas paguldė ant stalo ne tik šūsnį dokumentų, liudijančių apie nesibaigiančius jo vizitus pas odontologus, bet ir senus dantų protezus.

„Nė metų jų nepanešiojau”, – pratarė vyras.

Jo teigimu, dantų protezuotojai dirba atmestinai, todėl pinigai, kuriuos ligonių kasos sumoka už senjorams pagamintus dantų protezus, paleidžiami vėjais. Protezai nesilaiko burnoje, skaudžiai spaudžia dantenas, todėl senukai juos apskritai palieka mirkti vandens stiklinėje.

Alytuje – viena klinika

„Alytuje odontologijos klinikos duris varstau ketvirtus metus. Matau senukus, kurie pyksta ir guodžiasi, kad protezų neįmanoma nešioti.

Tačiau kam jie, senoliai, pasiskųs? Kitą gydytoją pasirinks? Juk tokias paslaugas teikianti gydymo įstaiga Alytaus rajone vienintelė. Nėra konkurencijos”, – kalbėjo P.Navikas.

Nors jis – pensinio amžiaus, tačiau vis dar dirba.

Austrų įmonėje, kurioje sukasi apie 1200 žmonių, naujai priimamus darbuotojus jis moko darbų saugos.

„Su žmonėmis tenka nuolatos bendrauti. Todėl be dantų jaučiuosi bjauriai”, – guodėsi vyras.

Subyrėjo per metus

P. Naviko istorija prasidėjo 2008 metais, kai vyras buvo įrašytas į protezavimo laukiančių senjorų eilę. Joje jis buvo 4776-asis.

Norėdamas apeiti eilę alytiškis pasinaudojo ligonių kasų suteikta galimybe – nutarė už protezavimo paslaugas sumokėti pats ir laukti išlaidų kompensacijos. Jam ligonių kasos turi grąžinti  4519 litų.  Šiuo metu senjorams už protezus kompensuojama iki 1157 litų. Bet asmenims, kurie juos pasidirbino iki 2009-ųjų rugsėjo 30 d.,  už dantų protezavimą ligonių kasos atsiskaito pagal tuo metu galiojusias bazines šių paslaugų kainas.

Pasirinkti kitos įstaigos P. Navikas negalėjo, mat ligonių kasos kompensuoja tik tas išlaidas už paslaugas, kurias teikia sutartį su jomis sudariusi gydymo įstaiga. Alytaus rajone tokią sutartį turi tik bendrovė „Prodenta”.

„Visa bėda, kad nuo pat pradžių, kai buvo pagaminti protezai, prastai jaučiausi. Galėjau kramtyti tik viena burnos puse.

Maždaug po metų nuo didelio krūvio porcelianiniai protezai suskilinėjo, juos teko keisti kitais, plastikiniais.

Vėliau vėl juos teko taisyti ir taip – be galo, iki pat šiol”, – kalbėjo alytiškis.

2009-ųjų vasarį už protezavimo paslaugas jis sumokėjo 6798 litus. Iš jų apie 4520 litų turėtų grąžinti ligonių kasos. Tačiau tam eilė dar neatėjo.

„Vis dar esu šveplas. Protezai vis sulūžta, o pinigai išlaidoms vis tiksi.

Pavyzdžiui, reikėjo žandikaulio tyrimo, teko mokėti 70 litų.

Mano gydytoja siūlė geriau jau sudėti prie implantų prikabinamus protezus, tačiau tai kainuoja apie 7000 litų, o dar neatgavau pinigų iš ligonių kasų”, – aiškino P. Navikas.

Jis įsitikinęs, kad vyresni žmonės, kuriems protezai pagaminami nevykusiai, įstumiami į aklavietę.

Pasiskųsti jie nemoka ir net nežino kam.

„Pinigus įstaigos susirenka iš ligonių kasų, ir viskas. Užtat kiek jose bedančių senukų verksmo.

Pats turiu visuomeninės veiklos, vežioju labdarą į Alytaus, Vilniaus, Ukmergės senelių namus. Matau tuos žmones, kuriems protezai kramtant krinta iš burnos”, – pasakojo P. Navikas.

Pacientai – ypatingi

Pasak bendrovės „Prodenta” direktoriaus Martyno Lapinsko, dauguma pacientų, kuriems gaminami protezai, yra vyresnio amžiaus, neretai įvairių ligų varginami žmonės.

„Jie dažnai skundžiasi. Nepraleidžiame tų skundų pro ausis, kiekvieną ištiriame.

Visko būna su tais išimamaisiais protezais – vieni skyla, kiti pakrypsta. Daug kas priklauso ir nuo žmogaus burnos anatomijos, ir nuo žandikaulio būklės”, – kalbėjo M.Lapinskas.

Jo teigimu, dantų protezavimo paslaugas teikiančių klinikų padėtis nepavydėtina. Pacientų srautas yra ypač didelis, nes šios medicinos srities įstaigos nenori gydyti vyresnių žmonių.

Be to, rajonuose esančioms klinikoms ypač sunku surasti ir protezavimo specialistų. Pavyzdžiui, yra tokių protezuotojų, kurie dirbti į Alytuje esančią „Prodentą” važinėja iš Kauno.

„Prodentoje” dirba 30 medikų, bet visada, kai tik kyla konfliktinė situacija, stoju į paciento pusę. Laikausi nuostatos, kad jis visada teisus ir kad galima rasti kompromisų. Jų ir randame. Nors yra tokių žmonių, kurie ir matydami baltą sako, kad juoda”, – sakė „Prodentos” vadovas.

Purtosi senjorų

Lina Bušinskaitė

Valstybinės ligonių kasos atstovė

„VLK specialistai žino apie alytiškio vargus. Stengiamasi, kad Alytaus savivaldybėje atsirastų daugiau dantų protezavimo paslaugas teikiančių įstaigų, sudariusių sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis (TLK). Mat gydymo įstaiga, kuri neturi sutarties su TLK, neturi ir teisės paprašyti, kad kasos sumokėtų už pacientams suteiktas dantų protezavimo paslaugas.

Vienas didžiausių sunkumų – kad gydymo įstaigos nesiveržia teikti dantų protezavimo paslaugų senjorams, nes jos tuo nesuinteresuotos. Tikėtina, kad jos gauna daug pelningesnių užsakymų ir neprotezuodamos dantų garbaus amžiaus žmonėms.

Susiklostė tokia situacija, kad konkurencija šalies savivaldybėse yra skirtinga, o Alytaus rajono savivaldybėje jos iš viso nėra, nes dantų protezavimo paslaugas teikia tik viena įstaiga ir žmogus, kuriam reikalinga tokia paslauga, neturi kitos galimybės.

Kita vertus, protezuoti dantis galima ne tik toje savivaldybėje, kurioje senjoras gyvena, – ir kitose galima pasirinkti priimtiną gydymo įstaigą.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką dantų protezavimo paslaugas teikiančioms įstaigoms taikoma išimtis. Sutartį su TLK jos gali sudaryti bet kada, o ne metų pradžioje, kaip visos kitos gydymo paslaugas teikiančios įstaigos.”

Biudžetas traukiasi

2013 metams sumokėti už dantų protezavimo paslaugas skirta 28,3 mln. litų PSDF biudžeto lėšų.

2012-aisiais dantų protezavimo paslaugoms buvo panaudota 30,1 mln. litų.

2013 m. balandžio 1 d. duomenimis, 128 074 žmonės laukė eilėje dantų protezavimo paslaugos arba išlaidų kompensacijos.

Ligonių kasos yra sudariusios sutartis su 281 dantų protezavimo paslaugas teikiančia įstaiga. Licencijos šioms paslaugoms teikti suteiktos 544 įstaigoms.

Kaip protezuojami dantys, iš dalies kontroliuoja Odontologų rūmai. Jie išduoda licencijas įstaigoms, kurios gali teikti gydymo paslaugas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.