Jackų šeimai už žalą kurhauzui gali tekti paploninti pinigines

Palangos simbolio – kurhauzo – bendraturčiai Jackos gali ne tik prarasti turimą medinę istorinio pastato dalį, bet ir gerokai pakratyti piniginę, rašo „Lietuvos rytas”.

Po gaisro, siautėjusio prieš vienuolika metų, iš likusios medinės kurhauzo dalies šiandien yra tik pamatai ir apgriuvusi mūrinė statinio dalis.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Po gaisro, siautėjusio prieš vienuolika metų, iš likusios medinės kurhauzo dalies šiandien yra tik pamatai ir apgriuvusi mūrinė statinio dalis.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jul 20, 2013, 9:18 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:29 PM

Kultūros paveldo departamentas (KPD), siekiantis iš palangiškio Gedimino Jackos ir jo šeimos paimti valstybės nuosavybėn medinės kurhauzo dalies likučius, kirto dar vieną smūgį – už kultūros paveldo objektui padarytą žalą pateiktas 103 958 litų ieškinys.

Dar anksčiau Jackoms buvo pateiktas KPD ieškinys dėl netinkamai laikomos kultūros vertybės paėmimo valstybės nuosavybėn.

Palangos apylinkės teismas šiuos du ieškinius sujungė į vieną civilinę bylą, kuri bus pradėta nagrinėti rugsėjo 12 dieną.

Šį pavasarį sudaryta Kultūros paveldo departamento komisija nustatė, kad po 2002 metų rugpjūčio pabaigoje kilusio gaisro yra visiškai sunykusios išlikusios Jackų šeimai priklausančios medinės kurhauzo pusės dalys ir beveik ugnies nepaliesta medinė veranda.

Komisija nustatė, kad dėl netinkamos priežiūros sunyko 27 kubiniai metrai išlikusių pamatų ir 22 kubiniai metrai mūro sienų, kuriuos siekiant toliau išsaugoti būtina restauruoti ir konservuoti.

Neremontuojamos ir apleistos suirusios medinės pastato dalies likučiai 2010 metų rudenį buvo pripažinti avarinės būklės ir keliantys pavojų žmonių gyvybei.

Paveldosaugininkų siūlymu G. Jacka jas išardė savo lėšomis.

Tačiau, anot KPD, nuo pastato dalies įsigijimo jokių kitų realių veiksmų išsaugant kultūros vertybę jos savininkai – G. Jacka ir jo šeima nėra atlikę.

Dėl to iš jiems priklausančios pastato dalies šiandien yra likę tik pamatai, kurių medžiagos įvertintos 35 tūkst. litų.

Komisijos skaičiavimais, pagal praėjusių metų kainas medinei statinio daliai atsiradę nuostoliai įvertinti daugiau kaip 350 tūkst. litų.

Įvertinus aplinkybę, kad po gaisro likutinė kurhauzo medinės dalies vertė sumažėjo iki 43 proc., departamento manymu, atlygintina reali žala, be projektavimo išlaidų, siekia beveik 104 tūkst. litų.

Šią sumą valstybės naudai departamentas prašo solidariai priteisti iš G. Jackos, jo žmonos Virginijos, taip pat dukterų Eglės, Virgedos ir Ventos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.