JAV signalai dėl Tabako direktyvos Lietuvai - slepiami

Europos Sąjunga ir jos Tarybai pirmininkaujanti Lietuva rizikuoja užsitraukti didžiausios pasaulio ekonomikos nemalonę. Priėmusi Europos Komisijos pasiūlytą Tabako produktų direktyvą, ES pažeistų tarptautines prekybos taisykles ir pakenktų prekybos ryšiams su JAV, rašo „Lietuvos rytas“.

Lietuvos ambasadorių JAV Ž.Pavilionį dėl prieštaringos Tabako produktų direktyvos yra įspėję Amerikos kongresmenai, senatoriai ir pramonininkai.<br>ELTA
Lietuvos ambasadorių JAV Ž.Pavilionį dėl prieštaringos Tabako produktų direktyvos yra įspėję Amerikos kongresmenai, senatoriai ir pramonininkai.<br>ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Dagelis

Jul 20, 2013, 9:42 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:29 PM

Dar pavasarį Amerikos kongresmenai, senatoriai ir pramonininkai Lietuvos ambasadorių Žygimantą Pavilionį Vašingtone įspėjo apie galimas pasekmes, jeigu Lietuva savo pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai metu palaikys prieštaringąją Tabako produktų direktyvą.

Ž. Pavilioniui buvo siunčiami JAV valdžios ir verslo atstovų laiškai, kuriuose diplomatiškai prašoma mūsų valstybės atkreipti dėmesį į Europos Komisijos siūlomas Tabako produktų direktyvos pataisas.

Jomis siekiama visiškai uždrausti mėtines ir plonas cigaretes, o rūkalų pakelius puošti dar didesniais įspėjimais apie rūkymo žalą.

Kertasi su tarptautine teise

Direktyvos pataisoms kone be išlygų pritaria sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, nors jų poveikis Lietuvos, turinčios didelę tabako gamyklą Klaipėdoje, ekonomikai viešai nėra aptariamas ir vertinamas.

Kitų Rytų Europos valstybių vyriausybės šiai direktyvai aktyviai priešinasi. Lenkija, Bulgarija, Čekija ir kitos šalys mano, kad naujoji direktyva nė kiek neprisidėtų prie kovos su rūkymu, o tik didintų nelegalių rūkalų kiekį rinkoje.

Tokias grėsmes nurodo ir laišku į ambasadorių Ž. Pavilionį balandžio 5-ąją kreipęsi JAV pramonininkai.

Kreipimąsi į oficialų Lietuvos atstovą pasirašė Amerikos žemės ūkio federacijos prezidentas Bobas Stallmanas, Nacionalinės gamintojų asociacijos prezidentė Linda Meghetti Dempsey, Amerikos prekybos rūmų vyresnysis viceprezidentas tarptautiniams reikalams Myronas Brilliantas, Tarptautinio verslo tarybos prezidentas ir vykdomasis direktorius Peteris M.Robinsonas, Nacionalinės užsienio prekybos tarybos prezidentas Williamas A. Reinschas ir Transatlantinio verslo dialogo organizacijos generalinis direktorius Timas Bennetas.

Amerikos verslininkai ambasadoriui be užuolankų rašo, kad oficialioji Vilniaus pozicija pritariant Tabako produktų direktyvos pataisoms prasilenkia su daugeliu dalykų, kurie turėtų būti savaime suprantami kiekvienai teisine save vadinančiai valstybei.

Žlugdoma prekybos sutartis

Gegužės 1 dieną Ž. Pavilioniui buvo nusiųstas dar vienas laiškas dėl Tabako produktų direktyvos keliamų grėsmių JAV ir ES prekybos santykiams, intelektinės nuosavybės saugumo.

Šis laiškas, kurį pasirašė vienuolika Kongreso narių, buvo adresuotas ir ES ambasadoriui Vašingtone Joao Vale de Almeidai.

Gegužės 7 dieną ES ambasadorius gavo dar vieną įspėjamąjį laišką. Jį siuntė keturi Amerikos senatoriai, tarp jų buvo ir vienas svarbiausių prekybos sutarties tarp JAV ir ES derybininkų senatorius Mitchas McConnellas.

Kadangi JAV svarsto pradėti derybas dėl laisvosios prekybos sutarties su Europos Sąjunga, esama direktyvos versija Amerikos atstovams sukėlė didžiulį susirūpinimą dėl būsimų Europos reguliavimo įsipareigojimų, kuriuos ES prisiims pagal JAV ir ES laisvosios prekybos susitarimą.

Valdžios ir verslo lyderiai įspėja, kad, pritariant kai kurių tabako produktų išstūmimui iš rinkos, kyla galimų tarptautinės prekybos įsipareigojimų pažeidimų pavojus, o suvienodinus cigarečių pakelius, t.y. nuo jų beveik pašalinus žinomus prekės ženklus, – ir atsakomybės už intelektinę nuosavybę klausimas.

Laiško autoriai taip pat atkreipia Ž. Pavilionio dėmesį į galimą kontrabandinės tabako produkcijos padidėjimą ES valstybėse narėse, nes direktyvos pataisos neišvengiamai padidins legalių rūkalų kainas.

„Siūlomos direktyvos pataisos turės plačią reikšmę, o kartu tai yra ir nerimo signalas JAV verslo ir žemės ūkio bendruomenei. Kadangi JAV valdžios institucijos ketina pradėti plataus masto prekybos ir investicijų derybas siekiant glaudesnės ekonominės integracijos ir bendradarbiavimo reguliavimo srityje, direktyva verčia suabejoti Europos gebėjimu užtikrinti reguliavimo įsipareigojimus, kurie yra būtini priimti sėkmingą ir prasmingą JAV ir ES prekybos susitarimą”, – laišką Ž. Pavilioniui baigia įtakingų organizacijų vadovai.

Ši korespondencija Lietuvos ir ES ambasadoriams Amerikoje nebuvo slapta – šalies politikų ir verslo lyderių susirūpinimas dėl Europos Komisijos parengtų Tabako produktų direktyvos pataisų sukėlė ir JAV žiniasklaidos susidomėjimą.

Lietuva įspėjimų negirdėjo

Pasidomėjus, ar amerikiečių signalai pasiekė Vilnių, paaiškėjo, kad atsakingi Seimo žmonės apie tai iki šiol nieko nėra girdėję.

Žurnalistui bandant išsiaiškinti, ar JAV verslo lyderių perspėjimas ambasadoriui Ž. Pavilioniui buvo perduotas Lietuvai, diplomatas į tokį paklausimą raštu per savaitę nesureagavo.

Nieko apie amerikiečių susirūpinimą iki šiol nėra girdėjęs ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka.

Jis sakė, kad visomis svarbiomis naujienomis ambasadorius Ž. Pavilionis su juo pasidalina kone kas savaitę.

„Manęs tikrai niekas nėra informavęs apie tokį JAV verslininkų kreipimąsi dėl Tabako produktų direktyvos, – sakė B. Juodka. – Gal ką nors apie tai žino Užsienio reikalų ministerija, bet tikriausiai tada žinočiau ir aš.

Tą direktyvą juk svarstys visų ES šalių ministrai, o jų mes iš anksto prašome padaryti kokias nors klausimo korekcijas. Mano nuomone, direktyva rūkymo problemos nelabai ir išspręs, reikia ne draudimais užsiimti, o mažinti rūkalų kontrabandą.”

Premjeras Algirdas Butkevičius taip pat yra paliktas be svarbios informacijos apie tai, kokią reakciją Amerikoje sukėlė kai kurių Lietuvos politikų siekis pritarti Tabako produktų direktyvai.

Vyriausybės vadovo patarėjas užsienio politikos klausimais Audrius Brūzga vakar sakė nieko nežinantis apie JAV verslo lyderių laišką mūsų ambasadoriui Vašingtone Ž. Pavilioniui: „Manęs apie tai niekas nėra informavęs, tikrai nieko nežinau ir negirdėjau.”

Slepiama sąmoningai

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys ir Tarpparlamentinės ryšių su JAV grupės pirmininkas Emanuelis Zingeris, išgirdęs apie įtakingų Vašingtono politikos bei verslo atstovų signalus Lietuvos ir ES ambasadoriams, stebėjosi, kodėl apie tai diskutuojama Amerikos spaudoje, bet nieko nėra žinoma Vilniuje.

„Galimas dalykas, kad mus kažkas apgynė nuo tų laiškų, – svarstė E. Zingeris. – Tikrai labai keista, jeigu signalai ambasadai perduoti dar balandį, o Seimo nepasiekė iki šiol. Tokie dalykai nėra šiaip susirašinėjimas.

Man visiškai suprantamas amerikiečių susirūpinimas dėl Tabako produktų direktyvos – jis kilo ne bet kokiu metu, o svarstant naują JAV ir ES laisvosios prekybos sutartį. Dėl šios sutarties kaip tik jau prasidėjo pagrindinės derybos, todėl ir Lietuva privalo svarstyti, kaip su kuriamomis naujomis prekybos taisyklėmis dera Tabako produktų direktyva.”

Paklaustas, kaip vertina ministro V. Andriukaičio iniciatyvą palaikyti Tabako produktų direktyvą, E. Zingeris atsakė: „Ką aš galiu pasakyti apie V. Andriukaitį, kuris yra laisvas bajoras, gali kalbėti ką tik nori, tik tas bajoras užima dar ir ministro postą.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.