A. Butkevičius siūlo gėjams pradėti žygiuoti nuo Vyriausybės

Darbų gausybė dažnai užgriūva prieš pat atostogas. Tuo šią savaitę dar sykį įsitikino ir premjeras Algirdas Butkevičius, jau besirengiantis poilsiui Graikijoje su žmona Janina, tačiau be apsaugos, rašo „Lietuvos rytas“.

Premjeras A. Butkevičius susirūpinęs, kad biudžete reikės ieškoti papildomų milijonų dėl ankstesnės Vyriausybės sprendimų.<br>V. Ščiavinskas
Premjeras A. Butkevičius susirūpinęs, kad biudžete reikės ieškoti papildomų milijonų dėl ankstesnės Vyriausybės sprendimų.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Liudas Dapkus

Jul 21, 2013, 9:01 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:06 PM

– Lygiai prieš savaitę trys jūsų koalicijos partneriai pripažinti kaltais ir nuteisti.

Kas pasikeitė per tas septynias dienas? – paklausėme premjero A. Butkevičiaus.

– Niekas nepasikeitė. Mūsų partijos vadovybė greitai sureagavo į teismo procesą ir sekmadienį pateikė sprendimo vertinimą mūsų koalicijos partnerių adresu.

Buvo diskusija, pokalbiai, bet vieningai nutarta, kad moraliniu požiūriu būtų teisingiausia, kad Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Vytautas Gapšys sustabdytų (nors aiškina, kad negali pagal įstatymus) savo veiklą tol, kol vyks teisminiai procesai.

– Politika – kaip šachmatai, o geriausi žaidėjai numato kelis ėjimus į priekį. Ar jūsų žaidžiamoje partijoje yra variantas, kad valstybę valdysite be pašalintų bendražygių?

– Pirmadienį buvome susitikę politinėje taryboje, iš V. Gapšio išgirdome, kad ir toliau, nesvarbu, kokias jis eis pareigas, jie dirbs koalicijoje. Jis netgi pabrėžė, kad jaučia didelę atsakomybę už tai, jog koalicija būtų vieninga ir toliau galėtų dirbti.

Buvo tiesiai pasakyta: netgi jei jis nebus tose pozicijose, kurias užima šiuo metu. Kiti koalicijos partneriai irgi pabrėžė, kad negali būti jokių nestabilumų valdančiojoje daugumoje.

Aš tikrai manau, kad ši koalicija dirbs ir toliau, tikiuosi, kad tie pokalbiai vyks ir su Darbo partijos žmonėmis žiūrint į perspektyvą tik ta linkme, kad koalicija turi būti vieninga.

– Bet ne visi taip ramiai nusiteikę kaip jūs.

Štai prezidentė mano, kad esate nepakankamai ryžtingi reikalaudami V. Gapšio nusišalinimo ir šitaip darote gėdą ES pirmininkaujančiai Lietuvai. Ar jums ne gėda?

– Tikrai nežinau, kaip galėtume kurį nors Seimo narį nuteisti ar nubausti. Mes galime tik kalbėtis, išdėstyti savo partijos požiūrį tiek moraliniais, tiek teisiniais aspektais, pateikti vertinimus.

Tačiau mūsų pagrindinis uždavinys yra ir pirmininkavimo ES metu garantuoti politinį, ekonominį stabilumą.

Be to, mes visada turime siekti pokyčių šalyje ir greitesnių konkrečių rezultatų.

– O kuo paaiškintumėte, kad būtent dabar, per politinio sezono atoslūgį, pradėta kampanija dėl ankstesnės valdžios blogų ar netgi nusikalstamų veiksmų? Gal taip mėginama nukreipti dėmesį nuo problemų dėl Darbo partijos?

– Tikrai ne. Ši problema paaiškėjo po Konstitucinio teismo priimto sprendimo.

Manau, kiekvienoje demokratinėje šalyje tokią problemą politikai turėtų išsiaiškinti pačiu aukščiausiu lygiu.

Anuomet buvo daromi kažkokie sprendimai, pateikti projektai Seimui žinant iš anksto, kad Konstitucinis teismas priims nepalankų sprendimą vertindamas tuos teisės aktus.

Mes kalbėjomės su kai kuriais Finansų ministerijos darbuotojais, kurie dirbo ir anuomet.

Paklausėme, o atsakymą gavome paprastą: „Buvo duotas toks nurodymas.”

Kalbant apie pripažintus neteisėtus konservatoriaus Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės teisės aktus, kuriais buvo mažinamas darbo užmokestis teisėjams, valstybės tarnautojams ir kitiems biudžeto sektoriaus darbuotojams, toks teismo sprendimas verčia koreguoti Vyriausybės kitų metų prioritetinių projektų finansavimą ir pirmumą.

Turime žengti žingsnį atgal – skirti per 200 milijonų litų šiam teismo sprendimui įgyvendinti, nors tai nebuvo numatyta.

– Tokios jūsų įžvalgos prajuokino A. Kubilių, jis sako, kad kairieji mėgina suversti jam kaltę dėl pasaulio finansų krizės.

– Tegu A. Kubilius atidžiau klausosi, apie ką kalbama.

Aš pats esu ne vieną pranešimą skaitęs apie šios krizės priežastis, man nereikia aiškinti, kodėl ji kilo, kokios yra jos pasekmės, kurias jaučiame ir dabar.

– Tas pasekmes itin skaudžiai jaučia tie, kurie iki šiol moka skolas už praėjusį šildymo sezoną. Sklinda žinios, kad „Gazprom” dar sykį padidins gamtinių dujų kainą.

Ar tai tiesa?

– Mūsų ekspertai baigė derybų etapą, laukiame „Gazprom” atsakymo į mūsų suformuluotus klausimus ir pageidavimus.

Tiesa, dabar laikas nėra palankus – atostogos. Tikimės, kad rugsėjį bus atsakymai.

– Deramasi dėl mažesnių kainų, ar dėl to, kad jos dar labiau nedidėtų?

– Kalbama apie mažėjimą, palyginti su dabartiniu lygiu. Aš tikiuosi, kad jos bus mažesnės, tik dabar negaliu pasakyti, kiek.

– Kad ir kiek dujos kainuotų, jos šildys daugybę skylėtų namų, kuriuos esate užsimoję renovuoti. Gal keliasdešimties metų senumo namų neverta renovuoti? Gal remti statybas būtų daugiau logikos?

– Labai svarbus klausimas. Todėl prieš pradedant gyvenamojo namo renovaciją turi būti įvertinta jo būklė.

Jei specialistai pasakys, kad reikia griauti, tai ir bus siūloma. O šiuo metu jau pradėti renovuoti 42 namai, masiški darbai turėtų prasidėti rugsėjį. Viską šiek tiek stabdo biurokratizmas.

– O kas stabdo kitą jūsų Vyriausybės kertinį projektą – energetikos ūkio pertvarką.

Kuo jis skiriasi nuo kitų iki šiol buvusių?

– Jau sukurta nauja valdymo struktūra, tai bus „Lietuvos energijos” holdingas. Jis apims ir elektros energijos, ir šilumos ūkio sektorių. „Lietuvos energijai” priklausys LESTO ir energijos gamyba.

„Litgrid” jau atskirta ir priklauso Energetikos ministerijai.

Visos kitos įmonės bus valdomos arba per LESTO, arba per sukurtą naują elektros energijos gamybos bendrovę. Tokia bus valdymo struktūra.

O Visagino atominė elektrinė tampa atskira bendrove, bet jau nebe kaip pagrindinė įmonė, kuri valdė visą energetikos sektorių.

– Ar nebus naujų viešojo sektoriaus išlaidų?

– Ne, jų nebus. Bet atsiranda „Lietuvos energijos” stebėtojų taryba, į ją skiriami ūkio, finansų ir energetikos viceministrai, taip pat nepriklausomi ekspertai, kurie garantuos aukšto lygio valdymo kokybę.

Šiai tarybai vadovauja Šarūnas Kliokys, kitą savaitę planuojama patvirtinti valdybą.

– Tęsiant kalbą apie išlaidas: jūs gyvenate ne premjero rezidencijoje, bet ją remontuojate. Kodėl?

– Žinote, mano specialistai jau ne pyksta, bet pradeda juoktis dėl tos rezidencijos. O juokiasi dėl to, kad kažkam trūksta ryžtingumo baigti tvarkyti tą objektą, ir dėl to, kad už jo išlaikymą per mėnesį mokama iki 25 tūkst. litų.

Tiesa, vasarą mažiau, nes nereikia šildyti.

Tie darbai, kurie jau buvo atlikti, kaip sakoma, susidėvi.

Manau, reikia vieną kartą ten viską baigti, rezidencija turi būti naudojama pagal paskirtį.

Jau priimtas toks sprendimas.

– Artėja jūsų atostogos, tačiau dar iki išvykstant sostinė, tikėtina, nusidažys vaivorykštės spalvomis. Vilniaus valdžia ir teismas tą situaciją mato visai skirtingai.

O ką jūs manote apie būsimą homoseksualų paradą?

– Apie tai jau du kartus kalbėjausi su Policijos departamento vadovu, nes man labai svarbu, kad būtų užtikrintas žmonių saugumas. Aš manau, per daug sukelta emocijų ir per daug tam skiriama dėmesio, ypač sostinės savivaldybei kreipiantis į teismus. Reikia tartis dėl tvarkos palaikymo, susitarimo, kur bus žygiuojama.

Jie pareiškė norą žygiuoti Gedimino prospektu. Mano nuomone, būtų labai gražu, jei žygiavimas prasidėtų ne nuo Katedros. Jei jau teismas priėmė sprendimą, kad eitynės privalomos Gedimino prospektu, siūlyčiau jas pradėti nuo Vyriausybės rūmų.

Tai būtų kompromisas, geranoriškumas, o ne veikimas provokuojant tam tikras organizacijas ir tam tikrus žmones.

Gyvename demokratinėje šalyje – tegu organizuojasi ir žygiuoja, bus savotiška šventė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.