Vilniaus valkatų „aristokratus“ įžeidžia išmalda baltais centais

Sostinės elgetos ir benamiai blogu žodžiu minės Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai pusmetį. Jie vaikomi, išvežami į nakvynės namus ne tik iš miesto centro, bet išprašomi net nuo bažnyčių prieigų. Tik ne visi paiso parodomojo tvarkos vajaus – apdriskę valkatos vakarais snaudžia net prie Seimo.

Dredu vadinamas valkata nė nemano trauktis iš Gedimino prospekto, nors policija ir Viešosios tvarkos tarnyba griežčiau žiūri, kad miesto centre nebūtų elgetaujančių asmenų.<br>D. Umbrasas
Dredu vadinamas valkata nė nemano trauktis iš Gedimino prospekto, nors policija ir Viešosios tvarkos tarnyba griežčiau žiūri, kad miesto centre nebūtų elgetaujančių asmenų.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jul 21, 2013, 7:24 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:06 PM

Profesionalūs sostinės elgetautojai tokie išdidūs, kad pasijaučia įžeisti, jeigu gauna išmaldą smulkiais centais. Paramą maisto produktais jie irgi priima nenoriai – bandelės į alų juk neišmainysi.

Teko stebėti, kaip sostinės Viešosios tvarkos tarnybos pareigūnai mandagiai, bet reikliai išprašė iš Aušros Vartų bažnyčios šventoriaus elgetas – pagyvenusią moterį ir blyškaus veido jaunuolį. Iki šiol bažnyčių teritorijos, ypač prie Aušros Vartų, buvo neliečiama išmaldos prašytojų vieta.

Matyt, tai buvo Vilniaus savivaldybės akcijos dalis – griežčiau prižiūrėti viešąją tvarką ES pirmininkaujančios šalies sostinėje.

Ragina neduoti pinigų

Policija ir kitos už viešąją tvarką atsakingos tarnybos nuo liepos dažniau vaiko iš gatvių prostitutes arba rengia reidus po perkamo sekso lizdus, iš autobusų ir troleibusų gena lauk valkatas, girtuoklius.

Sostinės valdžia ragina miestiečius ne dalyti išmaldą, o nukreipti benamius ir elgetas į socialinės globos įstaigas, pastarosioms pranešti apie gatvėse, ypač centre, slankiojančius bėdžius.

„Vilniaus miesto savivaldybė ir nevyriausybinės organizacijos gali pasirūpinti visais, kuriems reikalinga parama. Kelių centų ar litų davimas gatvėje nėra rūpestis artimu, nes taip duodantieji palaiko tokių žmonių buvimą gatvėje, nesudarome jiems galimybės atsitiesti. Geriau nupirkite maisto, padėkite darbu, būstu arba nukreipkite ten, kur dalijamos informacinės kortelės, kur jiems gali būti suteikta pagalba“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Vasarą ir benamiai atostogauja

Vilniuje yra vietų, kuriose gali prisiglausti benamiai – nakvynės namai Naujojoje Vilnioje ir Vilkpėdės gatvėje, arkivyskupijos „Caritas“ nakvynės namai.

Neblaivūs pavargėliai apnakvindinami „Saloje“, T. Kosciuškos gatvėje.

Taip pat savivaldybė padidinosocialinės paramos autobusiuko darbo valandų skaičių. Dabar šis transportas, kuriuo benamiai ir elgetaujantys asmenys gali būti nuvežti į nakvynės namus, kursuoja 9 valandas per parą. Vilniečiai ir miesto svečiai gali skambinti šiai tarnybai telefonu 8 617 44 661 ir pranešti apie benamius.

Nors miesto valdžia ir stengiasi ES pareigūnams ir turistams parodyti švarų, tvarkingą Vilnių be valkatų, šie nė piršto nepajudina, kad prisidėtų prie sostinės įvaizdžio gerinimo.

„Sostinės“ kalbinti socialinių įstaigų vadovai sakė, jog nei savo noru ateinančių, nei atvežamų benamių ir elgetų pastaruoju metu nepadaugėjo.

„Vasara juk, tie žmonės miega parkuose, miškeliuose. Jų padaugėja tik žiemą“, - aiškino Vilkpėdės gatvėje įsikūrusių nakvynės namų direktorius Edvardas Jablonskis.

Valkata geria prie Seimo

Girtaujantys benamiai iš miesto centro gaudomi uoliau. „Salos“ socialinė darbuotoja Dovilė Mačytė „Sostinei“ sakė, jog jaučiamas klientūros padidėjimas.

Kas rytą elgetauti - kaip į darbą - traukia Dūlia vadinamas valkata. Žurnalistui jis prisipažino, kad kaulyti pinigų iš praeivių ir kavinių lankytojų tapo sunkiau, jo žodžiais tariant, „mentai kabinėjasi“.

„Žmonės godūs pasidarė. Anksčiau per dieną susirinkdavau 80 litų ir daugiau, o dabar džiaugiuosi nors 40-50 litų išprašęs“, - guodėsi valkata, kurio dienos pajamos, net ir „šiais sunkiais laikais“ beveik prilygsta vidutiniam atlyginimui.

Diena, kai jis kalbėjosi su „Sostinės“ žurnalistu, vargetai buvo sėkminga, nes už interviu jis išsikaulijo 5 litus.

Dūlia laiko garbės reikalu vakare, po „darbo“, išlenkti butelį alaus, atsisėdus ant suoliuko prie Seimo.

„Norėčiau prigulti ant žolytės, kuri fontano vietoj auga. Bet policija gali išvyti, tai einu nakvoti prie Neries“, - apie savo kasdienybę pasakojo elgeta.

Į nakvynės namus eiti Dūlia griežtai atsisako.

„Ten labai smirda“, - išdidžiai pareiškė benamis, nuo kurio trenkė kaip nuo šeško.

Prašinėja cigarečių ir pinigų

Pačiame Gedimino prospekto viduryje ištiesęs ranką vaikšto ir savotiškas Vilniaus elgetyno simbolis, vadinamas „Dredu“ arba „Žiemos žmogumi“, mat vasarą ir žiemą vaikšto apsirengęs tais pačiais skarmalais.

Tik nakvynės vietą pakeitęs – anksčiau jis miegodavo ant suoliuko Lukiškių aikštėje, dabar persikėlė į Užupį.

„Net nemanau trenktis kažkur į nakvynės namus. Man ir čia gerai“, - išdidžiai pareiškė Dredas, anaiptol nepigioje lauko kavinėje gurkšnodamas kavą, užkąsdamas gruzdintomis bulvytėmis.

Maža išmalda supykdė

Tenka pastebėti, jog Vilniaus elgetos, kaip ir dera sostinės gyventojams, yra išpaikinti, tad pažerti jiems saują smulkių baltų centų yra įžeidimas. Lito, 50 ir 20 centų monetos yra tokie pinigų nominalai, kuriuos „tikrieji“ Vilniaus elgetos dar pripažįsta.

Tuo teko įsitikinti žurnalistui. Prieš keletą dienų V. Kudirkos aikštėje išmaldos prašančiai pavargėlei pažėrus saują smulkių. Moteris supyko, ėmė šaukti: „V zadnicu etot musor zasunj! V magazine neprinimajet mieloči! („Susikišk į užpakalį tą mėšlą! Parduotuvėje smulkių nepriima“. - Rus.)

Išvaikyti benamius ir elgetas iš Vilniaus centro tas pats, kas išrankioti utėles iš jų galvų. Iš pažiūros atrodo, kad valkataujančių asmenų miesto centre mažiau, bet lrytas.lt kalbinti socialiniai darbuotojai tikino, jog vargetos vasarą „atostogauja“, o gal ir pasitraukė iš centro į atokesnes miesto vietas.

Nė kiek nesumažėjo užslėptas „cigaretinis“ elgetavimas. Užtenka atsisėsti prestižinėje Vilniaus vietoje, V. Kudirkos aikštėje ant suoliuko ir užtraukti dūmą, kai prisistato eilė prašytojų. Gavę cigaretę, jie toliau kaulija pinigų „ant bulkutės“. Populiari prašinėtojų vieta yra ir prie parduotuvės „Maxima“ A. Smetonos gatvėje, pačiame sostinės centre.

Vilniuje – tūkstantis benamių

Sostinėje išgyventi lengviau, todėl į miestą plūsta asocialūs ir namų neturintys žmonės iš visos Lietuvos. Tokių Vilniuje jau suskaičiuota per 1,1 tūkstančio. Savivaldybė pripažįsta, kad nesiprausę benamiai miestiečiams kelia ligų paplitimo grėsmę viešose vietose bei transporte.

Valdininkai suskaičiavo, kad savivaldybei ir įvairioms paramos organizacijoms priklausančiuose nakvynės namuose yra kur kas mažiau vietų, nei Vilniuje gyvena asocialių asmenų.

Savivaldybei priklausančius nakvynės namus reikia remontuoti, žmonių gyvenimo sąlygos juose vertinamos kaip blogos. Nakvynės namuose trūksta patalpų, kur jie galėtų išsimaudyti, išsiskalbti drabužius.

Nakvynės namuose glaudžiasi šeimos su vaikais, neįgalieji ir senyvo amžiaus benamiai, kuriems jau reikia globos paslaugų.

Benamių gretas papildo ir žmonės, kuriuos savivaldybė už skolas iškeldina iš socialinių būstų. Pernai tokiu būdu Vilniuje namų neteko 31 asmuo arba šeimos.

Specialistai pastebi, kad nakvynės namuose gyvenantiems benamiams trūksta socialinių įgūdžių. Jie nesugeba ilgai išsilaikyti rastame darbe, todėl praranda nuomojamą būstą, nėra savarankiški. Tokiems žmonėms reikalinga nuolatinė socialinių darbuotojų pagalba.

Paskaičiuota, kad savivaldybės užsakymu Vilniuje kas dieną nemokamai maitinama apie 200 žmonių. Dar apie tūkstantis žmonių pavalgo religiniams judėjimams ir paramos organizacijoms priklausančiose valgyklose. Spėjama, kad kai kurie asocialūs asmenys piktnaudžiauja savo padėtimi ir tą pačią dieną valgo keliose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.