Vilniuje bibliotekų mažiau, bet jos – šiuolaikiškesnės

Užupio gyventojams, kurie buvo prisiekę savo rajono bibliotekos skaitytojai, netrukus teks šį savo pomėgį pamiršti, nes biblioteka uždaroma. O gyvenantys Žirmūnuose greitai galės lankytis šiuolaikiškoje bibliotekoje, rašo „Lietuvos rytas”.

Iškyla vis daugiau naujų bibliotekų.<br>D. Umbrasas
Iškyla vis daugiau naujų bibliotekų.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė

Jul 21, 2013, 10:25 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:03 PM

Vilniaus savivaldybės centrinės bibliotekos (VSCB) skyrius Žvėryne, S. Moniuškos gatvėje, pradėjęs veikti 1947 m. ir turintis apie du tūkstančius skaitytojų, nuo šių metų rugsėjo 1 d. užvers duris.

Nors skaitytojai čia dar lankosi, tvyranti išsikraustymo atmosfera nebeleidžia susikaupti – lentynos ardomos, knygos dėliojamos į maišus.

Kur dės knygas – nežinia

Žvėryno skyriuje dirbančios trys bibliotekininkės rudens pradžioje pradės dirbti Pilaitės, Dzūkų ir Antakalnio VSCB padaliniuose.

Kur atsidurs ilgus metus kauptos knygos, kol kas neaišku, tačiau, matyt, jų laukia toks pat likimas, kaip ir kitų anksčiau uždarytų filialų – senos lentynos išvežtos į sąvartyną, o sudėtos į maišus knygos supelijo drėgnuose sandėliuose ir taip pat buvo išmestos.

VSCB Žvėryno skyrius – ne pirmasis pastaraisiais metais uždaromas šios bibliotekos padalinys.

2008 metais uždaryti Gedimino prospekte ir Užupyje buvę bibliotekos skyriai.

Užupis mėgino priešintis

Nors dėl Užupio bibliotekos uždarymo aktyviai priešinosi prisiekę Užupio respublikos veiklos šalininkai, miestui vadovavęs Juozas Imbrasas, iš pradžių žadėjęs bibliotekos remontui skirti 1,5 mln. litų, persigalvojo ir patalpos Polocko gatvėje buvo parduotos.

Taip pat pasielgta ir su VSCB patalpomis Gedimino prospekte – už 3,5 milijono litų jas įsigijo skandalais pagarsėjęs Australijos lietuvis Juozas Petraitis ir beveik per visą namo antrąjį aukštą esančiose patalpose įsirengė butą.

Šias lėšas buvo planuota panaudoti rekonstruojant bibliotekos filialą Žirmūnų gatvėje.

Įrengs šiuolaikiškai

Mažiau nei prieš metus prasidėję beveik prieš penkis dešimtmečius statytos bibliotekos Žirmūnų padalinio pertvarkymo darbai turėtų būti baigti iki rugsėjo 1 d.

Jų pabaiga buvo planuota liepos pabaigoje, tačiau, kaip dažniausiai atsitinka, užtruko.

Vietoj dviejų aukštų apšiurusios sovietinės bibliotekos Žirmūnų ir viso miesto gyventojai galės džiaugtis šiuolaikiška, kompiuterizuota keturių aukštų biblioteka.

Tiesa, gražaus pastato vaizdą gadins prie jo prisišliejusi apgriuvusi, kiaurais langais sena vieno aukšto katilinė, kurios šeimininkas nepanoro perleisti savivaldybei.

Statybos darbus prižiūrintys specialistai spėja, kad, matyt, apsukrus vilnietis, miesto nekilnojamojo turto aukcione įsigijęs palaikę, seniai neveikiančią katilinę, dabar už ją nori gauti milžiniškus pinigus, tačiau jam toks planas kol kas neišdegė.

Veikia visą parą

Šių metų vasarį Saulėtekio alėjoje duris atvėrė moderniausia ir didžiausia šalies biblioteka.

Naujoji biblioteka skirta visiems skaitytojams, vyresniems nei 16 metų. Jie veikia visą parą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.