Pareigūnai sukrėsti: septyni vaikai buvo priversti gyventi krūmuose (papildyta)

Septyniems vaikams ir jų motinoms daugiau kaip mėnesį namus atstojo miesto pašonėje vešintys krūmynai. Nei valdininkai, nei pareigūnai net neįtarė, kad būrys nepilnamečių šią vasarą buvo priversti gyventi palapinėse. Dvi mažeikiškės, neturinčios darbo ir nuolatinės gyvenamosios vietos, laikiną prieglobstį susirado Klaipėdoje, tarp Taikos ir Jūrininkų prospektų esančiuose laukuose, tankiai prižėlusiuose krūmuose. Čia vasarą prieglobstį randa benamiai ir valkatos.

Dvi šeimos laikinus namus buvos radusios Taikos prospekto gale esančiuose laukuose.<br>E. Petkutė
Dvi šeimos laikinus namus buvos radusios Taikos prospekto gale esančiuose laukuose.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Jul 22, 2013, 1:46 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:23 PM

Pasibaisėtinomis sąlygomis gyvenę vaikai paimti iš motinų - trys iš jų užsikrėtę niežais ir gydomi ligoninėje, kitus globoja socialiniai darbuotojai. Jų motinos pradingo kaip į vandenį.

Žinia apie krūmuose apsigyvenusias šeimas sukrėtė ir visko mačiusius uostamiesčio vaiko teisių apsaugos specialistus. Šie apie laukuose gyvenančius vaikus sužinojo, kai vienas jų paskambino policijai.

Atvykę į vietą pareigūnai rado berniuką ir dar vieną vaiką, tačiau namais tapusios stovyklavietės nebuvo matyti. Abu vaikai išvežti į Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centrą.

Stovyklavietėje – smarvė ir netvarka

Laukuose apsigyvenusios atvykėlės bandė slėptis. Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojams su jomis pavyko susisiekti telefonu. „Viena iš jų mane patikino, kad su vaikais išvyko atgal į Mažeikius, tačiau vėliau sužinojome, kad melavo – jos ten tebebuvo ir kitą dieną“, - prisiminė skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Gelažnikienė.

Kitą dieną policijai pavyko rasti ir kitus krūmynų gyventojus. Paaiškėjo, kad krūmuose slapstėsi dvi šeimos – moterys ir 7 jų vaikai, kuriems nuo 2 iki 14 metų. Dar viena moteris, kaip teigiama, vaikų neturėjo, kitos dvi ją pristatė kaip draugę.

Išvargę, sulysę ir purvini vaikai daugiau nei mėnesį buvo priversti gyventi palapinėse. Moterys čia pat ant laužo gamino valgį, čia pat skalbėsi ir džiovino rūbus – pareigūnų teigimu, aplink tvyrojo netvarka ir smarvė.

Motinos pradingo

Baisios gyvenimo sąlygos sukrėtė ir vaiko teisių sergėtojus. „Vaikai dar tokie maži, o motinos jais visiškai nesirūpina – nė viena nebuvo pasirodžiusi nei pas mus, nei Mažeikių vaiko teisių tarnyboje“, - tikino V. Gelažnikienė. Kol kas nėra žinoma, kodėl moterys iš Mažeikių atvyko į Klaipėdą, kur neturi gyvenamosios vietos ir ką ketino daryti toliau. Viena iš jų valdininkams aiškino, kad mieste ieškojo buto nuomai, tačiau nesėkmingai.

Trys iš krūmuose gyvenusių vaikų šiuo metu laikinai glaudžiasi Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centre, kiti keturi užsikrėtė niežais ir šiuo metu gydomi Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyriuje.

Abi šeimos yra iš Mažeikių, jos jau gerai žinomos vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistams. „Abi motinos stokoja socialinių įgūdžių, nesugeba tvarkytis buityje, tačiau nėra girtuoklės. Šeimos įtrauktos į socialinės rizikos šeimų sąrašą, joms teikiama socialinė pagalba“, - informavo Mažeikių rajono Vaiko teisių apsaugo skyriaus vedėja Liudvika Lapienė.

Gresia netekti vaikų

Apie tai, kad viena iš moterų - keturių vaikų mama, išvyko į Klaipėdą, skyriaus specialistai žinojo, moters ir jos vaikų buvo ieškoma, tačiau nesėkmingai. „Moteris mums sakė, jog išvyksta į laidotuves, tačiau netrukus paaiškėjo, jog jokių laidotuvių nebuvo. Vėliau pranešė, kad ieško darbo Klaipėdoje, nes pragyventi čia buvo sunku - šeima nuolat keitė būstą, sunkiai vertėsi“, - pasakojo L. Lapienė. Apie tai, kad į uostamiestį išvyko ir kita šeima, specialistams nebuvo žinoma.

Kol bus sprendžiama dėl sankcijų motinoms, visi 7 vaikai gyvens Mažeikių globos įstaigoje. Vėliau bus sprendžiama, ką toliau daryti. „Kalbėsime su mamomis, ką jos planuoja. Jeigu nieko geresnio savo vaikams negalės pasiūlyti, kreipsimės į teismą dėl tėvystės teisių ribojimo ir nuolatinės vaikų globos nustatymo“, - teigė L. Lapienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: prezidento rinkimai – intriga išlieka?