Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje pradėta dezinfekuoti žmonių avalynė

Nesikeičiant pavojingai epizootinei situacijai dėl afrikinio kiaulių maro Baltarusijoje, nuo antradienio ryto Medininkų, Lavoriškių, Šalčininkų ir Raigardo pasienio kontrolės punktuose ir visuose vietinio eismo pasienio kontrolės punktuose su Baltarusija bus pradėta transporto priemonėse važiuojančių ir pėsčiomis keliaujančių asmenų avalynės dezinfekcija.

Keleiviai, atvykę į pasienio kontrolės punktą, bus supažindinti su nustatyta pėsčiųjų judėjimo tvarka ir nukreipti prie specialiai įrengtų dezinfekuojamųjų kilimėlių.<br>A. Murauskaitė
Keleiviai, atvykę į pasienio kontrolės punktą, bus supažindinti su nustatyta pėsčiųjų judėjimo tvarka ir nukreipti prie specialiai įrengtų dezinfekuojamųjų kilimėlių.<br>A. Murauskaitė
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 23, 2013, 9:36 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 7:57 PM

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teigimu, visi iš Baltarusijos į Lietuvą įvažiuojantys ar pėsčiomis keliaujantys asmenys privalės pereiti specialiai įrengtą dezinfekuojamąjį kilimėlį.

„Šiuo metu visuose pasienio kontrolės postuose su Baltarusijos Respublika dezinfekuojami visų įvažiuojančių transporto priemonių ratai, o krovininiai automobiliai yra papildomai apipurškiami dezinfekuojančiomis medžiagomis. Nuo antradienio pradedama keleivių avalynės dezinfekcija - dar viena papildoma priemonė siekiant kuo labiau sumažinti afrikinio kiaulių maro užkrato patekimo į mūsų šalį riziką.

Bendradarbiaujame su visomis pasienio kontrolės punkte dirbančiomis institucijomis, kad keleiviai patirtų kuo mažiau nepatogumų, ypač esant nepalankioms oro sąlygoms“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Jauga.

Pasak direktoriaus pavaduotojo, keleiviai, atvykę į pasienio kontrolės punktą, bus supažindinti su nustatyta pėsčiųjų judėjimo tvarka ir nukreipti prie specialiai įrengtų dezinfekuojamųjų kilimėlių. Asmenims, nevykdantiems aukščiau išvardintų reikalavimų, numatyta administracinė atsakomybė.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat primena, kad į Lietuvą draudžiama įnešti ar įvežti bet kokius gyvūninės kilmės maisto produktus, pašarus, pašarinius priedus. Baltarusijoje nustačius naujus afrikinio kiaulių maro židinius, bus ir toliau griežtai kontroliuojamas keleivių asmeninis bagažas, draudžiami įvežti produktai bus konfiskuojami ir utilizuojami.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį pasienio kontrolės punktuose iš asmeninio bagažo konfiskuota bei iš tarptautinių transporto priemonių surinkta apie 3 tonas šalutinių gyvūninių produktų.

Pastaruoju metu pranešimų apie naujus afrikinio kiaulių maro protrūkius ir židinius Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba negavo.

Oficialiai Baltarusijoje nustatyti 2 afrikinio kiaulių maro židiniai, Gardino srityje, Čapun kaime, bei Vitebsko srityje Kopti kaime esančioje kiaulių fermoje. Rusijoje paskutiniai afrikinio kiaulių maro protrūkiai nustatyti Smolensko, Belgorodo bei Rostovo srityse.

Gyvūnų ir žalios mėsos importas į Lietuvą iš Rusijos ir Baltarusijos draudžiamas nuo 2010 metų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sako, kad dėl afrikinio kiaulių maro, nustatyto Rusijos Belgorodo srityje, pasienyje su Ukraina, kyla grėsmė šalies šernų populiacijai.

„Rusijoje ir Baltarusijoje kiekvieną savaitę pasireiškiantys afrikinio kiaulių maro protrūkiai rodo, kad ši pavojinga liga tapo sunkiai kontroliuojama ir sunku būtų abejoti, kad pavojingas ligos virusas dar necirkuliuoja ir laukinėje jų faunoje.

Kadangi užsikrėtę šernai gali laisvai judėti tarp šalių, tai parodo, kad ypač pavojingas virusas tampa labai didele grėsme ir Lietuvos šernų populiacijai bei visam kiaulininkystės ūkiui“, - sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

VMVT prašo medžiotojų, kaimo vietovėse gyvenančių žmonių būti itin dėmesingų ir labai griežtai laikytis biosaugos priemonių, kad pavojingu maro virusu neužsikrėstų gyvuliai.

Pasak Rusijos Federacijos veterinarijos tarnybos atsakingų pareigūnų, šiuo metu jų šalyje epidemiologinė situacija yra pati blogiausia per pastaruosius 40 metų.

Šalyje jau nustatyti 52 afrikinio kiaulių maro ligos protrūkiai 12-oje šalies regionų - Jaroslavlio, Tverės, Tulos, Maskvos, Rostovo prie Dono, Voronežo, Tambovo, Smolensko, Saratovo ir Volgogrado regionuose bei Krasnodaro krašto ir Šiaurės Osetijos-Alanijos Respublikoje. Be to, prieš kelias savaites patvirtinta labai pavojinga snukio ir nagų liga Amūro ir Krasnodaro srityje.

Šią pavojingą ligą itin sunku sustabdyti, nes virusas labai greitai plinta ir ilgai išlieka gyvybingas kraujyje, išmatose ir audiniuose, jį platina ir Ornithodorus erkės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.