Seksualinėms mažumoms leista šeštadienį žygiuoti Gedimino prospektu

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) neskundžiamu ir galutiniu sprendimu leido seksualinėms mažumoms žygiuoti Gedimino prospektu, įpareigodamas Vilniaus miesto savivaldybę suderinti eitynių vietą ir laiką. Priimdamas tokį sprendimą teismas užbaigė beveik tris mėnesius trukusį Vilniaus miesto savivaldybės ir eitynių organizatorės – Lietuvos gėjų lygos (LGL) ginčą.

Teismas nusprendė, kad Lietuvos homoseksualai šeštadienį žygiuos Gedimino prospektu. Nuotraukoje - aktorius gėjus iš JAV Darius Sužiedėlis.<br>M. Kulbis
Teismas nusprendė, kad Lietuvos homoseksualai šeštadienį žygiuos Gedimino prospektu. Nuotraukoje - aktorius gėjus iš JAV Darius Sužiedėlis.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

2013-07-23 15:04, atnaujinta 2018-03-02 16:27

Tokiu teismo sprendimu liko patenkinti parado organizatoriai, jie neslėpė džiaugsmo: „Šis teismo sprendimas patvirtina, kad gyvename demokratinėje valstybėje. Šiuo teismo sprendimu buvo apginta piliečių teisė į susirinkimų laisvę.“

Vilniaus savivaldybė privalės vykdyti antradienį priimtą Lietuvos administracinio teismo sprendimą ir išduos leidimą seksualinių mažumų eisenai sostinės Gedimino prospektu, BNS teigė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

„Baltic Pride 2013‘‘ eitynes „Už lygybę‘‘ stebėkite tiesiogiai portale lrytas.lt šeštadienį nuo 13 val.

„Vilniaus savivaldybės administracinė komisija gavusi teismo sprendimą privalės jį įvykdyti ir išduoti leidimą seksualinių mažumų eisenai pagal jos prašymą pilna apimtimi - nuo Odminių skvero iki Lukiškių aikštės keturias valandas, renginius pradedant 13 val. (šeštadienį)“, - iškart po teismo sprendimo antradienį sakė A. Zuokas.

Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko teigia, kad Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas leisti seksualinių mažumų eitynes Gedimino prospekte parodė, kad Gedimino prospektas priklauso visiems žmonėms.

„Tikiuosi, kad šita teisinio nihilizmo bakchanalija savivaldybėje baigėsi ir atėjo laikas bendradarbiauti su savivaldybe. Tikiuosi, kad tai - gera pradžia surengti eitynes tokias, kokias mes ir planavom sausio mėnesį. Prireikė septynių mėnesių įrodyti, kad žmogaus teisės Lietuvoje egzistuoja ir Gedimino prospektas priklauso visiems“, - žurnalistams sakė teismo posėdyje dalyvavęs V. Simonko.

Jis išreiškė, kad šis teismo sprendimas pasitarnaus visai pilietinei visuomenei.

LGL vadovas sakė, kad eitynėse dalyvaus apie 800 žmonių, jis pakvietė prie jų prisijungti visus tolerantiškus žmones. V. Simonko pareiškė, kad į jas tik nekviečia Seimo nario Petro Gražulio.

Renginys „Baltic Pride“ kasmet vyksta vis kitoje Baltijos šalyje. Tai – jau antros eitynės Lietuvoje. Prieš trejus metus Vilniuje vykęs renginys „Už lygybę“ susilaukė didžiulio visuomenės pasipriešinimo – į eitynes įsibrovė tuomečiai Seimo nariai Kazimieras Uoka ir Petras Gražulis.

Seksualinių mažumų eitynėmis siekiama parodyti, kad visuomenėje egzistuoja ir kitokia seksualumo samprata, kitokios lytinio tapatumo išraiškos. Anot renginio organizatorių, eitynėmis „Už lygybę“ siekiama atkreipti dėmesį į LGBT asmenų teisių pažeidimus.

Lietuvoje, kitaip nei kitose išsivysčiusiosiose Vakarų šalyse, homoseksualūs asmenys neturi galimybės registruoti partnerystės ar sudaryti santuokos. Nepripažindama homoseksualių porų šeimomis valstybė negina vienalyčių porų taip, kaip yra ginamos heteroseksualios poros.

Aplankė policijos pareigūnai

Net nesulaukę teismo sprendimo praėjusį trečiadienį policijos pareigūnai aplankė Gedimino prospekte įsikūrusias kavines. Kavinių darbuotojai sulaukė prašymų būti budriems ir nelikti abejingais.

„Trečiadienį pas mus užsuko policijos pareigūnai ir paprašė tuoj pat pranešti policijai, jei pastebėsime ką nors įtartino“, – policijos apsilankymą prisiminė kavinės, įsikūrusios Gedimino prospekte, administratorė.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis lrytas.lt patvirtino, kad Vilniaus apskrities policijos pareigūnai lankėsi Vilniaus Gedimino prospekte įsikūrusiose kavinėse.

„Šeštadienį vyks didelis renginys, tad policija bendradarbiauja su galimoje renginio vietoje dirbančiais ūkio subjektais. Policijos įsitikinimu, toks bendradarbiavimas yra labai naudingas“, – sakė jis.

A. Stončaičio teigimu, policija įtartinais laiko tuos asmenis, kurie renginio vietoje pasirodys apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų, ginkluoti lazdomis, kastetais ar kitomis priemonėmis. Policijai įtartini ir neadekvačiai besielgiantys asmenys.

Ruošiasi blogam scenarijui

Liepos pradžioje Generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla lytas.lt teigė, kad kuriami eitynių apsaugos planai, kurie jau po teismo sprendimo bus pristatyti Policijos departamento vadovybei.

„Mes įvertinome visas aplinkybes, dėl kurių skraidė tvoros 2010 metais identiškose eitynėse, į eitynes įsibrovė tam tikri žmonės. Įvertinome, kokie asmenys tai pradėjo. Darysime viską, kad panašūs dalykai nepasikartotų, ruošiamės tokiam scenarijui“, – tuomet kalbėjo jis.

Pareigūnas tvirtino suprantą šio renginio reikšmę ir politinę aplinką: „Yra pasisakymų, kad nuo šito renginio sėkmės galbūt priklausys Lietuvos kaip valstybės sėkmė per pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai. Imsimės visų priemonių, kad išvengtume neramumų.“

Aptvarų nepavyks išvengti

R. Požėlos teigimu, saugumą įmanoma užtikrinti tik įrengus aukštus metalinius aptvarus. „Jei ne techninės priemonės, tuomet policijos pareigūnai turės suformuoti atitvėrimą“, – patikslino jis.

Susirinkimų įstatymas policiją įpareigoja užtikrinti renginio dalyvių saugumą. Policijos departamentui tai yra svarbiausia: „Reikia pasverti, kas yra svarbiau – ar žmonių saugumas, ar tiesiog žmogaus teisė dalyvauti renginyje. Kai ant svarstyklių reikia padėti šiuos dalykus, tuomet žmonių saugumas nusveria.“

„Priemonės, kurių imsis policija, priklausys nuo pavojaus lygio. Jei mes matysime, kad žmonėms, ypač vaikams, yra didelis pavojus, mes padarysime viską, kad ten tų vaikų nebūtų. Ir atvirkščiai, jei matysime, kad pavojaus nėra, mūsų priemonės bus minimalios ir eitynėse galės dalyvauti visi norintys“, – liepos pradžioje kalbėjo Vilniaus apskrities policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas.

Teismų maratonas

Sausio mėnesį LGL kreipėsi į Vilniaus savivaldybę norėdama suderinti liepos 27 dieną vyksiančių eitynių vietą ir laiką, prašyme nurodydami, kad eitynėse žada dalyvauti per 800 dalyvių.

Savivaldybė nesutiko su organizatorių siūlomu maršrutu ir leido eitynes organizuoti nuo „Forum Palace“ automobilių aikštelės einant Upės gatve viešbučio „RadissonBlu“ link.

LGL kovo pradžioje apskundė Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą neleisti šiems liepos 27-ąją žygiuoti Gedimino prospektu. LGL skunde prašė panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2013 metų sausio 13 dienos įsakymo dalį, kuria buvo pakeista eitynėms Vilniuje pasirinkta vieta.

Birželio 20-ąją LVAT priėmė Vilniaus miesto savivaldybei nepalankų sprendimą, palikęs galioti ankstesnį – įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę derinti homoseksualų eitynių vietą iš naujo.

Vilniaus miesto savivaldybės administracija neįprastai pradėjo vykdyti LVAT įpareigojimą ir apskritai nesuderino homoseksualų eitynių vietos ir laiko.

Tokiu sprendimu nepatenkinta renginio organizatorė LGL apskundė jį Vilniaus apygardos administraciniam teismui, kuris Vilniaus miesto savivaldybę įpareigojo suderinti eitynių vietą ir laiką Gedimino prospekte. Tokį sprendimą Vilniaus savivaldybė apskundė LVAT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.