„Darbiečių“ uoslė ES lobiams – pasakiška

Žingsnis po žingsnio ir, žiūrėk, jau visur savi. Taip valdančioji Darbo partija (leiboristai) bando imti į savo saują Europos Sąjungos milijardų šaltinius, rašo „Lietuvos rytas”.

Pernai pasidžiaugę, kad prezidentė D. Grybauskaitė juos palaimino, „darbiečiai” socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė bei švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis šiemet ėmė uoliai vykdyti partijos užduotis.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Pernai pasidžiaugę, kad prezidentė D. Grybauskaitė juos palaimino, „darbiečiai” socialinės apsaugos ir darbo ministrė A. Pabedinskienė bei švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis šiemet ėmė uoliai vykdyti partijos užduotis.<br>T. Bauro nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Jul 25, 2013, 7:15 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:25 PM

Nebūtina iš karto versti nesavą direktorių. Tiesiog galima paskirti už jį įtakingesnį savą pavaduotoją.

Vadovaudamiesi tokia išmintimi „darbiečiai” siekia pertvarkyti Europos Sąjungos paramą skirstančios Europos socialinio fondo agentūros (ESFA) valdymą.

Iš pradžių partija įtikinamai okupavo ESFA kontroliuojančią instituciją – jos valdybą. Bet po to „darbiečių” planas ėmė strigti. Sukėlus triukšmą Finansų ministerijai, valdančiosios koalicijos partnerius ėmė stabdyti Vyriausybė ir pats socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius.

Žarsto milijardus litų

Kad „darbiečiai” stengsis griežtai kontroliuoti jiems tekusių ministerijų valdomus pinigų, ypač ES paramos, srautus, buvo galima spėti jau tuomet, kai rinkimus laimėjusios partijos dar tik dalijosi valdžios pyragą.

Itin gardus „darbiečiams” tekęs kąsnis – ESFA. Šią viešąją įstaigą kaip dalininkės valdo Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijos, kurioms vadovauja „darbiečių” ministrai Algimanta Pabedinskienė ir Dainius Pavalkis.

ESFA šuo metu administruoja apie 3,2 mlrd. litų iš Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 2007–2013 metų finansinėje perspektyvoje.

Dar patrauklesnė ateitis: 2014–2020 metų ES paramos laikotarpiu ESFA įvairiems projektams žarstys net iki 4 mlrd. litų.

Valdyba – lyg partijos skyrius

Anksčiau ESFA valdyboje abi ministerijos buvo atstovaujamos pirmiausia karjeros valdininkų, pavyzdžiui, kanclerių lygiu.

Tačiau prie ministerijų vairo stojus A. Pabedinskienei ir D. Pavalkiui į valdybą po kiek laiko buvo pasiųsti vien politinio pasitikėjimo pareigūnai – Darbo partijos atstovai.

Tai – švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė, švietimo ir mokslo ministro patarėjas Andrius Stankevičius, socialinės apsaugos ir darbo viceministras Aivaras Tušas, socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėja Danguolė Juozapavičienė.

Tiesa, valdyba buvo suformuota ne iš karto – Darbo partija delsė ir atstovus į ją rinko maždaug pusmetį. ESFA valdyboje iš viso yra šeši nariai, tad vienos partijos delegatai joje turi garantuoti daugumą.

Suskubo nerti apynasrį

Valdybos pirmininku tapo buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas A. Stankevičius, nors pagal agentūros įstatus jai vadovauti turi „aukštesnes pareigas” einantys ministerijų atstovai.

„Lietuvos ryto” šaltinių ESFA teigimu, A. Stankevičius ir jo bendražygiai ėmėsi itin aktyviai kontroliuoti agentūros veiklą – reikalauti informacijos apie finansinę, ūkinę veiklą, personalą, kadrų politiką.

O švietimo ir mokslo ministras praėjusį mėnesį nurodė atlikti agentūroje išsamų patikrinimą.

Direktorių pakabina ore

Negana to, „darbiečiai” ėmėsi klibinti fondo administracinę ir valdymo struktūrą. Be kita ko, buvo parengti ESFA įstatų pakeitimai, pagal kuriuos nebe direktorius, o valdyba spręstų kai kuriuos jau įgyvendinamų projektų reikalus.

Tuo viskas dar nesibaigė. Liepos pradžioje valdybai buvo pateiktas siūlymas agentūroje įsteigti papildomą direktoriaus pavaduotojo pareigybę, taip pat naują direktoriaus patarėjo bendravimui su valdyba etatą.

Oficialiai šie pakeitimai buvo aiškinami tuo, kad esą būtų sutaupyta lėšų. Tačiau nepaaiškinta, kaip tai bus padaryta įsteigus naujus etatus, nes naujiems darbuotojams reikėtų papildomų pinigų atlyginimams.

Atrodo, kad taip „darbiečiai” tiesiog pamėgino izoliuoti dabartinį ESFA direktorių Povilą Česonį, sėdintį šiame poste jau daugiau nei dešimtmetį.

Dabar agentūros vadovas turi tris pavaduotojus, kurie kuruoja įvairius skyrius ir jos veiklos sritis. Pačiam direktoriui tiesiogiai pavaldūs Finansų ir apskaitos, Personalo bei Vidaus audito skyriai.

Pagal „darbiečių” planą, naujasis direktoriaus pavaduotojas perimtų kai kurias dabartines ESFA vadovo kompetencijos sritis ir, žinoma, dalį įgaliojimų reguliuojant kasdienę agentūros veiklą.

Triukšmą sukėlė finansininkai

Tačiau Darbo partijai sklandžiai įgyvendinti visų savo užmojų taip ir nepavyko, nors ESFA valdyba, savaime suprantama, planą suspėjo palaiminti.

Mat tokioms pertvarkoms pasipriešino du agentūros valdybos nariai – vidaus reikalų viceministras „tvarkietis” Algimantas Juocevičius ir Finansų ministerijos ES struktūrinės paramos valdymo departamento direktorė Loreta Maskaliovienė.

„Nebuvo jokių argumentų, kodėl reikia pakeitimų, tad tokiems siūlymams negalėjome pritarti”, – „Lietuvos rytui” patvirtino L. Maskaliovienė.

Finansų ministerija, kaip ES paramos skirstymui vadovaujanti institucija, oficialiai kreipėsi į Vyriausybės kanceliariją, pranešdama apie situaciją agentūroje.

Vyriausybė laukia atsakymų

„Lietuvos ryto” žiniomis, Finansų ministerija labiausiai nerimauja, kad tokie skubūs ir nemotyvuoti agentūros pertvarkymai gali užkliūti Europos Komisijai, kuri yra palaiminusi būtent dabartinę ESFA struktūrą.

Vyriausybės kanceliarija savo ruožtu kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo bei Švietimo ir mokslo ministerijas, kad jos iki liepos pabaigos pagrįstų, kam reikėjo pertvarkyti agentūrą.

Tad „darbiečių” užmojai kol kas pakibo ore – valdybos sprendimus turi palaiminti ministrai A.Pabedinskienė ir D.Pavalkis.

Sujudo ir pats premjeras

„Lietuvos ryto” žiniomis, šio konflikto aidai pasiekė ir aukščiausią valdančiųjų partijų politinį lygį.

Premjeras A. Butkevičius pirmiausia išsikvietė A. Pabedinskienę ir D. Pavalkį ir pareikalavo raštu paaiškinti, kodėl ESFA pradėtos tokios pertvarkos: ar nustatyti kokie nors pažeidimai, ar pribrendo objektyvi būtinybė?

Bet net nelaukdamas oficialių ministerijų atsakymų premjeras pasistengė, kad būtų pakeista pati ESFA valdybos darbo tvarka – Finansų ministerijos atstovas dabar joje turės savotišką veto teisę – be jo pritarimo negalės būti priimtas joks valdybos sprendimas.

Socialdemokratų lyderis taip pat pakvietė pasiaiškinti Seimo pirmininką „darbietį” Vydą Gedvilą ir Darbo partijos (leiboristų) lyderį Vytautą Gapšį. Jų buvo pareikalauta tuojau pat sutramdyti partijos apetitą.

Premjeras „Lietuvos rytui” patvirtino, kad kalbėjosi su dviem minėtais „darbiečių” ministrais ir jie turėjo paaiškinti, kodėl imtasi pertvarkų ESFA.

„Situacija dabar suvaldyta”, – nedaugžodžiavo A. Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.