Seksualinių mažumų eitynės – be R. Žilinsko ir medinių vėliavų kotų

Ketvirtadienį „Lietuvos ryto“ televizijos tiesioginė laida buvo skirta po poros dienų vyksiančioms seksualinių mažumų eitynėms Vilniuje, Gedimino prospekte. Laidoje dalyvavo už viešosios tvarkos užtikrinimą per šias eitynes atsakingas Policijos departamento Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Vytautas Grašys, eitynėse dalyvausianti Seimo narė Aušrinė Marija Pavilionienė bei minėtame renginyje nedalyvausiantis Seimo narys Rokas Žilinskas, neslepiantis savo netradicinės seksualinės orientacijos.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija

Jul 25, 2013, 8:58 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:43 PM

Pasak policijos atstovo V. Grašio, pareigūnai, ruošdamiesi, kad šios eitynės praeitų be incidentų, nemažą dėmesį skiria ir pasisakymams internetinėje erdvėje. Tikrinama, kiek realūs kai kurie ten pasirodantys smurtą kurstantys pasisakymai.

V. Grašys patvirtino, kad vos prieš porą valandų iki laidos policijos pareigūnai sulaikė asmenį, viešojoje erdvėje raginusį susisprogdinti minėtų eitynių metu. Tai jaunuolis, nesusijęs su radikaliomis organizacijomis.

Paklaustas, kiek pareigūnų budės šeštadieninių eitynių metu, V. Grašys tikslaus skaičiaus neatskleidė, tačiau užsiminė, kad tokio dydžio renginyje dalyvaujančių pareigūnų skaičius bus skaičiuojamas šimtais.

Skirtingai nei per praėjusias eitynes, visa teritorija nebus aptverta tvoromis. „Dabar aptversime tik minimaliai, kai kurias vietas“, - sakė Policijos departamento atstovas. Norint, kad būtų išvengta bet kokių incidentų, su eitynių organizatoriais buvo sutarta, kad visi ketinantys dalyvauti eisenoje, prieš jos pradžią rinktųsi V. Kudirkos aikštėje ir iš jos išžygiuotų į Gedimino prospektą.

Pasak V. Grašio, vėliau prie eitynių dalyvių prisijungti nebus leidžiama.

Pareigūnai, užtikrindami viešąją tvarką, kilus įtarimams tikrins ir eitynių dalyvius, ir jų stebėtojus – ar jie neturi pavojingų daiktų. Saugumo sumetimais su renginio organizatoriais sutarta, kad nebus nešamos vėliavos mediniais kotais, kuriais galima žmones sužaloti.

Telefonu su laidos „Lietuva tiesiogiai“ vedėja kalbėjęs partijos „Jaunoji Lietuva“ vienas iš vadovų, Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius patvirtino žinąs, kad yra susibūrusi grupė vyrų, kurie pasiryžę persirengę moteriškais rūbais įsimaišyti tarp eitynių dalyvių ir parodyti, kad tai farsas.

Paklaustas, ar policija kaip nors reaguos į panašias provokacijas, V. Grašys paaiškino, kad tai priklausys nuo to, ar bus realių grėsmių, ar bus atliekami kokie nors pavojingi veiksmai.

Kiek kainuos policijos pareigūnų darbas seksualinių mažumų eitynių metu, V. Grašys negalėjo pasakyti. Jo teigimu, tai bus aišku tik po renginio, tačiau neabejojama, kad tai bus nemažos sumos.

Laidoje dalyvavęs Seimo narys R. Žilinskas patvirtino nedalyvausiantis šiose eitynėse. „Vienų yra darbas šaršti, kiti darosi iš to reklamą, o tretiems šaršalas reikalingas, nes jie be to neatrodo reikalingi. Todėl aš ir nenoriu paskui kažką tose eitynėse eiti“, - paaiškino netradicinės orientacijos neslepiantis politikas.

Jis iškart sulaukė savo buvusios dėstytojos ir kolegės Seime A. M. Pavilionienės kritikos. Ji priminė, kad kolegos minėtas šaršalas – tai žmonių teisių gynimas. „Tai parodomoji, šviečiamoji akcija“, - sakė politikė.

Tačiau R. Žilinskas įsitikinęs, kad ne visi eitynių dalyviai renginyje dalyvauja gindami žmonių teises, o ne kitų tikslų vedini. „Jeigu čia nedalyvautų Švedijos politikė Brigita Olsen, „Amnesty International“, tai tas uab'as niekam nebūtų įdomus. Aš už paradą, tačiau neisiu su vėliavnešiais“, - sakė Seimo narys. Jo teigimu, visas įdomumas prasidės, kai cirkas išvažiuos, o klounai liks. „Kai UAB „Lietuvos gėjų lyga“ užsidarys, pažiūrėsim, kas bus“, - teigė R. Žilinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.