Eitynės baigėsi padėka policijai, o P. Gražulis atgavo laisvę

Kiaušiniai į veidą, pikti protestuotojų grasinimai ir prakeiksmai šeštadienį neišgąsdino „Baltic Pride“ dalyvių Vilniuje. Gausios policijos pajėgos nuo ankstyvo šeštadienio ryto pasirūpino, kad neramumams būtų užkirstas kelias. Šį kartą pareigūnai nesitaikstė nei su Petru Gražuliu, nei su Vytautu Šustausku, nei su kitais agresyviais rėksniais.

Lukiškių aikštėje vyravo šventinė nuotaika, nors dalyvius užkabinėjo protestuotojai.<br>J. Stacevičius
Lukiškių aikštėje vyravo šventinė nuotaika, nors dalyvius užkabinėjo protestuotojai.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, Vytautas Valentinavičius, Evelina Valiuškevičiūtė, Ilona Staškutė

Jul 27, 2013, 12:21 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:58 PM

Komisariatai buvo pilni sulaikytų aršuolių. Per grumtynes buvo stipriai sužeistas vienas pareigūnas, jis išvežtas į ligoninę. Tvarką eitynėse „Už lygybę“ prižiūrėjo ne tik gausybė patrulių, bet ir raitoji policija, ugniagesiai, orą drebino sraigtasparnis.

Eitynių dalyviai tikino, kad jautėsi saugūs.

Po renginio Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas atskleidė, kad vienas pareigūnas stipriai nukentėjo, jis išvežtas į ligoninę. Pareigūnas nukentėjo, kai mušeika smogė jam į veidą.

Policijos duomenimis, iš viso Gedimino prospekte susitelkė maždaug 1,2 tūkst. žmonių. Eitynėse „Už lygybę“ žygiavo apie 500 dalyvių. Iš viso policija sulaikė 28 asmenis, pradėti du ikiteisminiai tyrimai - vienas dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir vienas dėl disponavimo narkotikais.

15 val. 30 min. Lukiškių aikštė jau ištuštėjo, eitynių dalyviai jau išsiskirstė, bet į aikštę pagaliau įleistas P. Gražulis ir jo šalininkai nerimsta. Juos bando atskirti raitosios policijos pareigūnai, bet žmonės būriuojasi ir ant gatvės, trukdydami atidaryti Gedimino prospektą automobilių eismui. Virš prospekto sraigtasparniu pažemiui praskridę pareigūnai liepė žmonėms kuo greičiau skirstytis.

Taigi P. Gražulis, išsakęs paskutinę kalbą, kad reikia dezinfekuoti Lukiškių aikštę, lydimas raitosios policijos pareigūnų išėjo Gedimino prospektu atgal link Katedros.

15 val. „Baltic Pride“ eitynių „Už lygybę“ organizatoriai nuo scenos paskelbė, kad renginys baigtas. Dalyviams rekomenduota skirstytis mažomis grupelėmis ir paslėpti visą parado atributiką.

14 val. 55 min. Priėjęs prie policininkų užtvaros P. Gražulis rado naują argumentą - jis pareiškė, kad pareigūnai jį privalo praleisti, nes kaip Seimo narys, politikas nori nueiti į Seimą. Tačiau pareigūnams toks argumentas nepasirodė įtikinamas.

Protestuotojai vis dar nerimsta, o Vilniaus komisariatai jau perpildyti.

14 val. 45 min. P. Gražulis grįžta į eitynes – tik valandą jį palaikę pareigūnai paleido. Eidamas Gedimino prospektu kartu su S. Buškevičiumi, P. Gražulis skanduoja ir kviečia žmonės „kilti į kovą su pederastais”. Paskui juos seka apie 40 žmonių grupė.

14 val. 10 min. Nemažai protestuotojų akivaizdžiai neblaivūs, nuo jų sklinda alkoholio kvapas. Po susistumdymų liko apie 30 atkakliausiai nusiteikusių protestuotojų, jie vis dar bando prieiti prie scenos. Tuo tarpu homoseksualų ir jų rėmėjų susirinko apie 700.

Be to, minią prajuokino į renginį ožį atsivedęs senukas. Vėliau aršiai besielgęs vyriškis buvo sulaikytas ir kartu su ožiu išvežtas į komisariatą.

14 val. Eitynės atnaujintos. Dalyviai lipa ant scenos Lukiškių aikštėje ir sako kalbas. Protestuotojai šūkauja, prieštarauja homoseksualų rėmėjų mintims, bet negali kibti eitynių dalyviams į atlapus. Kiekvieną kalbą homoseksualų šalininkai palydi gausiais plojimais.

13 val. 50 min. Paaiškėjo, kad Lukiškių aikštėje buvo visiškai nepasiruošta sutikti eitynių dalyvius, todėl aikštę užėmė protestuotojai. Eitynės vis dar sustabdytos, pareigūnai stumia protestuotojus iš Lukiškių aikštės ir formuoja gyvą tvorą aplink ją. Daugėja sulaikytųjų, protestuotojai stumiami į aikštės pakraštį.

13 val. 40 min. Lukiškių aikštėje eitynių dalyvius pasitiko būrys agresyviai nusiteikusių protestuotojų. Jie ėmė bėgti link homoseksualų šalininkų, bet policija sustabdė įsismarkavusius žmones ir išvedė po vieną link policijos automobilių. Eitynės sustabdytos ir iškviestas sraigtasparnis įvertinti, ar saugu tęsti žygiavimą.

13 val. 27 min. Parado dalyvius apsupę protestuotojai, nemažai jų užsidėję P. Gražulio veidą vaizduojančias kaukes, kurias dalija politiko šalininkai. Protestuotojų gretas papildė ir nacionalistai iš Šiaulių – yra atvykęs Mindaugas Murza su kolegomis, jie lydi parado dalyvių eiseną ir skanduoja „pederastai”.

Tačiau homoseksualai ir jų šalininkai nesijaučia įbauginti. Jie sakė esantys labai dėkingi saugantiems policijos pareigūnams ir didžiuojasi galintys žygiuoti Gedimino prospektu.

Renginys priviliojo ir daugiau politikų. Buvęs Seimo narys Žilvinas Šilgalis atėjo persirengęs klouno drabužiais ir grodamas dūdele. Taip jis sako protestuojantis prieš tai, kas peržengia ribas.

13 val. 18 min. Daugėja sulaikytų asmenų, kurie buvo agresyviai nusiteikę prieš eitynes.

13 val. 10 min. Parado dalyviai jau žygiuoja Gedimino prospektu. Prie jų formuojama gyva policininkų eilė. Pačiame priekyje eina ir plakatą neša Lietuvos gėjų lygos vadovas Vitalijus Simonko, Marija Aušrinė Povilionienė, Seimo narė Dalia Kuodytė, Europos parlamentarai, JAV, Švedijos ir Norvegijos ambasadų nariai. Prie parado prisigretino ir keletas protestuotojų. Vienas jų Seimo narei Giedrei Purvaneckienei pataikė kiaušiniu į kaktą.

Tarp eitynių dalyvių yra ir Švedijos Europos reikalų ministrė Brigita Olson, teisininkas Vytautas Mizaras, Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Kesarauskas, žydų bendruomenės vadovė Faina Kukliansky ir kiti.

13 val. 05 min. Įsikarščiavusį P. Gražulį pareigūnai iš pradžių nuvedė iki Nacionalinio dramos teatro, kad šis aprimtų, bet politikas kaito tik labiau. Pareigūnams teko jį vėl prispausti prie žemės ir tuomet keturiese paėmė P. Gražulį už rankų ir kojų, įnešė jį į automobilį ir išvežė į komisariatą.

12 val. 55 min. P. Gražulis susistumdė su policijos pareigūnais, šie jį parbloškė ant žemės. Politikas pareigūnų nemalonę užsitraukė garsiai pareiškęs, kad nori eiti į V. Kudirkos aikštę atsigerti kavos ir tai, kad Gedimino prospektas uždarytas, pažeidžia jo teises. Reikalaudamas jį praleisti ir besiverždamas perlipti apsaugines juostas jis ir užsitraukė pareigūnų nemalonę.

12 val. 40 min. Lūkuriuojantys protestuotojai ėmė užkabinėti ir moteris su vaikais. Per Katedros aikštę perėjo moteris su vaiku, kuris nešėsi rankytėje spalvingą vaivorykštinę vėliavėlę, o protestuotojai ją užsipuolė šūksniais, kad mama taip verčianti savo vaiką homoseksualiu.

12 val. 30 min. Katedros aikštėje protestuotojų nedaugėja, bet P. Gražulis nusiteikęs ryžtingai. Jis apsirengė plastikiniu lietpalčiu, užsidėjo šalmą bei respiratorių ir parodė žmonėms purkštuvą su skysčiu, kurį, kaip pats tvirtino, gavo iš veterinarų. Pasibaigus paradui jis ketina dezinfekuoti Gedimino prospektą. „Atsinešiau priešnuodžių, kurių papurškus per minutę išnyks visos homoseksualų ir pederastų bacilos“, - garsiai skelbė P. Gražulis.

12 val. 05 min. Prie katedros susirinko apie 50 žmonių – patys protesto organizatoriai pripažįsta, kad dalyvių gerokai mažiau, nei jie tikėjosi. Susirinkusiųjų gretas papildė kauniečiai, dalyvavę ir Garliavos įvykiuose.

11 val. 55 min. Išpuošti eitynių autobusai iš Lukiškių aikštės pajudėjo į starto vietą - V. Kudirkos aikštę. Autobuse sėdintys žmonės šypsosi, atrodo atsipalaidavę ir linksmi.

11 val. 45 min. Aikštėje pasirodęs Petras Gražulis protestui pasirinko paprastą aprangą - baltus marškinius su juoda juostele. Tačiau Seimo narys aikštėje - kol kas gana vienišas. Greta jo trypčioja nedidelis apie 15 žmonių būrelis.

11 val. 25 min. Prie bokšto sukiojasi Vytautas Šustauskas, Visvaldas Mažonas ir dar keli vyrai.

Kai jie nusprendė eiti į Gedimino prospektą, policijos pareigūnai paprašė parodyti, kokius daiktus turi su savimi.

Buvęs Kauno meras V. Šustauskas ėmė koneveikti ir plūsti pareigūnus. Policija nesismulkino - rėksnys buvo sulaikytas. Kaunietį pareigūnai už nedidelį chuliganizmą nusprendė nuvežti į 3-iąjį komisariatą, nes ir automobilyje jis elgėsi agresyviai.

11 val. 15 min. Į Katedros aikštę einantys protestuotojai koneveikė teismą, kuris leido eitynes. Tačiau didelės protestuotojų minios prie arkikatedros nesimatė - protestuotojai rinkosi vangiai.

Organizatoriai dar prieš renginį ragino visus, negalinčius dalyvauti mitinge iškelti juodu kaspinu perrištas Lietuvos vėliavas ir uždegti gedulo žvakutes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.