Gyvsidabris pasivijo Ukmergės teisėjus

Ukmergės teisėjus ir teismo darbuotojus toliau persekioja gyvsidabrio šmėkla. Paaiškėjo, kad į laikinas jų darbo vietas iš teismo atvežtuose balduose taip pat yra šio nuodingojo metalo.

Gyvsidabriu užteršti baldai jau išvežti iš policijos viršininko kabineto.<br>D.Zimblienės nuotr.
Gyvsidabriu užteršti baldai jau išvežti iš policijos viršininko kabineto.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Jul 30, 2013, 7:17 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:44 PM

„Niekaip negalime atsikratyti šio nuodo, kurio net mažiausios dozės yra pavojingos mums, gyvsidabriu jau apsinuodijusiems žmonėms”, – priblokšti kalbėjo Ukmergės teismo darbuotojai, įsikūrę laikinai jiems suteiktose patalpose Ukmergės policijos komisariate.

Gyvsidabriu užterštos dvi spintos, penkios spintelės, komoda ir kopijavimo aparatas iš senojo teismo pastato čia atkeliavo liepos 22 dieną, rašo „Lietuvos rytas“.

Vėl pasijuto prastai

Patalpose, į kurias šie baldai buvo suvežti, visą savaitę dirbo keturi darbuotojai.

Jie patvirtino, kad vėl pasijuto blogai – ėmė kamuoti tie patys negalavimai, su kuriais susidūrė dirbdami gyvsidabriu užterštame teismo pastate.

Praėjusį penktadienį Ukmergės policijos komisariate apsilankę Vilniaus visuomenės sveikatos centro laboratorijos specialistai nustatė, kad nuo baldų ir kopijavimo aparato paimtuose ploviniuose gyvsidabrio garų koncentracija leistinas normas viršija net 16–19 kartų.

Gyvsidabrio buvo rasta ir patalpų, kuriose stovėjo šie baldai, ore.

Vakar gyvsidabriu užteršti baldai buvo išvežti iš Ukmergės policijos komisariato.

„Kyla klausimas, kas yra didesnis nusikaltėlis – ar tas piktavalis, išpylęs teismo pastate gyvsidabrį ir taip ištisą dešimtmetį nuodijęs žmones, ar valstybinės institucijos, atmestinai ir abejingai atlikusios savo darbą?” – piktinosi Ukmergės teismo darbuotojai.

Baldus nuvalė prastai

„Šie baldai specialiomis cheminėmis medžiagomis buvo valyti rankiniu būdu ir tai padaryta netinkamai. Reikia pripažinti, kad ir tvarkydami namus ne viską padarome idealiai”, – sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Į Ukmergės policijos komisariato pastatą, į kurį nutarta perkelti visą Ukmergės teismą, jau yra pervežta apie 55 tūkstančius teismo archyvo bylų, taip pat kompiuterinės technikos bei baldų kietu paviršiumi.

„Kompiuteriai ir bylos yra švarūs, dėl pervežtų ir pastatytų baldų teismo darbuotojai irgi gali būti ramūs.

Tikrai labai daug, gal net per daug visokių tyrimų padaryta.

Dabar užterštame teismo pastate liko tik minkštieji baldai.

Jų tinkamai išvalyti, ko gero, nepavyks, tad teks nurašyti”, – kalbėjo A.Razmienė.

Ji patikino, kad visas kilnojamasis teismo pastato turtas yra vežamas dalimis į Ukmergės rajono savivaldybės suteiktas negyvenamąsias patalpas ir ten valomas, o išvalius – pakartotinai atliekami gyvsidabrio garų koncentracijos tyrimai.

Policininkai susispaudė

Netinkamai išvalyti baldai buvo pastatyti Ukmergės policijos komisariato viršininko Rolando Kiškio darbo kabinete ir poilsio kambaryje.

Nutarus Ukmergės policijos komisariate įkurdinti visą Ukmergės teismą, R.Kiškis kartu su komisariato administracijos, raštinės ir kitais darbuotojais gerokai susispaudė ir savo kabinetus užleido teismo darbuotojams.

Policijos pareigūnams, turėjusiems atskirus kabinetus, dabar teks sėdėti po du.

Iš viso buvo atlaisvinta beveik 400 kvadratinių metrų patalpų: 14 kabinetų, trys archyvo patalpos rūsyje, vienas garažas, posėdžių salė, be to, teismui laikinai perleista ir dalis komisariato baldų.

Teismas skilo per pusę

Jau rugpjūtį į policijos komisariatą turėtų įsikelti Ukmergės teismo raštinės darbuotojai ir civilines bylas nagrinėjantys teisėjai, kurie pastarąjį pusmetį laikinai buvo įkurdinti Ukmergės turizmo ir verslo centre (TVC).

Teismas į dvi dalis skilo pernai gruodį, kai pačiame Ukmergės centre, Kęstučio aikštėje esančiame teismo pastate, buvo aptikta du kilogramai gyvsidabrio.

Po šio įvykio uždarius teismo pastatą pusė teismo darbuotojų laikinai įsikūrė Ukmergės policijos komisariate, o kita dalis – Ukmergės TVC.

Teismas, kaip patalpų nuomininkas, Ukmergės policijos komisariatui suteiks finansinės naudos – 60–80 tūkstančių litų per metus.

Be to, nebereikės ir konvojavimo išlaidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.