Ar reikia Lietuvai prokuroro iš Briuselio?

Lietuvos žiniasklaida dažnai mirga pranešimais apie tai, kaip mūsų valstybės tarnybos – prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba – sugeba užkirsti kelią milijoninių lėšų, gautų iš Europos Sąjungos (ES), pasisavinimui.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Medalinskas

Jul 31, 2013, 12:30 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:00 PM

Kiekvieną kartą, matydamas šią informaciją, pagalvoji, o kas toms pačioms mūsų tarnyboms trukdo užkirsti kelią Lietuvos nacionalinio biudžeto lėšų pasisavinimui ir jų grobstymui. Ar šių nusikaltimų užkardymas mažiau svarbus, nei kontroliuoti ES lėšų panaudojimą.

Nepaisant tokio įvairių ES šalių teisėsaugos institucijų darbo, saugant Europos lėšų panaudojimą, Briuselis, vadovaujamas komisaro iš Lietuvos Algirdo Šemetos, nori dar sustiprinti kovą prieš šių lėšų grobstymą ir siūlo įsteigti Europos prokuratūrą.

Kita Europos komisarė Viviane Reding, dar visai neseniai Vilniuje aiškinusi, kaip mes turime elgtis gėjų paradų atžvilgiu, šį kartą pareiškė, kad svarbus yra kiekvienas mokesčių mokėtojų euras, ypač dabartinėmis ekonominėmis sąlygomis. Ir pridūrė: pripažinkime, jeigu neapsaugosime savo biudžeto, t.y. ES biudžeto, to nepadarys niekas. V. Reding yra ne tik komisarė, atsakinga už teisingumą, bet ir Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja. Taigi, viena aukščiausių ES valdžios atstovių.

Pakeiskime žodį „euras“ žodžiu „litas“, nes Lietuva kol kas dar turi savo nacionalinę valiutą. Nepaisant mūsų aukščiausiosios valdžios tvirtinimų, kad Lietuva jau nutarė įsivesti eurą. Visa tai dėl to, kad kai kurie mūsų politikai serga Karaliaus ar Karalienės Saulės sindromu. Jiems atrodo: ką jie nusprendė, tai jau nusprendė visa Lietuva.

Taigi, įdėję žodį „litas“ į šį eurokomisarės pasisakymą ir jį peradresavę mūsų valstybės aukščiausiems politikams, gautume teiginį, kuriam, matyt, šį kartą pritartų visi Lietuvos žmonės: „Svarbus kiekvienas mokesčių mokėtojų litas. Pripažinkime, jeigu neapsaugosime savo nacionalinio biudžeto, to nepadarys niekas“.

Briuselis dar tik nori kurti Europos prokuroro instituciją. Ar norėtų jos Lietuva?

Mūsų šalies karaliai ir karalienės saulės, kurie net užsimerkę priima viską, ką Briuselis siūlo, matyt, jau šiandien pasakytų, kad norėtų. O ką pasakytų kiti Lietuvos žmonės?

Nepaisant kai kurių euroskeptikų kalbų, kad ES jau tapo supervalstybe ir federacija, taip toli gražu dar nėra. Štai, pavyzdžiui, jau šiandien aišku, kad Danija nedalyvaus Europos prokuratūros veikloje. Manoma, kad greičiausiai taip padarys ir Jungtinė Karalystė bei Airija. Kitos ES šalys dar turės apsispręsti. Yra tvirtinama, kad gali tiek neatsirasti norinčių, kad būtų pritarta minėtos institucijos įsteigimui.

Tada, remiantis ES normomis, jeigu palaikiusių šią idėja bus nemažiau, nei devynios ES šalys, jos galės imti tvirčiau bendradarbiauti šioje srityje, neprimesdamos savo valios kitoms.

Kartais pagalvoji, susirinkite tos 9 ES šalys, kurios labai nori priimti įstatymus dėl gėjų, partnerystės, juvenalinės justicijos, kurios įsitikinusios, jog be vyro ir moters yra daug lyčių ir bendradarbiaukite tarpusavyje, palikdamos ramybėje kitas ES šalis.

Europos prokuroro institucijos atžvilgiu mums leidžiama pasirinkti. Ir manau, kad didžioji dalis Lietuvos žmonių tam greičiausiai pritartų. Dėl tos pačios priežasties, kurią vyresniojo amžiaus žmonės apibūdina, kad mums šlubo vokiečio reikia.

Ne vienas žmogus galvoja, kad Lietuvos prokuratūra yra savotiška juoda dėžė. Beje, tokios architektūros pastate ji ir įsikūrė. Nesuprato architekto pašaipos prokurorai. Į tą juodąją dėžę patenka daug bylų, kurių didžioji dalis marinuojama ir numarinama, kaip Valdovų rūmų statyba. Mat, mūsų prokurorai, kaip astrologai, žiūri ne į bylas, o į dangų. Jeigu Saulė danguje įsakys, tai įtakingo asmens byla ir išvys dienos šviesą.

Žmonės įsitikinę, kad tik pastačius prievaizdą, visų rimtų bylų tyrimas gali pajudėti. Kaip mūsų tautiečiai geriau pradeda dirbti išvykę į Vakarus, taip ir pareigūnai tada, kai paspaudžia Briuselis. Štai ir komisaras A. Šemeta, Briuselyje atsakingas už kovą su sukčiavimu, nieko nepadarė, kai buvo Lietuvos finansų ministru, kad sustabdytų neteisėtą aukščiausiojo rango politikų ir valdininkų praturtėjimą. Nors Finansų ministerijai pavaldi Mokesčių inspekcija, kur suplaukia duomenys apie visų pajamas.

Dabar jis nori Europos prokuroro. Ar gali Lietuvos prokurorai dirbti gerai ir be prievaizdo iš Briuselio? Gal tiesiog mums patiems reikia prokuroro su stuburu? Jei tokį prokurorą galėtų rinkti visa Lietuva, o ne, kaip dabar, karalienė Saulė, tai gal ir prokuroras būtų toks, kuriam pradėjus dirbti ir neliečiamų asmenų bylos pajudėtų. Nes dabar tik pasakyk, kad prokuroras blogai dirba ir išgirsi: nelieskite, jis mano.

Tai gal neveikiančios prokuratūros problemą galėtų išjudinti Generalinis prokuroras, renkamas visuotinu balsavimu? Iki šiol mums aiškino, kad tai neįmanoma, nes atėjęs iš šalies žmogus, negalės dirbti su prokuratūros sistema. Bet siūlyme steigti Europos prokuroro instituciją, yra ir atsakymas į šią, manau, išgalvotą problemą. Deleguotieji į nacionalines valstybes Europos prokurorai tyrimus ir baudžiamąjį persekiojimą vykdytų ES valstybėje narėje, padedami nacionalinių teisėsaugos institucijų.

Taigi, pakeiskime, kaip anksčiau kai kuriuos žodžius ir iš naujo perskaitykime sakinį. Vietoj žodžio „Europos prokuroras“ įrašykime „visuotiniu balsavimu renkamas Generalinis prokuroras“. Kokį teiginį gauname? Visuotiniu balsavimu renkamas Generalinis prokuroras tyrimus ir baudžiamąjį persekiojimą vykdytų, padedamas nacionalinių teisėsaugos institucijų.

To mums ir reikia. Įveskime daugiau turinčių piliečių pasitikėjimą žmonių į prokuratūros sistemą, su tvirtu stuburu, suteikime jiems visus įgaliojimus ir nereikės mums, kaip danams ir anglams, jokio Europos prokuroro, nes turėsime veikiančią mūsų, Lietuvos valstybės, prokuratūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.