Po kalbų apie gėjus restorano padavėjas neteko darbo

Vilniaus centre esančio restorano „Zoe's“ padavėjui Mindaugui Saulėnui praėjęs šeštadienis, kai sostinėje vyko homoseksualų paradas, tapo paskutine darbo diena. Vyriškis įsitikinęs, kad restoranui vadovaujantis Švedijos pilietis jo paslaugų atsisakė dėl juokų apie gėjus.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-07-31 11:38, atnaujinta 2018-03-02 12:03

Šeštadienį, kaip įprasta, prieš atidarydami restoraną jo darbuotojai nešiojo lauko baldus, tvarkė aplinką. Susiruošę keli padavėjai susėdo parūkyti, išgerti kavos, pasišnekėti. Žinoma, kad kalba pakrypo apie homoseksualų eitynes, kurioms miesto centre jau ruošėsi gausios policijos pajėgos.

M. Saulėnas neslepia nesąs homoseksualių žmonių gerbėjas, jo šeima gyvena pagal krikščioniškas tradicijas. Apie tai ir diskutavo restorano darbuotojai.

„Tuomet prasidėjo juokeliai, kad pederastų šiandien tikrai neaptarnausime“, - prisiminė M. Saulėnas. Pirmadienį atėjęs į darbą jis išgirdo, kad „Zoe's“ restorane yra daugiau nepageidaujamas.

Gavo žmonių skundą

Paklausęs, kas atsitiko, M. Saulėnas sužinojo, kad jo ir kolegų kalbas apie gėjus išgirdo greta esančio restorano klientai. Jie elektroniniu paštu parašė pastabą „Zoe's“ administracijai. Laišką matęs M. Saulėnas sako, kad jis nebuvo piktas. Esą gretimo restorano klientai perspėjo „Zoe's“ vadovus apie galbūt netinkamas padavėjų diskusijas.

„Restoranui vadovauja švedas. Jis pareiškė, kad jam tokios kalbos ir pozicija yra nepriimtinos ir jis nenori, kad aš čia daugiau dirbčiau“, - pasakojo M. Saulėnas.

Nepaisant to, kad diskusijoje dalyvavo keli restorano darbuotojai, darbo neteko tik M. Saulėnas. Esą jį atleisti buvo paprasčiau, nes dar nebuvo pasibaigęs jo bandomasis laikotarpis. Po diskusijų buvo sutarta, kad padavėjo atleidimas bus įformintas kaip išėjimas iš darbo abipusiu susitarimu.

„Aš buvau šokiruotas. Lietuva yra demokratinė valstybė, Konstitucija mums garantuoja teisę turėti savo nuomonę, ją reikšti privačiame pokalbyje. Jaučiuosi atleistas už nieką“, - kalbėjo buvęs padavėjas.

Dešimt metų įvairiuose restoranuose dirbantis M. Saulėnas sako per savo gyvenimą matęs įvairių klientų: ir Algirdą Brazauską, ir Valdą Adamkų, įvairių aukštų užsienio svečių. Jis teigia gerai suprantantis savo darbą, gerbia visus klientus, moka atskirti darbą nuo asmeninių reikalų. Diskusija apie gėjus vyko tuo metu, kai restoranas dar buvo neatidarytas.

Ledkalnio viršūnė

Tuo tarpu restorano „Zoe's“ administratorė Indrė Barysaitė portalui lrytas.lt tvirtino, kad pagrindinė M. Saulėno atleidimo priežastis nesusijusi su homoseksualų eitynėmis.

„Mindaugui dar buvo bandomasis laikotarpis. Jo elgesys su klientais netenkino mūsų pageidavimų ir darbo tvarkos taisyklių. Esame gavę ne vieną skundą dėl jo elgesio, netgi šiurkštaus, ir nemandagumo“, - sakė I. Barysaitė.

Paklausta, ar kalbama apie skundą, susijusį su gėjų eitynėmis, I. Barysaitė patikslino: „Galima sakyti, kad tas laiškas direktoriui buvo tik ledkalnio viršūnė. Kaupėsi viskas jau seniai. Jis pats sureikšmino tą laišką dėl gėjų. Mes negalime laikyti darbuotojo, kuris atstumia mūsų klientus. Mes prarandame klientus dėl jo nekorektiško elgesio.“

Tuo tarpu pats M. Saulėnas tvirtino, kad jis baro vadovų buvo vertintas teigiamai, neturėjo jokių įspėjimų, o didelių konfliktų iki praėjusio savaitgalio nebuvo kilę.

Restoranas „Zoe's“ prieš pusantrų metų nuskambėjo, kai žiniasklaida paskelbė keistą ant durų užklijuotą lipduką, kurį buvo galima suprasti kaip ženklą, kad senukai restorane nepageidaujami.

Iš pradžių restorano vadovas tikino, kad dvi perbrauktos vyresnio amžiaus moterys simbolizuoja elgetas ir išmaldos prašytojus, o ne pagyvenusius žmones, tačiau vėliau diskusiją sukėlęs lipdukas buvo pašalintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.