Lietuvos diplomatams paspendė spąstus

Lietuvos diplomatai, kurių pokalbiai apie diplomatijos bei verslo užkulisius pasirodė internete, prabilo apie Rusijos specialiųjų tarnybų surengtą provokaciją.

Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius prabilo apie provokaciją.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Užsienio reikalų ministras L. Linkevičius prabilo apie provokaciją.<br>J. Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2013-08-02 06:00, atnaujinta 2018-03-02 10:50

Labiausiai krimstis dėl viešai skelbiamo telefono pokalbio su Užsienio reikalų ministerijos (URM) Rytų kaimynystės politikos departamento direktoriaus pavaduotoju Zenonu Kumetaičiu detalių turėtų ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška.

Šis diplomatas jau antrą kartą patenka į galimai Rusijos specialiųjų tarnybų paspęstas pinkles. R. Juška buvo minimas ir prieš daugiau kaip šešerius metus Rusijos agentų įrašytuose Gruzijos politikų pokalbiuose su mūsų šalies diplomatais, kad neva vertėtų užmušti Baltarusijos opozicijos lyderį Aliaksandrą Milinkevičių.

Viena Rusijos televizija tada paviešino Gruzijos parlamento Gynybos ir saugumo komiteto vadovo Givio Targamadzės pokalbius su tuomečiu URM sekretoriumi Albinu Januška bei R.Juška, kuris tada ministerijoje dirbo Politikos analizės ir planavimo departamente.

Diplomatai, politikai ir politologai vienu balsu tvirtina, kad braižas labai panašus – už naujo skandalo irgi gali kyšoti Rusijos tarnybų ausys. Patariama diplomatams kalbant telefonu būti atsargesniems.

Ir šmaikštavo, ir guodėsi

Regis, ambasadorius R. Juška ir Vilniuje dirbantis ministerijos darbuotojas Z. Kumetaitis taisyklės nepliurpti niekų telefonu ne itin paisė.

Viename paskelbtame įraše girdėti, kaip diplomatai šmaikščiai aptarinėja rengiamą premjero Algirdo Butkevičiaus kelionę į Sankt Peterburgą. „Jis tikisi, kad visiems į konferenciją atvykusiems premjerams Rusijos premjeras skirs laiko?” – stebėjosi R. Juška.

Ambasadorius pašmaikštavo, ar premjerui į kelionę neįdėjo kramtomosios gumos ar uostomojo tabako. „Būtų labai kietas tas mūsų Butkevičius”, – iš savo sąmojo juokėsi R. Juška. Z. Kumetaitis šmaikštavo, kad įdės „semkų”.

Vyrai neoficialiai pasikalbėjo ir apie ministerijos vadovų bendravimo stilių. Vienas pokalbio objektų buvo viceministras Vytautas Leškevičius, visus reikalus esą tvarkantis telefono žinutėmis.

„Per du vizitus, faktiškai keturias dienas, jam telefonas nesuskambo nė karto. Ir jis niekam neskambino. Bet pirštukais visus darbus atliko”, – kolegai pasakojo Z.Kumetaitis.

R. Juška užsiminė, kad V.Leškevičiaus, kaip ir ministro Lino Linkevičiaus, beveik nebūna Vilniuje. Jie esą pasikalba kur nors Briuselyje ir viskas derinama telefonu.

„Kai negali susėsti ir pašnekėti ne tik apie konkrečius dalykus, bet ir ką nors dar paburti – kokia čia ir diplomatija? Tada ir valdo verslininkai. Jie randa laiko”, – vienas kitam guodėsi diplomatai.

Paliesta jautri tema

Vyrai nusprendė, kad atsainus ministerijos vadovybės požiūris lemia ir keistų iniciatyvų Vilniuje atsiradimą. Viena tokių – Seimo narių bandymas suburti Kalnų Karabacho draugų grupę, dėl kurios diplomatams buvo iškilę nemažai rūpesčių.

Z. Kumetaitis kolegai papasakojo, kaip ministerijos slenksčius mynė Azerbaidžano ir Armėnijos ambasadoriai: „Buvo kelios savaitės, kai azeras ir armėnas pasikeisdami vaikščiodavo pas mus jau kiekvieną dieną, po kelis kartus ateidavo ir aiškindavo – vienas sakydavo, kokia jūsų proarmėniška pozicija, kitas – kad proazerbaidžanietiška.”

Tuomet R. Juška paatviravo esąs armėnų rėmėjas. „Aš priklausau tiems, kurie remia armėnus. Kadangi jie yra krikščionys, jie lygiai taip pat nukentėjo nuo Stalino kaip ir mes. Ir aš juos remiu. Labai pasyviai, bet...” – dėstė N. Juška.

Šis internete paskelbtas Lietuvos diplomatų pokalbis jau sudomino Azerbaidžano žiniasklaidą.

Žadėjo padėti ir prezidentei

Internete pasirodė ir keli Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžane Artūro Žurausko pokalbiai telefonu. Vienas jų – su URM Rytų kaimynystės politikos departamento skyriaus vedėju Gediminu Kaspučiu, kitas – su verslininku Kęstučiu.

Iš paskelbto įrašo galima spręsti, kad gerai pažįstamam verslininkui ambasadorius pažada padėti prisivilioti į Lietuvoje rengiamą tarptautinę aviacijos konferenciją įtakingą Turkmėnistano ministrą, susijusį su šios šalies aviacijos verslu.

Įraše taip pat girdėti, kaip verslininkui užsiminus, kad Nigerijai pavyko parduoti prabangų lėktuvą, ambasadorius A. Žurauskas juokais pašnekovui pasiūlo lėktuvu aprūpinti ir mūsų šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę.

„Ji dabar pigių skrydžių bendrovių lėktuvais skraido. Kažkaip jai reikėtų padėti. Net padovanoti gal reikėtų?” – šmaikštavo ambasadorius ir verslininkas.

Ministras regi provokaciją

URM nepatvirtina, ar paskelbti įrašyti diplomatų pokalbiai – tikri. Tai turėtų aiškintis ministerijos Generalinė inspekcija.

Ministerijos vadovas L.Linkevičius neabejoja, jog tai – informacinė provokacija. Diplomatijos vadovas pabrėžė, kad skleidžiama informacija neturi nieko bendra su valstybės pozicija.

Valstybės saugumo departamentas jau renka žvalgybinę informaciją apie galimus pažeidimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo