Tremtinių šventės dalyviai kritikavo gėjų eitynes

Sambūrio dalyviai, be kita ko, kritikavo ir gėjų eitynių dalyvius.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas P. Jakučionis (dešinėje) kovas prisiminė kartu su partizanu, J. Lukšos-Daumanto broliu A. Lukša.<br>M. Patašius
Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas P. Jakučionis (dešinėje) kovas prisiminė kartu su partizanu, J. Lukšos-Daumanto broliu A. Lukša.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Aug 3, 2013, 4:41 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:27 AM

Iškilmingo renginio metu mišias aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, skambėjo patriotinės dainos, į Sibirą pokario metu išvežti žmonės prisiminė savo kančias, pasakojo, kaip jiems teko lieti kraują dėl tėvynės laisvės.

Stadiono aikštėje iškilo gyvi prisiminimai: nuotraukos, tremties vietų pavadinimai, partizanų palapinės.

Į sąskrydį atvyko Latvijos, Estijos partizanai, kariuomenės vadas Arvydas Pocius, Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Seimo nariai Arimantas Dumčius, Rimantas Jonas Dagys, Vytautas Juozapaitis, kiti politikos veikėjai.

Tradiciškai sąskrydyje dalyvaujantis europarlamentaras Vytautas Landsbergis atvykti negalėjo, nes negalėjo praleisti kitos šventės - savo anūkės Gabijos vestuvių.

Laisvės aukurą uždegė Prienų rajone gyvenantis 90 metų Antanas Lukša - vieno garsiausių Lietuvos partizanų vadų, nuo okupanto kulkos kritusio Juozo Lukšos-Daumanto, brolis.

Rezistencijos laikotarpiu buvo nužudyti trys A. Lukšos, kovojusio Suvalkijoje, Tauro apygardoje, broliai.

Sambūryje buvo matyti daug jaunų veidų - skautų, šaulių, politinių kalinių, tremtinių, partizanų anūkų.

„Jaunimas per mažai domisi Lietuvos istorija, žmonėmis, kurie mirė dėl dėl savo šalies. Partizanai iki šiol kartais nepelnytai apjuodinami“, - portalui lrytas.lt pasakojo 15-metis jūrų skautas Klaudijus Kiela iš Kauno, į rezistentų ir tremtinių šventę atvykęs kartu su 25 panašaus amžiaus skautais.

Vaikinas nesirengia emigruoti - liks čia, savo žemėje, mokysis, kurs šeimą, prisidės prie tėvynės puoselėjimo.

„Gyvename laisvoje šalyje, turime savo valstybę. Visuomenėje dar stinga supratimo, kokios tai milžiniškos vertybės.

Kiekvienas žmogus turėtų gerbti savo tautą, žinoti apie garbingą jos praeitį, nepamiršti iš kartos į kartą perduodamų brangių tradicijų, patriotizmo.

Vertėtų sau užduoti klausimus - koks mano gyvenimo tikslas, ką galėčiau padaryti, kad ne tik man, bet ir kitiems būtų geriau?“, - portalui lrytas.lt kalbėjo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Povilas Jakučionis.

Sambūrio dalyviai, be kita ko, kritikavo ir gėjų eitynių dalyvius.

„Ne tik sovietinio teroro metais, bet ir dabar susiduriame su dideliais išbandymais. Europos Sąjungoje - daug moralinio purvo, melagingai vadinamo asmens laisve.

Vilniečiai tuo akivaizdžiai įsitikino praėjusią savaitę. Gedimino prospekte stebėdami homoseksualų demonstraciją, visi pajuto „moralinį“ dumblo dvoką“, - pareiškė P. Jakučionis.

Sąskrydžio metu buvo priimtos kelios rezoliucijos, tarp jų - prašymas laisvės kovų istorijos pamokas mokyklose įtraukti į privalomą mokymo kursą.

Patriotinė šventė prasidėjo penktadienį - buvo įrengta partizanų stovykla, surengta paskaita jaunimui apie pokario rezistentų kovas, vyko mūšio inscenizacija, vakaronė prie laužo su partizanais ir tremtiniais.

Šiandien Dubysos slėnyje laisvės kovotojus, ištremtuosius savo dainomis pagerbs Dzūkijos bardas Albertas Antanavičius, grupės „Skylė“ ir„Kitava“, tremtinių ir politinių kalinių choras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.