A.Ažubalis: „Reakcija į provokaciją prieš Lietuvą – neadekvati“

„Užsienio reikalų ministerijos (URM) reakcija į provokaciją, kai po paviešintų Lietuvos ambasadorių Vengrijoje ir Azerbaidžane pokalbių vienas jų atsistatydino, – neadekvati“, – įsitikinęs buvęs užsienio reikalų ministras Audronis Ažubalis.

Audronis Ažubalis įsitikinęs, kad Užsienio reikalų ministerijos reakcija į provokaciją, kai po paviešintų Lietuvos ambasadorių Vengrijoje ir Azerbaidžane pokalbių vienas jų atsistatydino, – neadekvati.<br>V. Valentinavičiaus nuotr.
Audronis Ažubalis įsitikinęs, kad Užsienio reikalų ministerijos reakcija į provokaciją, kai po paviešintų Lietuvos ambasadorių Vengrijoje ir Azerbaidžane pokalbių vienas jų atsistatydino, – neadekvati.<br>V. Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 5, 2013, 7:40 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:34 AM

Tuo tarpu buvusio Valstybės saugumo departamento vadovo Mečio Laurinkaus nuomone, prie skandalo galėjo prisidėti ir URM klerkai. Tokią nuomonę jie išsakė dalyvaudami „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

Lietuvos ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška ir ambasadorius Azerbaidžane Artūras Žurauskas yra iškviesti į Lietuvą dėl praėjusią savaitę svetainėje „Youtube“ paskelbtų pokalbių įrašų, kuriuose galimai užfiksuoti Lietuvos diplomatai.

Politologas Raimundas Lopata teigia, kad Lietuvos ambasadoriaus Azerbaidžane Artūro Žurausko sprendimas pasitraukti iš pareigų yra klaida: „Buvo skubotas vertinimas, reikia nusiraminti ir baigti komentuoti tam tikrus dalykus.“

URM nekomentuoja, ką Generalinei inspekcijai pavyko išsiaiškinti dėl praėjusią savaitę įvykusio skandalo, tačiau teigia, kad jau apklausti visi pokalbių dalyviai. Pirmadienį interneto svetainėje „Youtube“ neliko dalies tariamai Lietuvos diplomatų įrašų.

M. Laurinkaus teigimu, jau prieš dešimtmetį buvo stebima viešoji erdvė, o apie pastebėjimus informuojami šalies vadovai. Šis stebėjosi, kodėl šį kartą viešoji erdvė liko neapsaugota.

„Buvo atliekama viešosios erdvės stebėsena, kiekvieną dieną Valstybės saugumo departamentas rašydavo specialų pranešimą ir jį išsiuntinėdavo valstybės vadovams ir įvairioms institucijos“, – kalbėjo jis.

Gavę informaciją valstybės vadovai prašydavo papildomos informacijos arba reiškiniu susidomėdavo pats Valstybės saugumo departamentas ir atlikdavo išsamų tyrimą.

A. Ažubalio įsitikinimu, informacija apie „Youtube“ patalpintus pokalbius URM vadovams buvo žinoma ankščiau: „Iš pat pradžių URM elgėsi labai teisingai šią situaciją pavadindami – provokacija. Geriausia reakcija į paviešintus pokalbius – jokios reakcijos.“

Buvusio užsienio reikalų ministro teigimu, vėlesni komentarai, svarstymai buvo pertekliniai – nebūtini ir nereikalingi. „Prasidėjo aiškinimaisi, paneigimai – tokios reakcijos ir buvo siekiama – ambasadorių pokalbių sureikšminimo“, – kalbėjo jis.

A. Ažubalio įsitikinimu, reikia ignoruoti provokaciją, o URM turi susirūpinti informacijos sklaidos apsauga: „Mes ministerijoje buvome uždraudę naudotis atminties kortelėmis, o svarbesnius pokalbius liepta organizuoti tik per šifruoto ryšio kanalą.“

Prieš pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai kiekviena valstybė susilaukia didesnio dėmesio iš Rytų – Rusijos: „Ambasados turi šifruoto ryšio kanalus. Žinoma, bendravimais jais užtrunka ilgiau, tačiau jais būtina naudotis.“

M. Laurinkaus teigimu, iš įrašų matyti, kad tai buvo privatus pokalbis tarp ambasadorių, bet ne pranešimas ar žinia ministerijai: „Diplomatai paprastai žino, kad jų net ir privačiais pokalbiais domimasi, tad kalbėti mobiliuoju ryšiu – rizikinga.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.