Medikų kare – ir finansinių aferų kvapas

Ar visuomenė turi teisę žinoti, kur ligoninės išleidžia valstybės biudžeto pinigus, skiriamus Lietuvos žmonėms gydyti? Gal didžiųjų gydymo įstaigų verksmai dėl per mažo finansavimo tėra akių dūmimas?

A. Bumblys (nuotr. kairėje) mano, kad puolimą prieš jį paskatino Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas V. Janušonis.<br>E. Petkutė
A. Bumblys (nuotr. kairėje) mano, kad puolimą prieš jį paskatino Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas V. Janušonis.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Aug 5, 2013, 11:33 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:00 AM

Klausimus dėl ligoninių finansavimo ėmė kelti Klaipėdos regiono savivaldybių politikai, kuriuos pribloškė uostamiesčio gydymo įstaigų pradėtas karas prieš Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) vadovą Alfridą Bumblį.

Jis jaučiasi persekiojamas dėl to, kad pareikalavo iš ligoninių vadovų detalių finansinių ataskaitų. Kai kuriuose dokumentuose nurodytos sumos sukėlė įtarimų ir teisėsaugos pareigūnams.

Surinkusi pakankamai duomenų Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktoriui A. Bumbliui buvo skirta tarnybinė nuobauda – griežtas papeikimas.

Tokios bausmės jis sulaukė po to, kai Valstybinės ligonių kasos (VLK) vadovą Algį Sasnauską pasiekė didžiųjų uostamiesčio ligoninių vadovų bendras skundas.

Ataskaitos sukėlė įtarimų

Šiame skunde teigiama, kad su A. Bumbliu dirbti darosi nebeįmanoma. Medikai skundėsi, kad teritorinės ligonių kasos vadovas nepagrįstai juos kaltina valstybės lėšų švaistymu, neatsižvelgia į jų prašymus finansuoti naujus gydytojų etatus, kitaip trukdo įstaigoms sklandžiai dirbti.

Šiuos kaltinimus pasirašė Klaipėdos universitetinės, Respublikinės, Klaipėdos vaikų ir Palangos reabilitacijos ligoninių bei dar trijų asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovai. Jie paprašė VLK vadovybę spręsti, ar Klaipėdos TLK vadovas tinkamas toliau eiti šias pareigas.

Į medikų kariauną stojo ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, pasirašęs ligoninių vadovų skundą.

Toks mero poelgis nustebino jo kolegas miesto taryboje, kuri yra dviejų didžiųjų miesto ligoninių steigėja.

Savivaldybės tarybos Socialinių reikalų komitetas jau anksčiau kreipėsi į A. Bumblį, prašydamas pateikti savivaldybei pavaldžių ligoninių finansinės veiklos ataskaitas.

„Gavome atsakymą, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje labai daug pažeidimų, Vaikų ligoninėje jie nežymūs. Tačiau dokumentų komitete kol kas nenagrinėjome, buvo nuspręsta, kad dar ne laikas, nes į posėdį vis negalėjo atvykti ligoninės vadovas Vinsas Janušonis”, – aiškino tarybos narė Natalja Istomina, nustebusi, kad meras nutarė palaikyti medikų skundą nepasitaręs su taryba.

Kur dingo milijonai?

VLK direktoriaus sudaryta speciali komisija pripažino, kad medikų skundai pagrįsti.

Tai jau antroji tarnybinė nuobauda A. Bumbliui per beveik metus. Dėl aplaidaus pareigų vykdymo pernai vasarą jam skirta pastaba.

Pats A. Bumblys nesijaučia nusipelnęs bausmės. Jis tikino, kad kai kurių ligoninių vadovų spaudimą pajuto pradėjęs aktyviai domėtis, kur didžiosios gydymo įstaigos panaudoja Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas.

Fondo pinigus įstaigoms skirsto teritorinės ligonių kasos. Jų funkcija – ir kontroliuoti, ar lėšos naudojamos tikslingai.

„Visos problemos prasidėjo po to, kai paprašiau pateikti finansines metų veiklos ataskaitas.

Jose ne viskas buvo paaiškinta. Tarkime, Klaipėdos universitetinės ligoninės ataskaitoje yra eilutė „kitos sąnaudos” ir suma – pusantro milijono litų.

Pareikalavau detaliau nurodyti, kam šie pinigai skirti, bet vietoj paaiškinimo sulaukiau puolimo”, – guodėsi A. Bumblys.   Klaipėdos TLK vadovui sukėlė klausimų tai, kad veiklai viešinti, leidinių prenumeratai kai kurios gydymo įstaigos išleidžia iki 30 tūkst. litų.

109 tūkst. litų suma įvardijama kaip „kitos sąnaudos”, kitoje vietoje dar 276 tūkst. litų įvardijami kaip „kitos įvairios paslaugos”.

„Toks lėšų nepagrįstumas kelia abejonių, ar šie pinigai tinkamai naudojami, o gal taip tiesiog slepiamos sąnaudos už neįvardytas paslaugas?

Į mano kabinetą ateina žmonės ir lieja ašaras, skundžiasi, kad ligoninėse iš jų reikalaujama mokėti už paslaugas, kurias privaloma teikti nemokamai”, – teigė A. Bumblys.

Politikai pasigenda skaidrumo

Klaipėdos TLK vadovas neabejojo, kad jį bandoma išversti iš posto kaip neparankų asmenį, neleidžiantį gydymo įstaigoms tvarkytis taip, kaip jos nori.

Ginti puolamo A. Bumblio stojo Lietuvos gydytojų sąjungos Klaipėdos miesto filialo pirmininkas Antanas Janušonis: „Klaipėdos TLK direktorius gina pacientų interesus, viešindamas jų keliamas problemas bei informuodamas steigėjus apie įstaigose galimai daromus nusižengimus.

Iš pateiktų raštų matyti, kaip jautriai į pastarojo pusmečio įvykius sureagavo kai kurių įstaigų vadovai, nors gali būti, kad priežastis buvo jų finansinių ataskaitų arba pacientų skundų paviešinimas. Mano nuomone, įstaigų veikla, ypač finansinė, turi būti vieša.”

Tos pačios nuomonės ir Klaipėdos TLK stebėtojų taryba, kurią sudaro Klaipėdos regiono savivaldybių tarybų nariai.

Apie tai, kad A. Bumblio veiksmuose neįžvelgia tarnybinio nusižengimo požymių, politikai raštu informavo ir VLK direktorių bei Sveikatos apsaugos ministeriją.

Šilutės rajono savivaldybės tarybos narys Darijus Pundžius mano, kad visuomenė turi teisę žinoti, kur išleidžiami valstybės biudžeto pinigai: „Mes posėdžiuose pritariame lėšų paskirstymui, tačiau nematome, kam jos panaudojamos. Mano nuomone, ligonių kasos turėtų dar labiau sustiprinti finansinę gydymo įstaigų kontrolę.”

Susikibo ir teisme

Dešimt metų Klaipėdos TLK vadovaujantis A. Bumblys neabejojo, kad puolimą prieš jį paskatino Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas V. Janušonis.

Kelią tarp jų jau seniai perbėgusi juoda katė – abu vadovai kelerius metus teisybės ieško teismuose.

Nesantaika įsiplieskė po to, kai Klaipėdos TLK atsisakė finansuoti naujai ligoninėje atidaryto Afektinių sutrikimų skyriaus teikiamas psichiatrijos paslaugas.

Vėliau skandalas kilo, kai TLK paviešino informaciją apie galimą medikų sukčiavimą teikiant radiologines paslaugas.

Remdamasis surinkta informacija A. Bumblys pareiškė, jog ligoninėje iš pacientų neteisėtai reikalaujama susimokėti už tyrimus, kuriuos apmoka valstybė.

Tyrimas nesukliudė laimėti

Informacija apie galimą sukčiavimą ir korupciją ligoninėje pasiekė ir teisėsaugą.

Dar vasarį STT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo. STT Viešųjų ryšių skyriaus viršininkas Ruslanas Golubovas teigė, kad tyrimas tebevyksta, nors įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti.

Šią vasarą V. Janušonis laimėjo konkursą eiti vyriausiojo gydytojo pareigas ir įstaigai vadovaus dar mažiausiai penkerius metus.

Tarp medikų ir politikų jau senokai sklando kalbos, kad dabartinį Klaipėdos TLK direktorių A. Bumblį siekiama išversti iš posto ir jį pakeisti Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovams parankiu asmeniu.

Kalbama, kad eiti šias pareigas pretenduoja dabartinis V. Janušonio pavaduotojas Virgilijus Vanagas, vadovavęs TLK prieš ateinant A. Bumbliui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.