Klaipėdoje užregistruotas maliarijos atvejis

Klaipėdos universitetinėje

Lietuvoje šiemet tai jau trečias maliarijos atvejis.<br>M. Patašiaus nuotr.
Lietuvoje šiemet tai jau trečias maliarijos atvejis.<br>M. Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 7, 2013, 2:37 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:35 AM

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligonis nuo praėjusių metų spalio iki šių metų liepos 29 dienos dirbo statybininku Afrikos valstybėje Gvinėjoje ir maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo.

Grįžusiam į Lietuvą vyrui pakilo temperatūra, krėtė šaltis. Rugpjūčio 2 dieną ligonis kreipėsi į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentą, kur buvo diagnozuota tropinė maliarija. Pradėtas specifinis gydymas.

Lietuvoje šiemet tai jau trečias maliarijos atvejis, praneša Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad visi ligoniai darbo tikslais buvo išvykę į Afriką, kur išbuvo ilgiau kaip pusę metų. Nei vienas iš sirgusiųjų profilaktikai antimaliarinių vaistų nevartojo.

ULAC perspėja, kad daugėjant žmonių, vykstančių į tropinius kraštus, didėja galimybė įvežti maliariją. Jei anksčiau į Lietuvą maliariją įveždavo tik jūreiviai, tai pastaraisiais metais daugėja kitų asmenų įvežančių šią ligą - turistų, verslininkų, išvykusių dirbti asmenų.

Reguliarus antimaliarinių preparatų vartojimas ir apsisaugojimas nuo uodų įkandimo yra vienintelės maliarijos profilaktikos priemonės.

Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, pasireiškianti periodiškai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais, dar vadinamais drugio priepuoliais. Paprastai maliarijos sukėlėjus perneša Anohpeles genties uodai.

Uodai užsikrečia įkandę sergančiam maliarija žmogui ir kartu su krauju įsiurbę maliarijos sukėlėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.