Medinės bažnyčios sergėtoja prieš audrą išjungia elektrą

Jau yra degusi

P.Kaubraitė patikino, kad šventovėje yra gesintuvų, tačiau priešgaisrinės signalizacijos - ne.<br>G.Akavickienės nuotr.
P.Kaubraitė patikino, kad šventovėje yra gesintuvų, tačiau priešgaisrinės signalizacijos - ne.<br>G.Akavickienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

Aug 9, 2013, 10:48 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:01 AM

„Ne jūsų reikalas“ Tačiau gauti atsakymą į šį klausimą – ne taip paprasta. Platelių bažnyčios klebonas Rimvydas Marozas, aptarnaujantis ir Beržoro bažnyčią, atsisakė papasakoti, kokių  priešgaisrinių priemonių imasi, o juo labiau – jas parodyti. Teko važiuoti be išankstinio palaiminimo. Penktadienį abi šios bažnyčios buvo užrakintos. Tačiau paslaugi Platelių bažnyčios patarnautoja sutiko atrakinti senovines duris.

Vizito išvakarėse į prašymą asmeniškai pasikalbėti apie bažnyčias klebonas R.Marozas atsakė, kad negalintis kalbėti, nes yra užsiėmęs (buvo ketvirtadienio vakaras, apie 19 val.), o penktadienio rytą esą galintis būti pas ligonį.

Tačiau po pokalbio su žurnaliste klebonas užmiršo įspėti bažnyčios patarnautoją, ir ši išklojo, kad penktadienio rytą klebonėlis išvažiavo į Tauragę parsivežti naujos skalbimo mašinos, nes senoji prastai veikia. Apie žemiškus reikalus ir ugnies grėsmes pasikalbėjome su 77 metų Petronėle Kaubraite, kuri bažnyčią tvarko be jokio užmokesčio. Moteris džiaugiasi tuo, kad jai leista gyventi klebonijos name. Petronėlė bažnyčioje tarnauja jau 42 metus. Kai griaudėja, išjungia elektrą Pasak Petronėlės, išvykdamas klebonas juokais pasako: „Dabar tu klebonauk.“ Ir, atrodo, moteriai tai neblogai sekasi. Ji šventai vykdo klebono nurodymą: „Jeigu griaudės perkūnija, šalia klebonijos išjunk skydinėje elektros tiekimą.“ Tačiau patarnautoja negalėjo pasakyti, ar tada elektros tiekimas nutraukiamas ir bažnyčioje, ar tik klebonijos name. Turistus žavi altoriai Mums apžiūrinėjant Platelių bažnyčią, ji papasakojo priimanti daug ekskursijų. Dažniausi svečiai – vokiečiai. Keliautojus žavi kryžminio plano Platelių bažnyčia su bokšteliu, kurioje įrengti šeši altoriai. Šventorių juosia senovinė akmenų mūro tvora. Jos kampe – medinė varpinė. Tie, kas aplanko Platelių bažnyčią, visada užsuka ir į Beržorą. Ten kapinaičių viduryje stovi lotyniško kryžiaus plano bažnyčia su trisiene apside bokšteliu centre. Yra 4 altoriai (XVIII a.). Šventoriuje – masyvi varpinė su prieangiu. Nuo šventoriaus atsiveria nuostabus vaizdas į Beržoro ežerą. Tačiau priekyje vaizdą gadina griūvantys akmeniniai vartai. Priešgaisrinės signalizacijos nėra Platelių bažnyčios patarnautoja nedaug ką galėjo pasakyti apie priešgaisrinę apsaugą. P.Kaubraitė patikino, kad šventovėje yra gesintuvų, tačiau priešgaisrinės signalizacijos – ne. Ta pati situacija ir Beržoro bažnyčioje. Jeigu įsipliekstų ugnis, ir Platelių, ir Beržoro medinės bažnyčios supleškėtų taip pat greitai, kaip Balbieriškio. P.Kaubraitė pasidžiaugė, kad klebono R.Marozo pirmtakas pasirūpino bažnyčioje išvedžioti naują elektros instaliaciją, o šiemet senas šiferio stogas keičiamas į skiedrinį. „Reikėtų nusilupusią bažnyčią nudažyti, bet, matyt, šiemet nebepavyks“, – apie ūkio reikalus kalbėjo patarnautoja.

Įdomu, kas labiausiai patraukia bažnyčios lankytojų dėmesį. „Senovinė krikštykla, kurioje seniau krikštydavo vaikus, ir stiklinis kryžius“, – rodė Petronėlė. Deja, šios ir kitos nesaugomos kultūros vertybės pasmerktos, jeigu, neduok Dieve, įsipliekstų bent menkiausia ugnis.

Jau yra degusi

Platelių miestelyje bažnyčia pastatyta 1744 m. Žemaičių seniūno sūnus Mikalojus Jonavičius Kęsgaila 1523 m. testamentu dalį turto paliko Platelių bažnyčiai. XVI a. ji stovėjo ant Šventorkalnio. Vėliau kurį laiką priklausė evangelikams reformatams. 1564, 1598 ir 1654 m. bažnyčia remontuota. XVII a. bažnyčia sudegė. 1744 m. klebonas J.Vaitkevičius su parapijiečiais pastatė dabartinę medinę bažnyčią. Ją 1777 m. pašventino vyskupas Jonas Domininkas Lopacinskis. 1771 ir 1791 m. įsteigtos altarijos. 1804 m. minima parapinė mokykla. 1820 m. bažnyčiai priklausė Pamedinčių ir Surblių kaimai. 1841 m. Plateliuose gyveno 4 kunigai. 1899 m. pastatyta dabartinė varpinė. Jonas Garalevičius 1909 m. bažnyčioje sumontavo naujus vargonus. Du kilometrai nuo Platelių bažnyčios Beržoro kaime, ant Beržoro ežero kranto, stovi Šv.vyskupo Stanislovo bažnyčia. 1746 m. Beržoro dvare pastatyta medinė koplyčia, kurią retkarčiais aptarnaudavo Platelių bažnyčios kunigai (kai kurie šaltiniai koplyčią mena dar 1728 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.