Užupis pasipuošė bronzine lentele, pasakojančia istorijas

Nors vasaros metu kultūrinių renginių sumažėja, tačiau vienas sostinės rajonas gali didžiuotis, jog net ir šiltuoju metų laiku gyvybės jame vis dar yra. Daugeliui žmonių ne paslaptis, kad tai – Užupis.

Daugiau nuotraukų (1)

Agnė Vasiliauskaitė

2013-08-09 21:10, atnaujinta 2018-03-02 01:01

Penktadienio popietę šis rajonas pasipuošė dar vienu gražiu atributu – bronzine lentele. Ant jos vilniečiai galės perskaityti įdomią istoriją, atsiradusią menininko Eameso Demetrioso vaizduotėje.

Menininko seneliai – dizaino legendos

E.Demetriosas yra žinomas kaip „Kymaerica“ ir „Kcymaerxthaere“ istorijų kūrėjas. Ko gero, nedaugeliui lietuvių tokie terminai yra girdėti, tačiau nemažai pasaulio šalių su jais jau yra susipažinę.

Paprastai sakant, „Kcymaerxthaere“ – tai alternatyvi pasaulio istorija, kurios skirtingi fragmentai atsidūrė skirtinguose pasaulio miestuose.

E.Demetriosas ne tik kuria istorijas. Kone svarbiausioji jo darbo dalis yra susijusi su dizainu.

Beje, menininko seneliai taip pat yra labai svarbūs dizaino sričiai. Jie ne tik prisidėjo prie modernios architektūros formavimo, tačiau ir pirmieji pradėjo kurti modernius baldus. Vienas iš jų – biuro kėdė.

Vilniuje šiuo metu besisvečiuojančio menininko seneliai pasaulyje yra laikomi kone legendomis, mat jie – modernaus baldų dizaino pionieriai.

Pagrindinis tikslas – skatinti interpretuoti

Kai bronzinė lentelė su joje iškalta istorija buvo įmontuojama į cementą, pats menininkas papasakojo, kaip atsirado tokia idėja.

„Šios istorijos atsirado mano galvoje. Jos visos yra aplink mus ir atsitinka kiekvieną dieną. Jos nėra chronologiškai susijusios viena su kita.

Vienas istorijos fragmentas yra Ispanijoje, kitas – Indijoje. Štai viena didžiulės istorijos dalis atsidūrė ir Užupyje, - pasakojo menininkas. – O aš tiesiog viską stebiu ir bandau aprašyti, tačiau su realybe tos istorijos neturi nieko bendro.

Tai lyg romanas, kurio kiekvienas puslapis rašo vis apie kitą istoriją. Netgi ši istorija, kuri atsidūrė Užupyje, kiekvienam žmogui sukels vis kitokį vaizdinį. Taip ir turi būti.“

„Mano tikslas yra per įvairius pasakojimus parodyti, koks yra pasaulis. Nors kartoju, jog su realiuoju pasauliu tos istorijos neturi nieko bendro“, - savo idėją aiškino Užupio svečias.

Kuria istorijas iš kasdienių vaizdų

Menininkas E.Demetriosas pasakojo, kad projektas yra vykdomas 23 skirtingose šalyse. Ta pati istorija yra lyg išsibarsčiusi ir atsidūrusi vis kitame mieste.

„Mano svarbiausias tikslas yra tas, kad žmonės patys tas istorijas interpretuotų, todėl džiaugiuosi, kad ši lentelė atsidurs Užupyje, kuriame, kaip suprantu, lankosi labai kūrybingi žmonės.“

„Tarkime, kad pamatome greitai į mus važiuojančią ryškiai raudoną mašiną. Kiekvienam ji asocijuojasi su kitokiomis prasmėmis. Tačiau yra ir bendra reikšmė – mašina gali partrenkti ir sužeisti, todėl reikia jos saugotis.

Mūsų suvokimas taip teigia. Viena vertus, gerai, nes mes pasitraukiame. Kita vertus, blogai yra tuomet, kai į visus dalykus žvelgdamas žmogus mąsto remdamasis stereotipais“, - teigė E.Demetriosas.

„Aš nekuriu istorijų, - sakė jis. – Aš bandau interpretuoti pasaulį. Aš kuriu tai, ko nėra, bet ką galiu įsivaizduoti, matydamas paprastus daiktus.“

Iš visų istorijų išeitų knyga

Kalbėdamas apie tai, kodėl šios istorijos yra tokios trumpos, menininkas teigė, kad jeigu visas jas sujungtume į vieną istoriją, kurios fragmentai yra išsibarstę po visą pasaulį, tuomet būtų galima parašyti net knygą. Beje, ir pats menininkas teigė, kad ateityje labai norėtų parašyti romaną.

„Ką gali žinoti, - svarstė E.Demetriosas. – Galbūt kada ir parašysiu, sujungdamas visas šias istorijas į vieną.“

Bandydamas dar aiškiau apibūdinti savo idėją, menininkas parodė paprastą miško nuotrauką, kurioje matyti tik įvairiausi medžiai. Tuomet parodė savo paties sukurtą istoriją, kurią įkvėpė paprasčiausio miško vaizdinys.

„Iš pirmo žvilgsnio toks miško vaizdas atrodo labai banaliai ir nuobodžiai, tačiau, kai perskaitai istoriją, tavo suvokimas keičiasi. Keičiasi jausmai, susiję su šiomis vietomis“, - pasakojo svečias iš užsienio.

Projektas tampa tarptautiniu

„Kodėl visos istorijos atsidūrė skirtinguose miestuose? Todėl, kad norėjau, jog šis projektas būtų tarptautinis. Ir bent jau šitaip suvienytų skirtingas šalis. Manau, tikrai ne vien pasaulio futbolo čempionatas gali sujungti skirtingas šalis ir būti įspūdingas. Suvienyti gali ir istorijos, prie kurių prisiliesti gali kiekvienas žmogus“, - pasakojo menininkas.

Nors su šiuo „istorijų“ projektu menininkas keliauja tikrai ne į pirmą šalį, sustoti tikrai nežada. Jau rytoj išskrenda į Armėniją. Tiesa, istorijos jau yra išsibarsčiusios daugelyje šalių: Ispanijoje, Tailande, Taivane, Singapūre ir kitose šalyse.

„Šiuo metu mano gyvenimas yra labai aktyvus, nes dar vakar atskridau iš Singapūro, šiandien esu Lietuvoje, o rytoj džiaugsiuosi būdamas ir pristatydamas savo idėją Armėnijoje“, - įspūdžiais dalijosi E.Demetriosas.

Užupis gyvas ir vasarą

Paklausta apie vasarą vykstančius renginius, Užupio menų inkubatoriaus vadovė Solveiga Gutautė teigė, kad šis iš užsienio atvykęs svečias tikrai nėra vienintelis menininkas, aplankęs Užupio rajoną.

„Darbai vyksta „užupietiškai“. O tai reiškia, kad gerai, - juokavo S.Gutautė. - Vasarą renginių nėra tiek, kiek norėtųsi, tačiau žmonės Užupio tikrai neužmiršta. O svečiai iš užsienio patys mus susiranda. Tuo tarpu mes visuomet palaikome tokias idėjas.“

„Mes už tai, kas nematyta, negirdėta, tai, kas yra nestandartiška. Mes nenorime parodyti, kaip teisingai nugyventi gyvenimą. Nėra vienos tiesos ir todėl šis projektas labai tinka Užupiui. Pirmą kartą Eamesą sutikome TED konferencijoje Los Andžele ir tuomet pasikalbėjome apie visa tai“, – pasakojo S.Gutautė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.