Dėl bažnytinių drabužių pagalbininkus kvietė iš Maskvos

Paberžėje (Kėdainių r.) praėjusią savaitę triūsė 12 jaunuolių iš Maskvos. Jie inventorizavo Tėvo Stanislovo surinktą išskirtinių bažnytinių drabužių kolekciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Vilija Mockuvienė

Aug 10, 2013, 9:49 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:56 AM

„Pamačiusi Paberžėje dirbusio Tėvo Stanislovo sukauptą stulų ir arnotų kolekciją tiesiog apstulbau – surinktos šitokios vertybės! Labai gaila, kad jos nyksta tiesiog akyse: puola pelėsis, yra siūlai.

Stulos ir arnotai saugomi namelyje, kuris visiškai tam nepritaikytas, – teigė į Paberžę su pagalbininkais atvykusi Maskvos užsienio rusų muziejaus vyresnioji mokslinė darbuotoja Svetlana Panič. – Tokiam lobiui laikyti reikėtų tikrų muziejinių salių su nuolat palaikoma temperatūra, vienoda drėgme ir geru apšvietimu.”

Padedama pagalbininkų ji visus arnotus ir stulas išnešė į lauką, išvėdino, atidžiai apžiūrėjo. Patalpas ne tiktai išplovė, bet ir išpurškė, kad sunaikintų graužikus bei vabzdžius.

Vertingiausius ir labiausiai sunykusius kolekcijos eksponatus restauratorė nufotografavo. „Nuotraukas nuvešiu į Maskvą ir parodysiu kolegoms. Su jais tarsimės, kaip nykstančius drabužius būtų galima gelbėti ar restauruoti”, – sakė S.Panič.

Restauratorę į Paberžę atvykti pakvietė Marija Čepaitytė, ilgus metus mokytojavusi Maskvos J.Baltrušaičio vidurinėje mokykloje. Ji nuo mažens su motina lankydavosi Paberžėje.

Muziejų prižiūrinti paberžiškė Regina Galvanauskienė dėkinga vasarotojams iš Rusijos: „Gerai, kad pasakė, ką su stulomis ir arnotais daryti.

Aš net bijojau kai kuriuos drabužius liesti. Dabar man Svetlana davė namų darbų – dalį stulų liepė išskalbti rankomis, dalį – skalbyklėje.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.