Kiemsargiai žada paskandinti Vilnių dulkėse ir šiukšlėse (papildyta)

Vilniaus gatves šluojantys kiemsargiai ne juokais įpykę. Vilniaus savivaldybei neatsiskaitant už paslaugas, gatvėse šluotomis mojuojantys kiemsargiai net mąsto apie bado akciją. Arba dar blogiau – leisti Vilniui skęsti dulkėse ir šiukšlėse. Toks scenarijus Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai būtų nemalonus.

Savivaldybė sostinę tvarkančioms įmonėms skolinga apie 10 mln. litų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Savivaldybė sostinę tvarkančioms įmonėms skolinga apie 10 mln. litų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 13, 2013, 11:38 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:41 PM

Antradienį Vilniaus gatves prižiūrintys kiemsargiai dėl neišmokėtų atlyginimų įteikė peticiją vicemerui Jaroslavui Kaminskiui. Ją pasirašė 400 kiemsargių. Savivaldybė sostinę tvarkančioms įmonėms skolinga apie 10 mln. litų. Pats vicemeras teigė nieko apie atvykstančius kiemsargius nežinojęs ir nesuprato, kodėl jis iš viso yra įpainiotas.

„Buvo kreiptasi ne į vieną valdžios instituciją, dėl to, kad Vilniaus savivaldybė neatsiskaito už suteiktas paslaugas. Tai tęsiasi ne vienerius metus, o skola yra didžiulė. Skaičiuojama milijonais, šiuo metu tai yra apie 10 mln. litų. Žmonės yra pikti“, – sakė Jungtinės komunalinio ūkio darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Renata Kaušienė.

Algos negauna apie 400 kiemsargių. Su kai kuriais jų asmeniškai kalbėjo Vilniaus meras Artūras Zuokas. Jis pasakė, kad bus mokamos algos, tačiau taip nenutiko.

„Nežinau, kaip tie žmonės gyvena – ir taip mažus pinigus gauna. Gyvena pažadais. Situacija yra baisi, o valdžia į tai nereaguoja. Žinau, kad kai kurie žmonės net pasiryžę skelbti bado akciją ir statytis palapines prie savivaldybės“, – sakė R.Kaušienė.

Šiuo metu pinigai nėra sumokėti nė vienam Vilniaus miesto kiemsargiui. Kai kurie kiemsargiai algos laukia jau pusmetį. Kiti atlygio priversti laukti jau du mėnesius.

„Turime labai paprastą reikalavimą – grąžinti pinigus. Absurdas, kad žmonės turi reikalauti savo pinigų. Bandome juos įtikinti, kad dar dirbtų, tačiau greitai jų nesulaikysime“, - sakė R. Kaušienė ir neatmetė galimybės, kad rugsėjo mėnesį kiemsargių kantrybė gali visiškai išsekti.

Vicemeras: „Į mane niekas nesikreipė“

Pats vicemeras, į kurį kreipėsi miesto kiemsargiai, pasikalbėti su nepatenkintais kiemsargiais nepanoro. Jis tuo metu buvo tarybos posėdyje.

„Ar aš buvau kviestas ateiti? Niekas man nieko nepranešė – neparašė laiško, nepaskambino. Apie tai, kad bus teikiama peticija sužinojau iš spaudos. Nesuprantu, kodėl jie sugalvojo paminėti mano pavardę“, – sakė J.Kaminskis.

Vicemeras ne kartą pabrėžė – ne jis atsakingas už kiemsargių reikalus: „Kiekvienas pilietis gali kreiptis, bet šiuo metu su manimi nieko nederinus buvo paminėta mano pavardė. Aš savivaldybėje atsakingas už kultūros, švietimo, sporto reikalus. Galų gale - už socialinius reikalus“.

Be to, esą ant peticijos nebuvo užrašytas net jo vardas – tik nurodyta, kad peticija skirta „vicemerui“. Patys protesto dalyviai teigė, kad J.Kaminskis tikrai buvo informuotas, buvo išsiųsti laiškai. 

Vilnius taps šiukšlių sostine?

Pirmininkės teigimu, kiemsargiams buvo net kilę minčių, kad reikėtų mesti šluotas ir nebedirbti. Bet čia iškiltų kita problema – savivaldybė apkaltintų įmones nevykdant įsipareigojimų.

„Galiu tik konstatuoti – jiems (Vilniaus savivaldybei. – Red.) šie žmonės yra ne žmonės. Pasižiūrėsime, kas bus toliau ir kiek tai gali tęstis. Kai miestas liks šiukšlėse, pasižiūrėsime, ką tada valdžia darys. Vilnius buvo kultūros sostinė, dabar bus šiukšlių sostinė“, – konstatavo R.Kaušienė.

R.Kaušienė atkreipė dėmesį, kad kai kuriose įmonėse dirba po keletą šeimos narių. Tiems, kurie turi vaikų, nesumokėtas atlygis prieš mokslų metų pradžią tampa didele našta.

Viena iš protesto dalyvių, 60 metų Valentina pasakojo, kad yra vienintelė dirbanti šeimoje – jos vyras neturi darbo. Moteriai labai sunku išsilaikyti ir ji nesupranta, kodėl negauna sąžiningai uždirbto atlygio: „Dirbu čia 20 metų, o negaunant algos gyventi labai sunku. Nežinau, ką daryti“.

Kai kurie kiemsargiai pripažino, kad pinigus skolinasi, nes kitos išeities nėra. Kiemsargio darbo diena prasideda 6 val. ryto. Gatves darbuotojas tvarko septynias valandas. Tai sunkių fizinių pastangų reikalaujantis darbas. Dauguma tvarkytojų yra vyresnio amžiaus.

Gatves tvarkančio Vitalijaus nuomone, jeigu kiemsargiai netvarkytų Vilniaus centro, tai pasimatytų po paros: „Ypač po savaitgalio. Užtektų vienos dienos, ir centre mėtytųsi vien šiukšlės. Atrodytų klaikiai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.