Lietuvių emigrantai - britų pašaipų taikinys (papildyta)

Įtakingas britų laikraštis „The Independent“ antradienį išspausdino karikatūrą, kurioje emigrantai iš Rytų Europos, tarp jų ir lietuviai, tapo socialinės satyros objektu.

Karikatūra, paskelbta dienraščio socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, sukėlė daug diskusijų.<br>"The Independent" pieš.
Karikatūra, paskelbta dienraščio socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, sukėlė daug diskusijų.<br>"The Independent" pieš.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 13, 2013, 3:37 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:30 PM

Karikatūra iš esmės primena maisto produktų parduotuvių tinklo, stambiausios Didžiosios Britanijos mažmenininkės „Tesco“ reklamą. Joje vaizduojama pakuotė, kurioje supakuoti keturi žmonės. Ant jos etiketės užrašyta „Darbuotojai migrantai. Pigios darbo jėgos pakuotė. Du už vieno kainą. Rytų Europos produkcija“.

Karikatūros kampe yra „Tesco“ logotipas, po kuriuo parašyta „Every Lithuanian helps („Kiekvienas lietuvis naudingas“). Originalus parduotuvių tinklo šūkis yra „Every little helps".

Karikatūra, paskelbta dienraščio socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje, sukėlė daug diskusijų.

Didžioji Britanija yra viena iš valstybių, kur lietuvių emigrantų populiacija didžiausia. 2011 metų britų statistikos surašymo duomenimis, Anglijoje gyvena daugiau nei 95 tūkst. lietuvių, Londone - beveik 40 tūkst.

Lietuviai ne pirmą kartą sulaukia britų spaudos dėmesio. Neseniai internete žaibiškai išplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuoti du besimušantys lietuviai.

Prajuokino kaimo mušeika

Nors, aprašyme buvo aiškiai nurodyta, kad mušasi rusai, tačiau įraše aiškiai skamba lietuvių kalba, o fone – automobilis su lietuviškais numeriais. Aukštai kilnojamos kojos priminė scenas iš kovinių filmų. Tik aršaus vyruko smūgiai lėkė pro šalį, o kaimo Bruce Lee pats dažnai virto iš koto. „Per girti, kad muštųsi“, – rašė dauguma komentatorių.

Juoktis iki ašarų priverčiantį vaizdo klipą jau pastebėjo ir didieji užsienio žiniasklaidos portalai.

„Neatmetama galimybė, kad šiedu vaikystėje mokėsi kovinių veiksmų iš kompiuterinių žaidimų“, – už kadro komentuoja vokiečių portalas focus.de.

„Daugiau nelįsk prie manęs, aš tau nieko nedarau“, – finalinėje kovos scenoje pareiškia nugalėtojas, už pakarpos kratydamas prie žemės prispaustą priešininką.

Karių vaidyba

Prieš metus didelio dėmesio sulaukė ir kovos scena iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono pratybų.

Vykstant patalpos šturmui, karys kūju ilgai ir uoliai daužo duris, kurios niekaip nepasiduoda, o du tarnybos draugai su ginklais vis nesulaukia, kada galės veržtis į vidų. Vėliau pribėgęs kitas karys tiesiog išspiria duris koja.

Šį vaizdo įrašą peržiūrėjo milijonai vartotojų. „NATO standartai“, – juokėsi komentatoriai.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono vadas majoras Ričardas Dumbliauskas lrytas.lt sakė, jog nevykęs durų laužimas tebuvo karių vaidyba. Paaiškėjo, kad surežisuotą siužetą kariai nufilmavo dar 2008 m. per pratybas Danijoje.

Lietuviai neliko skolingi

Daug didesnę reakciją sukėlė britų bulvarinio laikraščio „Daily Mail“ reportažas apie Lietuvos provinciją. Rašinys buvo iliustruotas nuotraukomis, kurių autorius – lietuvių kilmės amerikietis Andrew Miksys, nuolat atvykstantis į mūsų šalį jau daugybę metų. Rašinį apie nykius Lietuvos provincijos naktinius klubus paskelbęs Didžiosios Britanijos dienraštis pabrėžė, kad mūsų šalis sunkiai kratosi sovietinės praeities.

Britai rašė, kad senuose kultūros namuose esą dar galima rasti sovietinius laikus menančių piešinių ir plakatų.

Nuotraukų autorius sako, kad baisūs naktiniai klubai virto puikiu fonu, kuris padėjo parengti reportažą apie Lietuvos jaunąją kartą, kuri vaduojasi iš sovietinių laikų, tačiau gyvena nežinioje dėl ateities.

Jam susidarė įspūdis, kad jaunieji lietuviai kaime ekonominius sunkumus bando pamiršti prisigerdami, šokdami arba bandydami su kuo nors pasimušti. Jis pasakoja, kad naktį lankytis kaimo šokiuose būdavo gana nejauku ir galbūt pavojinga. Parengti reportažą uždarose bendruomenėse jam padėjo tai, kad jis yra lietuvis.

Pasakotojui Lietuvos provincijos vakarėliai priminė pagoniškus laikus. Esą tikri pagonys per Jonines bėgiotų po miškus nuogi, šokinėtų per laužus ir mylėtųsi krūmuose.

Po šios publikacijos sujudo lietuviai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje. Lrytas.lt redakciją užplūdo emigrantų fiksuoti vaizdai, darantys gėdą britams. Lietuvių įamžintuose kadruose – girti britai voliojasi ant žemės, mylisi viešose vietose, geria, vemia ir šlapinasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.