Lietuvių žygiai – įkvėpimas vikingų ainiams

Lietuviai nieko nemoka, tik kopijuoti kitų šalių šūkius, idėjas ir prekės ženklus. Visi, kurie taip negražiai kalbėjo, turėtų prasmegti skradžiai. Tarptautinėse arenose gal ir per dažnai gauname į kaulus, bet yra sritis, kuria galime didžiuotis. Čia mes tikrai nusipelnome medalių, nors esam pasauly tik trys milijonai.

Daugiau nuotraukų (1)

Liudas Dapkus

Aug 13, 2013, 7:25 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:48 PM

Kas gi mums gali atnešti čempionų laurus, neskaitant jaunosios plaukikės, tuzino krepšininkų ir dar vieno kito atleto? Ogi mūsų politikai. Vis keikiami, niekinami, vejami ir vėl mielai renkami. Štai iš ko godžiai mokosi užsieniečiai, kurie šioje veiksmų arenoje – tarsi mėgėjų lygos geltonsnapiai prieš NBA žvaigždes.

Stipriausia mūsiškių rungtis – viešieji ryšiai ir populizmas plačiąja prasme. Čempionai – jau seniai žinomi už Lietuvos ribų, o pastaruoju metu – ir begėdiškai kopijuojami. Tarkime, Norvegija. Fiordų, žuvų ir naftos šalis, kurioje gyvena turtingi, depresijos kamuojami bei politiškai korektiški žmonės. Atrodytų, ko galėtume juos pamokyti? Nebent braškes rinkti. Be ne, kai ką mes darome geriau, o jiems belieka vilktis iš paskos.

Šios teisingos šalies premjeras J.Stoltenbergas pranešė visais įmanomais kanalais: „Aš slapta padirbėjau taksistu, kad sužinočiau, kas iš tikrųjų labiausiai rūpi rinkėjams“.

Matote, jam svarbu išgirsti, ką iš tikrųjų galvoja žmonės! Visai kaip kokiam Seimo nariui, užgrūdintam susitikimų su rinkėjais ir mūšių su gėjais.

„Jeigu yra vieta, kurioje žmonės sako, ką galvoja – tai taksi automobilis“, - klasikinio populizmo veiksmą norvegas paaiškino vaizdo įraše. Pone Stoltenbergai, galėtumėte slėptis su tuo taksi. Juk visi supranta, kad semiatės idėjų iš lietuvių, tik jums akivaizdžiai trūksta polėkio. Bent dalies to užsidegimo, kuriuo spinduliuoja vaikų teisių gynėjai, Norvegijoje konfiskuojantys lietuvių atžalas.

Štai tie įkvėpimo šaltiniai ir sėkmės receptai pietinėje Baltijos pakrantėje. V.Uspaskicho „Geras vaizdzialis“, viešos rinkėjų orgijos, kurias jis pats vadina ledų šventėmis ir kiti smagumai, apie kuriuos kalbos sklinda nuo Urdomos iki Urugvajaus. Juokink arba piktink žmones – pastangas tikrai pastebės, įvertins, o gal ir išrinks. Svarbiausia – ne drungnai, su ugnele, dūdų orkestru ir eskimo iš dangaus.

Arba – R.Pakso sraigtasparniai, fakelai ir malda prieš lipant į sportinį lėktuvą: „Skraidžiau, kai buvau meras, skraidžiau būdamas premjeras, skraidysiu ir tapęs prezidentu“. Kaip ir prezidento gydymas tualetinio popieriaus rulonais. Šiaip šauk nešaukęs CNN, BBC ir RTL, o čia – supuola nekviesti su kameromis, blykstėmis ir ir iš nuostabos atvėpusiais žandikauliais. Ot, duoda tie lietuviai!

Bet tai yra tik pradinukų rungtys palyginus su veržliuoju Vilniaus mero A.Zuoko žygiu sėdus į šarvuotį. Vikšrais per Gedimino prospektą ir seną „Mercedes“. Žinia, suprantama viso pasaulio pažeidėjams - nereikia jokio sinchroninio vertimo. Kai prisimeni tą patyrusio viešųjų ryšių vilko triuką, sužavėjusį net Niujorko merą, net saldu darosi nuo lietuviškos idėjos ir išpildymo.

Kur jau ten ponui Stoltenbergui lygintis tiesiog atsisėdus į taksi ir valandą sukiojus jo vairą. Gal jo komandai tai ir atrodo kvapą gniaužiantis triukas, bet vikingų ainių širdžių tokiais niekais tikrai neužkariausi.

Antra vertus, negalima neįvertinti tų šiauriečių? Ką žinai, gal čia tik apšilimas, o rinkimų vajaus įkarštyje norvegų premjeras perims lietuvių patirtį ir iš jūros išsitrauks kokį povandeninį laivą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.