Ar gali Lietuva ir lietuviai patys apsiginti nuo įžeidimų?

Dar nenurimo aistros po sirgalių iš Lenkijos įžeidimo Lietuvai Vilniuje ir Poznanėje, kai Lietuva sulaukė naujo smūgio, šį kartą ir iš pačios Lietuvos. Žiniasklaidoje rašyta, kad organizacija, save vadinanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA), pareiškė, jog už plakato Poznanėje, žeminančio lietuvius, stovi Lietuvos specialiosios tarnybos. Tiesa, nepaaiškino, ar šios tarnybos persirengė ir sirgalių iš „Lech“ klubo apranga, kai Vilniuje šaukta: „Lenkijos Vilnius“ . Iki šiol, beje, LLRA tokio veiksmo neįvertino.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Medalinskas

Aug 14, 2013, 2:49 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:55 PM

Vakar netikėtai sulaukėme antausio ir iš Anglijos. Vieno įtakingiausių britų laikraščio „The Independent“, kurį prieš keletą metų įsigijo buvęs KGB karininkas, puslapiuose buvo išspausdinta karikatūra, kurioje tarsi mėsos gabalai, tarsi pamėlę viščiukai po plastiku guli žmonių kūnai. O šalia užrašas, kad tai yra lietuviai. Karikatūra, kurios vaizdas bent man priminė baisius vaizdus iš nuotraukų apie nusikaltimus nacių ir sovietų koncentracijos stovyklose. Kodėl pasipylė tokių įžeidimų lavina Lietuvai?

Todėl, kad nesugebame patys gerbti savo valstybės, o taip pat ir savo šalies apginti tomis priemonėmis, kurios yra kiekvienos teisinės demokratinės valstybės arsenale. Deja, to nesugeba padaryti ne tik valdžios institucijos, bet ir visuomenė, piliečiai. Lietuvoje ne vienam valdžios pareigūnui savo valstybė yra tik jo algos mokėtoja ir nieko daugiau. Kitiems tai dar ir valstybė, kuri leidžia save apsukti, pasipelnyti. Ypač tiems, kas aukštai stovi, yra įtakingas ir, jeigu neturi sąžinės ir suvokimo, kad vogti iš savo valstybės yra didžiulis nusikaltimas.

O žmonės yra nusivylę savo galimybėmis kažką pakeisti Lietuvoje, todėl išvyksta į kitus kraštus, kur gyvenimas jau daugiau mažiau sutvarkytas. Ir galios, teisinės galimybės iš piliečių Lietuvoje yra atimtos, todėl pagal visuomenės, piliečių dalyvavimą valstybės gyvenime esame Europos valstybių dugne.

O, kai dugne, tai tokios būna ir nuotaikos valstybėje, visuomenėje.

Bet niekada nevėlu yra atsipeikėti. Tame tarpe pažvelgus ir į kitų šalių, jų valdžios institucijų, piliečių elgesį. Pavyzdžiui, po to, kai Lenkija suprato, kad įžeidaus plakato lietuviams pakabinimas Poznanės stadione suduoda didžiulį smūgį ir Lenkijos, kaip valstybės prestižui, buvo iš karto nurodyta prokuratūrai imtis tyrimo ir matome jau pirmuosius rezultatus. O Lietuvos Generalinė prokuratūra, policija, kitos institucijos?

Ar mums nerūpi, kad tiesioginę atsakomybę pajustų ne kokia nors abstrakti sirgalių iš Lenkijos minia, o konkretūs tos šalies, o gal ir Lietuvos piliečiai, kurie skandavo Vilniuje šūkius: Lenkijos Vilnius ar Mūsų (t.y. Lenkijos-past.) Vilnius? Negi nėra video medžiagos, kur būtų galima tuos asmenis atsekti ir pareikalauti iš Lenkijos juos nubausti. O, jeigu tai darė Lietuvos piliečiai, patiems pritaikyti jų atžvilgiu įstatymą.

Po to, kai pasirodė informacija, kad LLRA lyderio Valdemaras Tomaševskio teigimu, Poznanėje mūsų šalies slaptosios tarnybos įvykdė provokaciją, iš jų pusės buvo tyla. Šią savaitę V.Tomaševskis suprato, kad nusikalbėjo.

Surengęs spaudos konferenciją, jis bandė miglotai aiškinti, kad jį už pinigus ir įvairių politinių jėgų įtakojama Lietuvos žiniasklaida ne taip suprato. Taip ir liko neaišku tada, kokios šalies tarnybos. V.Tomaševskio nuomone, užsiėmė provokacija prieš gerus lietuvių-lenkų santykius. Gal galėtų tai pagelbėti padaryti tos pačios mūsų tarnybos, įvertinusios LLRA veiklą?

Ar negali mūsų šalies prokurorai pakviesti p. V.Tomaševskį pokalbiui ir pareikalauti iš jo pateikti įrodymus savo teiginiams arba nutilti. Juk šios pastangos yra nukreiptos ir prieš Lenkijos -Lietuvos santykių normalizavimą. Jeigu dviejų šalių ir dviejų tautų piliečiai atsipeikėtų ir suvoktų, kad reikia pagarbesnio požiūrio mūsų santykiuose, taptų aišku, kad būtent V. Tomaševskis ir Co suinteresuoti konflikto kurstymu. Tada gal ir kai kurie Varšuvos politikai suprastų, kad klydo, tikėdami jų informacija apie blogą lenkų padėtį Lietuvoje, vietoj to, kad įsigilintų į mūsų pusės pateiktus faktus.

O ką tada daryti su įžeidimu Lietuvai britų dienraštyje „The Independent“? Štai čia tikrai valstybė jau padarė, ką gali: iš mūsų ambasados Didžiojoje Britanijoje buvo išsiųstas laiškas į šio dienraščio redakciją ir norėtųsi tikėtis, kad jis bus išspausdintas.

Laikraščio redaktoriaus atsakymas mūsų ambasadorei, kad karikatūroje ne lietuviai turėti omenyje vargu, ar gali įtikinti, nes užrašas po karikatūra liudija ką kita. Likusį darbą, kad niekam daugiau nekiltų noro įžeidinėti Lietuvą gali padaryti tik mūsų piliečiai. Tokių pavyzdžių Vakarų teisinėse demokratinės valstybėse yra ne vienas.

Ko reikia, kad tai būtų padaryta? Lietuvos piliečio kreipimosi su ieškiniu už įžeidimą britų dienraščio „The Independent“ atžvilgiu, patriotiškai nusiteikusio gero advokato, geriausia būtų iš Lietuvos, galinčio ginti šį ieškinį Anglijoje ir verslo paramos, kad padengti išlaidas, susijusias su šio teismo procesu.

Jeigu būtų byla laimėta, kaip kompensacija už įžeidimą tam tikra pinigų suma, ji turėtų būti panaudota visos Lietuvos reikalams, pavyzdžiui, kaip visuomeninių, pilietinių iniciatyvų fondas, ginant Lietuvos interesus. Belieka sužinoti, ar atsiras Lietuvoje tų, kurie parems šią idėją. Šio straipsnio autorius būtų ir pats pasirengęs aktyviai dalyvauti jos įgyvendinime.

Kaip besibaigtų toks teismo procesas, manau, kad jis būtų rezonansinis. Tikiu, kad po to ne vienas gerai pagalvos, ar verta įžeisti valstybę ir tautą, kurį sugeba apsiginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.