Lietuvių atsakas britams - jų bulvarinę spaudą pašiepianti karikatūra

Britams paskelbus karikatūrą apie lietuvių emigrantus, kurioje jie prilyginami pigiai mėsai iš Rytų Europos, lietuviai smogia atgal. Socialiniame tinkle „Facebook“ pradėjo plisti analogiška karikatūra paskelbtai britų laikraščio „The Independent“, kurioje pasišaipoma iš britų bulvarinės spaudos.

Lietuviai savaip perpiešė britų laikraščio karikatūrą.<br>ELTA
Lietuviai savaip perpiešė britų laikraščio karikatūrą.<br>ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2013-08-14 13:26, atnaujinta 2018-03-01 23:02

Užrašai ant dėžutės skelbia „Britų bulvarinė spauda“, „Pigūs arogantiški subingalviai“, „Šiek tiek dvokiantys“, „Nemokamai“. Prieraše prie pakuotės teigiama: „Tiesiog nusipirk pas mus“.

Įtakingo britų laikraščio „The Independent“ antradienį išspausdinta karikatūra iš esmės primena maisto produktų parduotuvių tinklo, stambiausios Didžiosios Britanijos mažmenininkės „Tesco“ reklamą. Joje vaizduojama pakuotė, kurioje lyg mėsos gabalai supakuoti keturi žmonės. Ant jos etiketės užrašyta „Darbuotojai migrantai. Pigios darbo jėgos pakuotė. Du už vieno kainą. Rytų Europos produktas“.

Karikatūros kampe yra „Tesco“ logotipas, po kuriuo parašytas šūkis „Kiekvienas lietuvis padeda“. Originalus bendrovės šūkis yra „Every little helps“ (liet. viskas padeda, - ELTA).

Karikatūra, paskelbta dienraščio socialinio tinklapio „Facebook“ paskyroje, sukėlė daug diskusijų.

Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė Liauškienė iš karto parašė atvirą laišką „The Independent“ redaktoriui Amolui Rajanui dėl išspausdintos dienos karikatūros ir pareiškė apgailestaujanti, kaip laikraštis apskritai gali spausdinti tokį žemą, beskonį, ksenofobinį ir rasistinį turinį.

Didžioji Britanija yra viena iš valstybių, kur lietuvių emigrantų populiacija didžiausia. 2011 metų britų statistikos surašymo duomenimis, Anglijoje gyvena daugiau nei 95 tūkst. lietuvių, Londone - beveik 40 tūkst.

Britai apgailestauja, kad įžeidė lietuvius

Britų laikraščio „The Independent“ redakcija laiške Lietuvos ambasadorei Jungtinėje Karalystėje (JK) Astai Skaisgirytei-Liauškienei apgailestauja, kad lietuviai įsižeidė dėl jų išspausdintos karikatūros. Anot laikraščio, karikatūra nukreipta ne prieš lietuvius migrantus, o prieš darbą reglamentuojančius įstatymus, BNS trečiadienį sakė ambasadorė.

„Redaktoriaus pavaduotojas teigia, kad karikatūra jokiu būdu nekritikavo nei Lietuvos, nei lietuvių, nei ekonominių migrantų. Taip pat toliau laiške išdėstoma, kad karikatūra buvo nukreipta į tam tikrus Darbo įstatymo svarstymus britų parlamente, kurie iš tikrųjų šiuo metu vyksta ir sukelia daug diskusijų. Laiško pabaigoje autorius apgailestauja, kad skaitytojai įsižeidė dėl šios karikatūros“, - BNS sakė Lietuvos ambasados Londone vadovė.

A.Skaisgirytė-Liauškienė antradienį nusiuntė atvirą laišką „The Independent“, apgailestaudama dėl karikatūros, kurioje minimi migrantai iš Rytų Europos ir lietuviai, atsiradimo. Diplomatė sako atsakymą iš laikraščio redakcijos gavo tą patį vakarą.

„Man atrodo, kad tikrai gera reakcija, nes ji buvo labai greita, ir iš esmės tai yra atsiprašymas“, - teigia ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.