Pensininkė norėjo bilieto, o gavo antrankius ir vos nepatyrė insulto

Vilnietei Onai Vyšniauskaitei kelionė troleibusu paliko slogius įspūdžius. Bilieto nespėjusi nusipirkti moteris buvo sučiupta keleivių kontrolierių. Bandymai paaiškinti situaciją viską tik pablogino – iškviesti policijos pareigūnai pensininkę surakino ir išvežė į policijos komisariatą. Toks akibrokštas vilnietei vos nesibaigė insultu. Patys pareigūnai tikina, kad 67 metų moteris nepakluso jų teisėtiems reikalavimams.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 14, 2013, 9:00 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:46 PM

Birželio 16-ąją pensininkė O.Vyšniauskaitė įlipo į 11 maršruto troleibusą. Įlipusi Spaudos rūmų stotelėje, ji pasuko link vairuotojo, tam, kad nusipirktų bilietą. Kartu su ja įlipo jaunesnė moteris, kuri prie vairuotojo nuėjo greičiau.

Kai jaunesnioji moteris nusipirko bilietą, O.Vyšniauskaitė padavė vairuotojui pinigus. Visa tai vyko jau pajudėjus nuo Spaudos rūmų stotelės. Kita stotelė – Sietyno, o atstumas tarp šių stotelių – nedidelis. Pasiekęs ją, vairuotojas jau norėjo atiduoti pensininkei grąžą.

Tuo metu atsidarė troleibuso durys ir į troleibusą įšoko viešojo transporto kontrolieriai. Jie iš karto pričiupo bilietą perkančią senyvą moterį. Kontrolieriai vairuotojui uždraudė parduoti bilietą ir liepė grąžinti moteriai pinigus.

Nepatikėjo moters pasakojimu

Jų nuomone, O.Vyšniauskaitė bilietą suskubo nusipirkti tik išvydusi kontrolierius.

„Mane kontrolierius išlaipino ir liepė lipti į automobilį. Aš paaiškinau, kad vairuotojas nespėjo parduoti bilieto, nes jis buvo užsiėmęs vairavimu. Reiškia, kontrolierius neturi jokio pagrindo manęs bausti. Tuo labiau, kad jo tuo metu troleibuse nebuvo ir jis nematė, kada aš įlipau ir to, kad norėdama įsigyti bilietą vairuotojui padaviau pinigus. Dėl to paprašiau mane paleisti“, – sakė O.Vyšniauskaitė.

Vilnietė pasakojo, kad tuo metu priėjo policijos pareigūnai. Jie paklausė, ar moteris turėjo transporto bilietą. Ji atsakė, kad ne – įlipęs kontrolierius uždraudė vairuotojui jį parduoti.

Tuomet policijos pareigūnė, neišsiaiškinusi aplinkybių, liepė O.Vyšniauskaitei lipti į policijos automobilį ir važiuoti į komisariatą tam, kad nustatytų moters asmenybę.

„Aš nesutikau, nes nesupratau, kodėl esu sulaikoma ir kuo esu kaltinama. Juk ne dėl mano kaltės negalėjau įsigyti bilieto viešajame transporte. Tuomet pareigūnė panaudojo jėgą ir užlaužusi rankas įsodino į mašiną. Aš pravirkau, nes užsegti antrankiai man nutrynė riešą ir paklausiau, kokį baisų nusikaltimą esu padariusi ir kodėl taip žiauriai yra elgiamasi su pagyvenusia moterimi“, – pasakojo O.Vyšniauskaitė ir tikino, kad parodyti asmens dokumento jos niekas neprašė.

Patyrė šoko būseną

Atvykus į policijos komisariatą, pensininkei buvo liepta pūsti į alkoholio matuoklį. Tai moterį labai pažemino.

„Aš paaiškinau, kad nerūkau, negeriu ir nevartoju narkotikų. Keista, kad pareigūnai nesugeba atskirti girto ar išgėrusio žmogaus nuo blaivaus. Be to, buvo dešimta valanda ryto. Mane labiausiai įžeidė įtarimai, kad esu nuo pačio ryto girta“, – pokalbio metu jaudindamasi kalbėjo O.Vyšniauskaitė. Kaip ji pati sako, niekada gyvenime nebuvo pasigėrusi.

Vėliau ji buvo nuvežta į ligoninę, tam, kad būtų paimtas kraujo mėginys. Moteris pasakojo, kad buvo pamatuotas jos kraujospūdis. Aparatas rodė įspūdingus skaičius: sistolinis spaudimas siekė 200, o diastolinis 130. Pulsas – 131 dūžis per minutę. Tai yra būsena prieš insultą.

„Vėliau pati nuvykau į Greitosios medicinos pagalbos stotį ir ten man dar kartą pamatavo kraujospūdį. Pasakė, kad gresia insultas. Buvau šoko būsenoje“, – guodėsi O.Vyšniauskaitė.

Medikai įspėjo – moteriai pasijutus blogai, nedelsiant kviesti greitąją.

Pensininkės nuomone, pareigūnų ir kontrolierių veiksmai yra nepateisinami: „Jie sako, kad aš priešinausi ir bandžiau pabėgti. Jūs man pasakykite, nuo ko aš – 67 metų moteris – galiu pabėgti? Ten buvo penki kontrolieriai ir du policininkai“.

Bilietą parduoda tik stotelėse

„Šiaip taisyklėse aiškiai parašyta, kad bilietą reikia pažymėti toje pačioje stotelėje, kurioje įlipai. Paprastai vairuotojas nepajuda iš stotelės, kol neaptarnauja visų keleivių. Tam ir yra pas vairuotoją bilietai, kad keleivis galėtų nusipirkti. Tačiau važiavimo metu, vairuotojas parduoti bilieto negali“, – sakė „Susisiekimo paslaugų“ direktorius Gintas Bliuvas.

G.Bliuvas atkreipė dėmesį į tendenciją, kad skundų dėl keleivių kontrolės gerokai sumažėjo.

„Popieriniai bilietai sudarydavo daugiausiai problemų. Niekam ne paslaptis, kad žmonės sėdėdavo ir pamatę kontrolę, bilietą pažymėdavo. Taip bandydavo taupyti. O kai pažymi elektroninį bilietą, puikiai matosi, kada buvo priglausta prie aparato. Tokiems piktnaudžiavimams vietos lieka labai mažai“, – sakė G.Bliuvas.

„Susisiekimo paslaugų“ kontrolės skyriaus teigimu, kadangi keleivių srautai būna dideli, vairuotojas nespėja aptarnauti visų keleivių. Tačiau yra tolerancijos riba. Jeigu kontrolierius įlipęs pamato, kad yra perkamas bilietas, jis negali uždrausti jį nusipirkti. Tuo metu vyksta pirkimo veiksmas, todėl bausti būtų nelogiška.

Priešinosi pareigūnams

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato teigimu, troleibuso keleivė O.Vyšniauskaitė pažeidė viešąją tvarką.

Policijos pareigūnai gavo pranešimą, kad keleivių kontrolei reikalinga pagalba, nes sulaikyta pažeidėja priešinasi keleivių kontrolieriams. Keleivė, neturėjusi bilieto, atsisakė pateikti asmenybę patvirtinančius dokumentus. Dėl to kontrolieriai negalėjo surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolo.

„Pareigūnams aiškinantis įvykio aplinkybes, moteris atsisakė prisistatyti ir pateikti asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus, bandė pasišalinti iš įvykio vietos bei atsisakė vykti į policijos komisariatą“, – įvykį komentavo Vilniaus apskrities VPK.

Pareiškėja dėl pareigūnų veiksmų kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą ir į Policijos departamentą. Ikiteisminis tyrimas nebuvo pradėtas.

„Minėta moteris atsisakė vykdyti policijos pareigūnų teisėtus reikalavimus, pristatymo metu priešinosi policijos pareigūnams, todėl buvo panaudotos specialiosios priemonės antrankiai“, - teigiama VPK atsakyme.

O.Vyšniauskaitės teigimu, tą dieną su ja nepagarbiai elgėsi VPK Patrulių rinktinės vyresnioji patrulė Žana Malinauskienė ir patrulis Tomas Urbanavičius.

Šių pareigūnų veiksmai tarnybinio patikrinimo metu buvo įvertinti kaip neprieštaraujantys teisės aktams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.