Grožio konkurso dalyvėms rišau juostą už drąsą

Mes laukiamės! Tikrai taip. Laukiamės. Stebuklo. Aš – su skirtinga mergina ir kiekvienais metais. O kiek jų mano gyvenime buvo! Rasa, Jūratė, Jurgita, Gabrielė, Daiva, Asta, Kristina, Martyna, Oksana, Vaida, Agnė, Gritė, Ieva...

Daugiau nuotraukų (1)

Jogaila Morkūnas

Aug 15, 2013, 9:01 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:43 PM

Ir kiekvienais metais laukiu vis naujos tituluotos gražuolės. Naujos „Mis Lietuvos”.

Viso pasaulio poetai visais laikais nesuformulavo moters grožio apibrėžimo. Yra dailininko Leonardo da Vinci moters tobulybė, yra mitinė Afroditė. Dar yra ir Nefertitė. Man yra Ditė. Bet nežinau, ar ji virtuvėje nuostabi.

„Benai, ką aš tau blogo padariau?” – kreipiausi į grožio konkurso „Mis Lietuva” organizatorių Beną Gudelį. Vieną gražų vasaros rytą turėjau pažiūrėti į 48 merginų akis, krūtinę ir užpakaliuką.

Iš tokio skaičiaus pretendenčių turėjo likti triskart mažiau. Manote, jog tai paprasta? Abejojantiems sunkiu mano darbu grožio konkurso atrankos komisijoje patikslinsiu, kad labai sudėtinga pasakyti „ne”.

Vertinimo kriterijų labai daug: blogai eina ir nejaučia ritmo, nekalba jokia užsienio kalba (lietuvių – irgi primiršta), per daug tatuiruočių.

Vienos merginos niekaip nesugeba atsakyti, ką jos čia veikia. Kitoms dalyvavimas konkurse – nuotykis, žadantis naujų pažinčių, galbūt atnešiantis šlovę.

Ir, suprantama, visas merginas vienija taikos pasaulyje troškimas bei nerimas dėl badaujančių Afrikos vaikų.

O aš lyg traukinio stoties perone vis laukiu grožio. Bet man atrodo, kad šios grožio industrijos traukinys jau seniai išvažiavo, nors dar siunčiamos pretendenčių anketos, vyksta atrankos ir finaliniai „Mis Lietuva” renginiai. Turbūt panašiu „komisijos nuomonės” principu renkamas ir nuostabiausias pudelis ar tiesiausia artojo vaga.

Jau daugelį metų darau tą patį – žiūriu, vertinu ir balsuoju – bet jokių staigmenų nepastebiu. Nors mane galėtų nustebinti nebent šokantis ir dainuojantis pingvinų trio, vis dėlto laukiu naujo grožio ant scenos. Jaučiuosi nuolat laukiantis. Arba besilaukiantis stebuklo.

Geriausia medikė, žolininkė, inžinierė, melžėja, ragana, namų šeimininkė – visa tai yra gyvenimo laimėjimų įvertinimas. O gražiausia gražuolė? Kas tai? Apdovanoti reikėtų motiną Gamtą? Ar gimdytojus, kurie reikiamu laiku ir reikiamoje vietoje pradėjo gražiausią gražuolę? Gal tik ieškau smegenų ten, kur jų nėra?

Vis dėlto džiaugiuosi, jog vyksta šis renginys ir mes galime laukti. Kiekvienas renginys ar reginys yra nuostabūs vien dėl to, kad lietuvius atitolina nuo niurzgėjimo.

Juk didesnė dalis yra nepatenkintų, kad Nr.2 buvo gražesnė už Nr.14, bet išrinko Nr.7. Mes turime unikalią savybę suprasti viską – krepšinį, Viktoro Uspaskicho teismą, gėjų eitynes, mergaitės norus, gamtosaugą, Rositos Čivilytės vokalą ir, žinoma, moters grožį!

Atleiskite, jei aš neteisus, bet terminų nesuderinamumą „graži ir protinga” sugalvojo irgi lietuviai. Pats patyriau, kaip iš jurbarkų ar prienų atvykusi Elenutė, teigianti, kad mokykloje jos anglų kalba buvo įvertinta dešimtuku, nesugeba taisyklingai išlementi nė vieno sakinio.

Aš juk neprašau jos vesti taikos derybų su „Tamilų tigrais”, bet kas vadovauja mūsų ministrų kabinetui, žinoti reikėtų. Todėl kartais atsimenu poetės Salomėjos Nėries eilutes: „Iš kur mergaitei tiek drąsos, tiek valios geležinės.”

Visos pretendentės į „Mis Lietuvos” titulą jau yra apdovanotos specialia mano juosta – „Už drąsą 2013”. Tai tikrai komplimentas! Nebijantys žengti per gyvenimą pasiekia daugiau nei laukiantys stebuklo dūminėje pirkioje ir stebintys degantį kaimyno tvartą.

Nuoširdžiai sakau: lietuvės pačios gražiausios pasaulyje! Jos skoningai rengiasi, jų makiažas – subtilus. Jos gana kuklios, bet nepataikaujančios. Jos įdomios, turinčios tikslų gyvenime.

Tie tikslai – ne tik susirasti turtingą vyrą. Nors tai irgi siekiamybė. Gerai, kad visais amžiais mūsų valstybė buvo „tranzitinė šalis”. Čia susipynė įvairiausių žydų, rusų, lenkų, vokiečių, ukrainiečių, totorių genų, todėl dabartinė mūsų merginų išvaizda tiesiog tobula. Čia tik ciniškas mano požiūris.

Viena gražiausių pasaulio moterų aktorė Audrey Hepburn taikliausiai apibūdino moters grožį: „Kad turėtum gražias lūpas, tark tik malonius žodžius. Kad turėtum gražias akis, visada stenkis įžvelgti kituose ką nors gera. Kad figūra būtų daili, dalinkis savo maistu su tais, kurie alkani. Kad tavo laikysena būtų elegantiška, būk įsitikinusi, kad niekada nesi viena.” Šventa tiesa.

Aktorė Juliette Binoche sako, kad moters grožis yra beginklis. Štai kodėl visuose „Mis” konkursuose trokštama taikos pasauliui, o sparnuota citata, kad „grožis išgelbės pasaulį” gali būti veiksminga. Tik reikia sulaukti.

Švč.Mergelės Marijos ėmimo į dangų dieną ant vienos mergelės galvos sužibės grožio karūna. Ir ji atstovauti mūsų valstybei važiuos į Rusiją arba Indoneziją. Bus kaip visada? Nuoširdžiai tikiu, kad šį kartą pasiseks.

Nuoširdžiai to linkiu ir laukiu.

Žurnalas „Stilius" 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.