Ligonius veža lyg bulves, o lupa brangiau už taksi

Jei sėdate į greitosios pagalbos automobilį, nemanykite, kad patekote į medikų rankas. Pasirodo, jame gali nebūti įrangos, o už kelionę privatus vežėjas reikalaus susimokėti. Tai vyksta ne kokioje kaimo ambulatorijoje, o vienoje didžiausių ligoninių.

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Aug 16, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:28 PM

Priekulės gyventojos Reginos Simonavičienės džiaugsmą dėl jos motinai sėkmingai atliktos šlaunikaulio operacijos aptemdė ligonės kelionė iš Respublikinės Klaipėdos ligoninės į Gargždų ligoninės Slaugos skyrių.

89 metų pacientė buvo vežama visiškai nepritaikyta mašina, kuria tiktų gabenti nebent gyvulius, nors iš išorės mikroautobusas atrodė kaip greitosios pagalbos automobilis, rašo „Lietuvos rytas".

Negana to, ligonė už tokią kelionę dar turėjo ir sumokėti, nors ši paslauga turi būti teikiama nemokamai.

Medikai puolė raminti

„Kai mano motina patyrė sunkią traumą Slaugos skyriuje, baiminomės, nes ji yra ne tik garbaus amžiaus, bet ir labai ligota.

Operacija Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ortopedijos traumų skyriuje buvo atlikta puikiai, motina prižiūrėta puikiai. Tačiau tai, kas vyko po to, buvo baisu”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo R.Simonavičienė.

Ligonę operavęs gydytojas Alfredas Petrikas sakė, kad dėl jos pervežimo atgal į Gargždų ligoninės Slaugos skyrių nereikia jaudintis – viskuo bus pasirūpinta.

Paskui ir skyriaus vyresnioji slaugytoja patikino, kad viskas sutvarkyta, o už paslaugą vairuotojui reikės sumokėti 60 litų.

Pasiteiravus, kodėl mokama ne į kasą, slaugytoja atsakiusi – visi moka vairuotojui.

Gultą reikėjo laikyti

„Nurodytą dieną aprengiau mamą. Slaugė pasiteiravo, ar turime užklotą. Sakau, juk greitosios pagalbos automobilyje visko turi būti. Tačiau į palatą įėjęs vairuotojas taip pat paklausė, gal duotų kokią paklodę, – pasakojo R.Simonavičienė. – Man pasirodė keista – juk tokiame automobilyje viskas turi būti paruošta.

Kai išėjome į kiemą, ten stovinti mašina išoriškai nesiskyrė nuo tikros greitosios pagalbos. Bet tik išoriškai.”

Pasirodo, mikroautobuso viduje nebuvo jokios įrangos – viskas išmontuota.

„Ant surūdijusių metalinių rėmų buvo pamestas nuvalkiotas gultas – neštuvai. Jokios pagalvės, jokios patalynės. Jokio ženklo, kad tai – greitosios pagalbos automobilis.

Mamą įkėlė paguldę ant nuskalbtos mažos paklodės. Dėkui Dievui, ji neplyšo ir ligonė nenukrito ant grindinio – pabaiga būtų buvusi neprognozuojama. Gultas, ant kurio gulėjo vežama mama, čiuožinėjo po visą mašiną, todėl teko visą kelią stipriai laikyti. Nebuvo jokių įtvirtinimų.”

R.Simonavičienės kalbinamas vairuotojas buvo atviras. Jis paaiškino, kad įsigijo nudėvėtą, iškomplektuotą ir nurašytą greitąją – kai paskambina, važiuoja vežti ligonių.

Taksi – perpus pigiau

„Kai nuvykome į Gargždus, paklausiau, kiek turiu mokėti. O vairuotojas atsakė – juk vyresnioji slaugytoja viską paaiškino. Iš tikrųjų ligoninėje slaugytoja man pasakė, kad reikia mokėti pačiam vairuotojui.

Pamaniau, kad mašinoje bus kasos aparatas kaip maršrutiniuose mikroautobusuose ir gausiu čekį ar kokį nors dokumentą.

Bet vairuotojas kelių žmonių akivaizdoje pinigus paėmė, jokio dokumento nedavė ir paskubėjo išvažiuoti. Spėjau tik užsirašyti automobilio valstybinį numerį.”

Į Gargždų ligoninės Slaugos skyrių iš Klaipėdos neaiškia mašina atvežtos ligonės nenorėjo priimti, nes nebuvo lydinčio mediko.

Vėl teko aiškinti, kad moteris grįžo į tą patį Slaugos skyrių, kuriame patyrė traumą, kur už jos priežiūrą mokama, o dokumentus turinti ji pati.

Kieme tuo metu stovėjo dar vienas greitosios pagalbos automobilis su visa būtina įranga – jis atgabeno pacientę iš tos pačios ligoninės.

Jo vairuotojas pasakė R.Simonavičienei, kad už greitosios pagalbos automobilio paslaugas mokėti nereikia, tereikėjo palaukti, jis būtų grįžęs ir atvežęs.

„Nuo Klaipėdos iki Gargždų taksi atveža už 35 litus, o čia mokėjau beveik dvigubai daugiau ir negavau jokio dokumento. Juo labiau kad iš vienos gydymo įstaigos į kitą pacientai pervežami nemokamai – išlaidas kompensuoja ligonių kasos, – aiškino R.Simonavičienė. – Nusprendžiau netylėti.

Ne dėl 60 litų, bet kad ateityje žmonės nebūtų mulkinami, kad gydymo įstaigose jie nebijotų reikalauti to, kas jiems priklauso. Vyras mane ramino – atsimuši kaip į sieną, Lietuvoje teisybės nėra. Bet aš nusprendžiau netylėti.”

Ligonis – komercijos objektas

Vokietijoje jau 13 metų gyvenanti priekuliškė dažnai atvažiuoja į Klaipėdą slaugyti sunkiai sergančios motinos ir nuo Lietuvos nenutolsta.

Ji ryžosi dar kartą nueiti į Ortopedijos traumų skyrių, kuriame buvo operuota motina, ir išsiaiškinti visas aplinkybes.

„Vyresnioji slaugytoja mane sutiko jau be šypsenos, matyt, suprato, kodėl grįžau. Sakau, esu dėkinga už sėkmingą operaciją, bet vežti ligonį gyvuliniu transportu su medicinos atributika – tiesiog kiaulystė. Man kažką aiškino, kad tokią mašiną atsiuntė.

Sakau, tokia mašina gal tiktų vežioti kokius suvirinimo agregatus, tik ne ligonius”, – pasakojo R.Simonavičienė.

Netrukus pasirodė ir skyriaus vedėjas, ir operaciją atlikęs gydytojas. Jie teigė apie ligonės vežimą nieko nežinoję.

„Pasakiau, kad netylėsiu, nes kitą kartą traktoriumi atvažiuos žmogaus vežti. Valstybinė ligoninė neturi aprūpinti papildomu darbu privačių įmonių, juo labiau neatitinkančių sanitarijos, higienos ir kitokių reikalavimų, o vairuotojas su medicina neturi nieko bendra.

Kvitų už įmokas neduoda, vadinasi, mokesčių nemoka. Iš ligoninės pacientas permetamas kam pakliuvo, be jokio atsakomybės jausmo. Tai plėšikavimas vidury dienos, o ligonis tampa komercijos objektu”, – piktinosi R.Simonavičienė.

Tuomet skyriuje pasirodė vadinamosios greitosios vairuotojas, ištraukė 60 litų ir numetė ant stalo. Iš gydytojų kabineto išeinančią R.Simonavičienę pasivijusi slaugytoja bandė atsiprašyti, sakė daugiau taip nesielgsianti.

Atsakymas – po 20 dienų

„Norėčiau, kad ir Lietuvos žmonės nebijotų drąsiai elgtis, kai žeminamas jų orumas, imami nelegalūs pinigai. Grąžino man tuos 60 litų su pykčiu ir neapykanta. O kiek žmonių be reikalo sumokėtų pinigų neatgavo?” – svarstė R.Simonavičienė.

Moteris dėl šio incidento raštu kreipėsi į Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiąjį gydytoją Romaldą Sakalauską. Atsakymą ji turėtų gauti per 20 dienų.

„Tai yra tik šios moters tiesa. Viskas paaiškės ištyrus visas šio įvykio aplinkybes”, – „Lietuvos rytui” sakė R.Sakalauskas.

R.Simonavičienei keista, kad po jos prašymu parašyta, jog bus atsakyta pagal žalos atlyginimo įstatymo 23 straipsnio 7 dalį.

„Aš neprašau jokio žalos atlyginimo, tik noriu, kad būtų įvardyti kaltininkai ir kad tokie dalykai nesikartotų”, – teigė su šešėline ligoninės veikla susidūrusi R.Simonavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.