Egipto saule lietuviai mėgausis dar negreitai?

Iš turistų pamėgto Egipto – prieštaringos žinios. Iš Hurgados kurorto grįžę turistai sakė išvengę nemalonumų, jautėsi ramiai, nepatyrė radikalių islamistų išpuolių. Tačiau Kaire ir kitose Egipto vietose liejasi kraujas. Vyksta susirėmimai tarp islamistinės Musulmonų brolijos, nuversto prezidento Mohamedo Morsio šalininkų ir valdžios vairą perėmusios Egipto armijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Aug 19, 2013, 8:30 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:53 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ apie padėtį Egipte kalbėjo politologas Tomas Janeliūnas, Lietuvos ambasadorius Egipte Dainius Junevičius, Kairo universitete besistažavęs Dominykas Milašius. Taip pat apie situaciją pasakojo žurnalisto Marius Lukošiūnas ir Hurgados mieste gyvenanti lietuvė Milda Balsytė.

- Tai ar saugu Egipte? Ar gali turistai drąsiai vykti į šios šalies kurortus? Lietuvos turizmo agentūros tikina, kad greitai aistros nurims ir skrydžiai bus atnaujinti. Ar tokios prognozės pagrįstos?, - laidos dalyvių paklausė žurnalistė Daiva Žeimytė.

T.Janeliūnas: Turizmo agentūros nusiteikusios pernelyg optimistiškai. Įtampa Egipte auga ir neaišku, ar jau pasiekė viršūnę. Neseniai pranešta apie daugiau kaip 750 žmonių aukų, bet dabar jau gal tūkstantis yra. Turistams rizika atsidurti pavojingose zonose didėja. Kurortiniuose miestuose kol kas ramu, bet nežinia, kiek toji ramybė truks. Demonstracijos jau buvo pasirodžiusios ir Hurgadoje.

- Į Egiptą atšaukti skrydžiai. Pirmadienį paskutiniu reisu iš Vilniaus išskrido tik vienas keleivis, Egipto pilietis. Jūsų nuomone, kiek laiko gali trukti riaušės Egipte?

T.Janeliūnas: Kol kas padėtis tik blogėja. Armija labai ryžtingai nusiteikusi perimti visą šalies kontrolę į savo rankas, skelbia, kad netoleruos pasipriešinimo. M. Morsio šalininkai irgi neketina nusileisti.

Nėra ženklų, rodančių, kad padėtis artimiausiu metu normalizuosis“.

- Kokia dabar padėtis? Ar Egipte gyvenantys lietuviai kreipiasi į ambasadą pagalbos“?

D.Junevičius: „Smurtas nesiliauja. Sinajaus pusiasalyje užpultas policininkų autobusas, yra aukų. Lietuvių Egipte nėra daug, skaičiuojama dešimtimis. Jiems kol kas teikiame įprastas konsulines paslaugas, išskirtinių, kritinių atvejų nepasitaikė.

Lietuvos turistų pamėgtuose kurortuose kol kas ramu, bet riaušės gali išplisti.

- Klausiame Egipte stažuotę atlikusio D. Milašiaus – ką patartumėte lietuviui, atidūrusiam neramumų apimtame Kaire?

D.Milašius: Iš patirties galiu pasakyti, jog egiptiečiai mėgsta užsieniečius jeigu jie nesikiša į politiką. Šiomis dienomis tikrai nepatariu užsieniečiams vykti į Kairą. Gali sulaukti klausimų, ką čia veiki, ar ne šnipinėji. Jokiu būdu negalima parodyti savo pozicijos, kad palaikai kuriuos nors politinius vienetus. Visada pabrėžkite savo neutralumą.

- Klausiame Hurgadoje gyvenančios lietuvės M. Balsytės – ar ten ramu?

M.Balsytė: Hurgadoje saugu, net trečiadienį buvo ramu, kai Kaire siautėjo sukilimas. Tiesa, buvo pasirodę keli protestuotojai, bet turistams ir Hurgados gyventojams grėsmės jie nesukėlė. Blogai Hurgadoje gyvenantiems lietuviams, kurie vasarą išvyko pasisvečiuoti į Tėvynę. Jie negali grįžti pas šeimas Egipte, nes atšaukti skrydžiai. Sumažėjo turistų, ir iš Lietuvos, ir iš Vakarų Europos, nes daugelis valstybių Egiptą paskelbė nesaugia šalimi“.

- Ką apie padėtį mano jūsų vyras egiptietis verslininkas?

M.Balsytė: Jis džiaugiasi ir ryžtingai palaiko armiją. Jis sako, kad bus išvalytos piktžolės. Gal ir negerai lyginti žmones su piktžolėmis, bet juk kalbame apie fanatikus teroristus. Kažkodėl Vakarų žiniasklaida įvykius nušviečia tik iš Musulmonų brolijos pusės. O juk daug egiptiečių remia armiją. Birželio 30 d. į gatves buvo išėję masė žmonių pareikšti, kad jie palaiko armijos veiksmus prieš teroristus.“

D.Milašius: Vargu ar galima Egipto visuomenę taip tiesmukiškai suskirstyti į musulmonus fanatikus ir vakarietiškos orientacijos armijos rėmėjus. Yra ir trečias, balso negaunantis sluoksnis, kuris neremia nei Musulmonų brolijos, nei armijos. Jie nėra radikaliojo islamo šalininkai, tačiau bijo, kad su armija į valdžią grįš autoritarinis režimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.