Neturiu ko slėpti

„Jie žino, ką padarei šią vasarą“, - įspėja pirmadienio „Komentarų“ skiltyje pats mano didžiai gerbiamas portalo redaktorius Liudas Dapkus, perfrazuodamas ne vieno tęsinio ir parodijos sulaukusio paauglių auditorijai skirto siaubo filmo pavadinimą. Ir cituoja, Edwardą Snowdeną, pasak kurio, „privatumas jau yra tapęs tik iliuzija“.

Daugiau nuotraukų (1)

Romas Sadauskas-Kvietkevičius

Aug 19, 2013, 2:29 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:01 PM

Kadangi pastarąją frazę, tik be nuorodos į jos autorių, savaitgalį ištariau, kai žmona ir dukra priekaištavo, jog mūsų namų svetainėje vakaroju uždegęs visas šviesas ir neuždengęs užuolaidų, dabar beliko savęs paklausti, ar tikrai neturiu ką slėpti nuo savos ir svetimų valstybių, globalių korporacijų ir netgi kaimynų.

Per savo gyvenimą esu kelias dešimtis kartų pažeidęs Kelių eismo taisykles, keliolika kartų už tai nubaustas, sumokėjęs teismo baudžiamuoju įsakymu skirtą baudą už aplaidų apskaitos tvarkymą (teistumas išnykęs) ir praeitame amžiuje keliems žmonėms už pinigus instaliavęs nelegalią programinę įrangą. Tai kaip ir viskas, daugiau jokių skeletų spintoje. Tai ko man bijoti?

Būti stebimam ir klausomam man netgi naudinga - kokio nors nesusipratimo atveju būtų aišku, kur tuo metu buvau ir ką veikiau.

„Man beasmenė sekimo mašina yra kur kas mažiau nemaloni, negu, tarkime, darbo, sodo, namų, guolio, parko suoliuko kaimynas, kuris „nuneš“ tavo pasakytus žodžius svetimai ausiai. Nes tas kaimynas yra gyvas ir žino, ką daro“, - įsiterpė į diskusiją šia tema kolegė Daiva Norkienė.

Baisiausia, kad ir nuo kaimynų neturiu ką slėpti. Mano kaimynai - paprasti, mieli, gera linkintys kaimo žmonės. Netgi nepavydūs.

Stebėtina, bet labiausiai savo iliuzinį privatumą saugo paaugliai, kurie, net ir norėdami, nelabai rastų ką įdomaus paviešinti. Jie susikuria daugiausiai anoniminių profilių socialiniuose tinkluose, vengia pildyti registracijos anketas, fotografuojasi slėpdami veidus. O šventas naivume, sistema seniai susieja tuos visus Vardenius Pavardenius ir Onutes Nenoriu su kitais siunčiamais duomenimis ir veiksmais, atliktais iš to paties kompiuterio, interneto prieigos.

Bet daugiausiai, ko jie galėtų tikėtis, tai reklaminiai pasiūlymai, parinkti pagal užfiksuotus pomėgius. O visos primityvios paslaptys, keiksmažodžiai ir truputis nuogumo nesudomins platesnės auditorijos, net jei už tai kas nors primokėtų. Nes pasaulyje esate netgi ne nuliai, o kažkas su minuso ženklu. Iki nulio dar reikia priaugti.

Andriui Užkalniui pakanka mobiliuoju telefonu nufotografuoti savo batą ir penki šimtai žmonių paspaus „patinka“, o komentarų autoriai įsivels į negailestingą karą dėl raištelių spalvos. Nusifotografuosite visiškai nuogas ir jūsų nuotrauką pastebės tik mama, o pora tokių pat spuoguotų draugų užjaus dėl vienos ar kitos kūno dalies dydžio. Nes internete vysta dar keli šimtai milijonų tokių pat neturinčių ką pasakyti niekam neįdomių ir nežinomų jaunuolių.

Paslaptys pradeda kauptis tada, kai patys nusprendžiame, kad kažką privalome slėpti. Ilgą laiką vengdavau pasakyti žmonai, kad nusipirkau kokį naują daiktą - mobilųjį telefoną, rūbą ar objektyvą fotoaparatui. Grįžęs namo įgrūsdavau į spintą, o po kelių dienų ištraukdavau, tarsi jau seniai būčiau jį turėjęs. Kadangi esu apgailėtinai negabus melagis, dažniausiai mane nutverdavo nusikaltimo vietoje. Buvo baisiai nejauku pripažinti tiesą ir atsiprašyti. Bet vieną kartą paprasčiausiai viską išsiaiškinome ir sužinojau, kad žmona bamba visai ne dėl nedidelių pinigų sumų, kurias iššvaistau savo malonumui, o tik todėl, kad mūsų spintose mažai vietos, ir daiktų gausėjimas daro juos sunkiai sutvarkomus.

Sekimas, stebėjimas ir pasiklausymas kelia grėsmę tik tiems, kas iš tiesų daro arba planuoja daryti kažką nusikalstamo. Greičio kamerų keliuose bijo tik piktybiški greičio viršytojai, internete anonimiškumo siekia rasizmo, antisemitizmo, homofobijos ir nesantaikos tarp tautų kurstytojai, pinigų srautų stebėjimas jaudina tik kontrabandininkus ir PVM grobstytojus. Kodėl turėčiau su jais solidarizuotis?

Tiesa, dar yra ne itin gausi, bet įvairi ir sunkiai prognozuojama sąmokslo teorijomis kuo nuoširdžiausiai tikinčių žmonių grupė. Net ir tyčia jų nestebėdamas matau, kad tie patys žmonės kovojo prieš įsivaizduojamą pedofilų klaną, skalūnų dujų žvalgybą, seksualinių mažumų eisenas, vaikų teises, žemės pardavimą užsieniečiams ir euro įvedimą.

Būtent jiems Lietuva, Europos Sąjunga ir JAV yra kažkokio didesnio plano užvaldyti pasaulį dalis, o stebėjimas ir sekimas sugalvotas tik tam, kad sistema galėtų su jais susidoroti. Negriaukime jų iliuzijų, tegul taip ir galvoja, kad mes žinome, ką jie padarė šią vasarą ir planuoja padaryti rudenį. Taip bus saugiau visiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas