Psichikos ligonė kaimynės gyvenimą pavertė pragaru

Paranojine šizofrenija sergančios ir grasinimu nužudyti kaltinamos klaipėdietės sūnus teismo prašė neskirti motinai priverstinio gydymo – žadėjo ja pasirūpinti pats, rašo „Lietuvos rytas“.

J.Mikalauskienė teismą tikino bijanti išeiti į namo, kuriame gyvena, laiptinę.<br>G.Pilaičio nuotr.
J.Mikalauskienė teismą tikino bijanti išeiti į namo, kuriame gyvena, laiptinę.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Aug 19, 2013, 7:09 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:18 PM

„Mano motiną kankina kliedesiai. Tačiau realios grėsmės aplinkiniams ji nekelia. Nėra reikalo jos dirginti, izoliuoti nuo visuomenės.

Tokius ligonius juk galima slaugyti ir gydyti namuose”, – Klaipėdos apylinkės teismą mėgino sugraudinti klaipėdietis Sergejus E., prašęs neskirti kaltinamajai Jelenai E. priverstinio gydymo.

Į teismą kreipėsi 42 metų Jūratė Mikalauskienė, gyvenanti su Jelena E. tame pačiame Laukininkų gatvės daugiabutyje. Moteris skundėsi nebegalinti kentėti nesibaigiančių ligonės išpuolių laiptinėje.

„Ji mane grasina nužudyti. Kantrybė trūko pernai, kai priepuolio ištikta Jelena mane užpuolė su pjūklu. Ji gyvena viena, nežinau, ar sūnus tinkamai ją prižiūri”, – teisme pasakojo J.Mikalauskienė.

Pagrasino nupjauti galvą

Incidentas Laukininkų gatvės daugiabutyje įvyko pernai liepos 24-ąją. Vidurdienį išėjusi į laiptinę Jelena E. išvydo į viršų kylančią J.Mikalauskienę ir vėl pradėjo piktai šūkalioti.

Įsiaudrinusi Jelena E. grasino susidoroti ne tik su J.Mikalauskiene, bet ir su visais kitais namo gyventojais. Esą laiptinėje išrikiuos nupjautas jų galvas.

„Žinodama, kad moteris serga paranojine šizofrenija, nesileidau į kalbas. Tačiau už nugaros ji slėpė pjūkliuką, pradėjo man juo rimtai grasinti. Išsigandusi įbėgau į savo butą ir užsirakinau. Paskambinau jos sūnui Sergejui, kad greičiau atvyktų ir nuramintų motiną”, – incidentą prisiminė J.Mikalauskienė.

Ji pasakojo, kad anksčiau Jelena E. laiptinėje buvo užpuolusi jos sūnų ir jo draugę – įsikibo į striukę ir ją suplėšė.

Moteris sakė, kad anksčiau verpėja „Trinyčių” medvilnės fabrike daug metų dirbusi Jelena E. nekenčia visų kaimynų.

Baugino ir kaimynų vaikus

„Ilgai nekreipėme dėmesio į isteriškus kaimynės išpuolius. Bet kai ji ėmė grasinti ne tik suaugusiesiems, bet ir nepilnamečiams vaikams, pasidarė neramu. Kelis kartus kreipėmės į policiją – atvykę pareigūnai surašė protokolus. Svetimų žmonių į savo butą Jelena neįsileidžia”, – pasakojo J.Mikalauskienė.

Miesto ligoninėje slaugytoja dirbanti J.Mikalauskienė pastebėjo, kad kaimynė tampa vis agresyvesnė, jos sveikatos būklė vis blogėja.

„Nežinome, kas ir kada šaus į galvą tokiai ligonei – vieną gražią dieną gali įvykdyti savo grėsmingus ketinimus”, – baiminosi klaipėdietė.

Moteris atkreipė dėmesį, kad anksčiau su Jelena E. gyvenęs sūnus Sergejus E. vėliau kažkur pradingo.

Sūnus gina motiną

Sergejus E. tikino prižiūrįs savo motiną, kuri esą nepripažįsta savo ligos.

„Rytais, jai nematant, įlašinu į gėrimą vaistų, kad ji nieko neįtartų. Negaliu visą laiką būti šalia jos – man reikia dirbti, mokytis. Tą dieną, kai laiptinėje buvo įsiplieskęs incidentas, motina galėjo neišgerti paliktų vaistų. Bet ji tikrai niekam nekelia grėsmės”, – teismą bandė įtikinti vyras.

Sergejus E. įrodinėjo, kad jo motina labai myli mažus vaikus – į kiemą dažnai jiems išneša saldumynų. Esą ji pati gali apsitarnauti – nueina į parduotuvę, nusiperka maisto.

Vyras pasakojo, kad vaikščiodama aplink daugiabutį jo motina rūpestingai surenka visas šiukšles ir išmeta jas į konteinerį.

Pasigedo pakantumo

Neveiksnia pripažintos Jelenos E. sūnus teismui pateikė Laukininkų gatvės daugiabučio namo bendrijos pirmininkės Tatjanos Svist pasirašytą raštą.

Sergejaus E. prašymu moteris patvirtino, jog keliolika šio namo gyventojų psichikos ligonei Jelenai E. jokių priekaištų nereiškia – ji kitų kaimynų esą neužgaulioja, nepersekioja, niekam ramybės nedrumsčia.

Mano motina kai kam neįtinka tik todėl, kad mūsų visuomenei labai stinga pakantumo neįgaliesiems. Ne visi šalia ligonių gyvenantys žmonės yra geranoriškai nusiteikę”, – teisme aiškino Sergejus E.

Vyriškis tikino, kad socialiniai darbuotojai ir medikai padėjo jam, kai reikėjo nustatyti motinai ligą ir išvežti ją priverstinai gydyti į Rokiškio psichiatrijos ligoninę.

„Motinos, kuri nesuvokia savo ligos, pats negalėjau nuvežti į gydymo įstaigą – būčiau praradęs jos pasitikėjimą”, – teisme aiškino vyras.

Neveiksnia pripažinta Jelena E. nedalyvauja teismo posėdžiuose.

Incidentų neprisimena

Sergejus E. tikino aplankantis Rokiškio psichiatrijos klinikoje gydomą motiną. Laiptinėje vykusių incidentų ji neprisimenanti. Šiuo metu moters sveikatos būklė esą pagerėjusi. Vyras sakė, jog stengiasi įtikinti motiną, kad jai reikia gydytis.

Jelenai E. atstovaujantis klaipėdietis advokatas Edvardas Staponkus pareikalavo į teismą iškviesti teismo psichiatrijos ekspertus: „Gal jie teismui paaiškins, ar tokius ligonius būtina laikyti uždaroje psichiatrijos klinikoje.

Juk jiems tai – kaip nuosprendis iki gyvos galvos.”

Teisėjos Kristinos Baškienės paklaustas, kaip Jelena E. gyventų vėl atsidūrusi savo bute, sūnus Sergejus E. atsakė: „Aš grįžčiau pas ją.”

Įvertinusi visų proceso dalyvių kalbas teisėja kaltinamajai skirtą priverstinio gydymo terminą pratęsė dar trims mėnesiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.