Vyriausybė - prieš siūlymą didinti išmokas pensinio amžiaus sulaukusiems dvasininkams

Vyriausybė trečiadienį

Siūlomai nuostatai įgyvendinti vien kitąmet reikėtų apie 2 mln. litų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Siūlomai nuostatai įgyvendinti vien kitąmet reikėtų apie 2 mln. litų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 21, 2013, 4:15 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:02 PM

Išvadą parengusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad siūlomai nuostatai įgyvendinti vien kitąmet reikėtų apie 2 mln. litų. 

Seimas po pateikimo yra pritaręs pataisoms, kad sulaukę senatvės pensijos amžiaus arba pripažinti nedarbingais ar iš dalies darbingais pripažįstamų religinių bendrijų dvasininkai gautų 3 bazinės pensijos dydžio išmokas (1080 litų). Šiuo metu į pensiją išėję kunigai gauna 360 litų dydžio išmokas. 

Premjeras Algirdas Butkevičius žurnalistams po posėdžio sakė, kad siūlymas labiau remti pensinio amžiaus dvasininkus ateityje turėtų būti svarstomas, bet 2014 metų biudžete tam lėšų nebūtų. 

„Aš manau, kad šitas klausimas nėra atidėtas iki begalybės, bet prie jo bus grįžtama vėliau - ateinantiems metams kol kas dar mes labai taupiai gyvendami šiuo metu nematome finansinių galimybių“, - teigė premjeras. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinės draudimo ir pensijų departamento direktorė Asta Aranauskienė savo ruožtu pabrėžė, kad pagrindinis argumentas nepritarti minėtam didinimui buvo tas, kad tai būtų nesolidaru kitų pensininkų, kurie patys mokėjo įmokas pensijai gauti, atžvilgiu. 

Už dvasininkus valstybė moka įmokas tik bazinei pensijai. 

„Pagrindinis turbūt argumentas, kodėl nepritarta šitam pasiūlymui, - vis dėlto reikėtų siekti, kad visos grupės asmenų būtų vertinamos vienodai, kad nebūtų diskriminacijos ir galbūt kažkokių privilegijų suteikiama, nes (...) trisdešimt metų žmogus dirbęs ir mokėję socialinio draudimo įmokas gaus mažesnę pensiją - dabar vidutinė pensija yra apie 850 litų“, - aiškino A.Aranauskienė. 

Jos teigimu, dvasininkai galėtų papildomai kaupti pensiją. 

„Papildomai pensijos daliai dvasininkai ar dvasininkų vardu įstaigos galėtų mokėti ir jie galėtų tą pensiją vėlgi gauti didesnę“, - svarstė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?