Apeliaciniame teisme E.Kusaitė ir vėl įrodinėja, kad ji nėra teroristė

Lietuvos apeliacinis teismas pradėjo nagrinėti klaipėdietės Eglės Kusaitės bylą, kurioje Vilniaus apygardos teismas 24 metų merginą nuteisė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausme dėl rengimosi įvykdyti teroro aktą Čečėnijoje. Nuteistosios E.Kusaitės gynėjas advokatas Kęstutis Stungys ketvirtadienį tvirtino sieksiąs visiško savo ginamosios išteisinimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 22, 2013, 12:37 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:39 PM

Gynėjas mano, kad nebuvo jokių teisinių pagrindų prieš E.Kusaitę pradėti ikiteisminį tyrimą: „Teismo prašau lygiai to paties, ko prašiau trejus metus, - kad ją visiškai išteisintų. Manau, kad jos veiksmuose nėra nusikaltimo sudėties.“

Į ketvirtadienį vykstantį teismo posėdį susirinko E.Kusaitės rėmėjai tarp kurių – buvusi disidentė ir visuomenės veikėja Nijolė Sadūnaitė.

Tuo tarpu Generalinė prokuratūra teisme mėgina teismui įrodyti, kad mergina kalta dėl rengimosi organizuoti teroro aktą prieš strateginės reikšmės objektą. Ketvirtadienį prokuroras teismo prašė bylą nagrinėti neviešame teismo posėdyje, tačiau prokuroro motyvai, esą E.Kusaitė veikos įvykdymo metu buvo nepilnametė, teismo neįtikino.

Gegužės 30 dieną Vilniaus apygardos teismas 24 metų E.Kusaitę pripažino kalta tik pagal vieną prokuratūros kaltinimą.

E.Kusaitės advokatas teismo prašė atkreipti dėmesį į tai, kad nuo 2013 metų liepos 1 dienos pasikeitė Baudžiamojo kodekso (BK) redakcija, o naujojoje BK redakcijoje neliko 250 straipsnio dalies, pagal kurią ši buvo nuteista. Be to, advokatas teismui pateikė prašymą, kuriuo jis prašė bylą nagrinėti atsižvelgiant į tarptautines konvencijas ir susitarimus dėl terorizmo.

Nuteista kalėti dešimčiai mėnesių

Pagal šį kaltinimą ji nuteista kalėti dešimčiai mėnesių, tačiau, įskaičius kardomajame kalinime praleistą laiką, pripažinta, kad ji jau atliko bausmę. Teismas jauną moterį išteisino dėl to, kad ji esą organizavo ir kūrė grupę su Magmadovais teroro aktui įvykdyti bei dalyvavo jos veikloje.

Tokiam nuosprendžiui prieštarauja Generalinė prokuratūra, ši apeliaciniame skunde teismo prašo pripažinti E.Kusaitę kalta pagal abu kaltinimus.

Prokuratūra taip pat mano, kad Vilniaus apygardos teismas nepagrįstai nuteistajai skyrė švelnesnę, nei numato įstatymas, bausmę.

Vilniaus apygardos teismas nuosprendyje atkreipė dėmesį, kad E.Kusaitės veiksmais žalos padaryta nebuvo, mergina gerai charakterizuojama, ji nusikalto dėl socialinės aplinkos ir gyvenimiškos patirties stokos.

Atsisiuntė knygą apie sprogmenų gaminimą

Pagal prokuroro kaltinimus, dešimt metų laisvės atėmimo yra minimali bausmė, nes mergina kaltinama rengusi teroro aktą prieš strateginės reikšmės objektą. Pasak prokurorų, E.Kusaitė iš pradžių internetu atsisiuntė knygą apie sprogmenų gaminimą, paskui su Rusijoje gyvenančiais čečėnais Magmadovais aptarė vykimo planą.

Bylos duomenimis, į Maskvą nuvykusią E.Kusaitę Apti Magmadovas būtų pergabenęs į Čečėniją, kur ji būtų apsilankiusi teroristinėje organizacijoje „Kavkaz Imirat“ ir jos nariai klaipėdietę būtų parengę mirtininkės vaidmeniui. Be to, E.Kusaitė verbavo vykti į Rusiją dvi lietuves. Jas planuota taip pat panaudoti teroristiniams aktams.

Sulaikė Kauno autobusų stotyje

Klaipėdietę Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai sulaikė 2009 metų spalį Kauno autobusų stotyje.

E.Kusaitė teisme teigė, kad būdama dar paauglė pateko į VSD provokacijos tinklą, ji buvo pasirinkta dėl savo pažeidžiamumo.

Prokuroras atmetė bet kokią VSD provokacijos versiją šioje byloje. Pasak jo, kol klaipėdietės mama ir teta nebuvo kreipusis į pareigūnus, VSD apie E.Kusaitę jokių žinių neturėjo ir veiksmų jos atžvilgiu nevykdė.

2011 metų gruodį Rusijoje nuteisti E.Kusaitės bendrininkai brolis ir sesuo Apti ir Aišat Magmadovai. Jiems skirtos atitinkamai šešerių ir dvejų metų laisvės atėmimo bausmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.