Politikai stengiasi, kad Dalai Lamos vizitas nekristų į akis

Seimo vadovybė neišdrįso Tibeto dvasiniam lyderiui Dalai Lamai užverti durų į parlamento rūmus, bet stengiasi, kad Nobelio taikos premijos laureato vizitas į Vilnių kuo mažiau kristų į akis, rašo „Lietuvos rytas”.

2001 metais Dalai Lamai lankantis Lietuvoje jį Prezidentūros rūmuose priėmė tuometis šalies vadovas V.Adamkus.<br>Nuotr. iš archyvo
2001 metais Dalai Lamai lankantis Lietuvoje jį Prezidentūros rūmuose priėmė tuometis šalies vadovas V.Adamkus.<br>Nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Aug 22, 2013, 7:51 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:49 PM

78 metų Dalai Lama į Vilnių rugsėjį atvyksta Seime įkurtos Tibeto rėmimo grupės kvietimu.

Šiai grupei vadovaujanti liberalė Dalia Kuodytė kreipėsi į Seimo valdybą prašydama leidimo politikų susitikimą su aukštuoju svečiu surengti ir parlamento rūmuose.

Nors buvo pasiūlymų tokį susitikimą rengti už Seimo rūmų ribų, vis dėlto valdyba prašymą palaimino.

Posėdis nebus atidėtas

Seimo vadovybė sutiko skirti vertėją, tačiau atsisakė patenkinti organizatorių pageidavimą vėliau pradėti tądien vyksiantį plenarinį posėdį. Mat planuojamas parlamentarų susitikimas su Dalai Lama rugsėjo 12 dieną sutampa su posėdžio pradžia.

Oficialusis Vilnius Tibetą laiko Kinijos dalimi, todėl valdžia stengiasi nepykdyti kinų ir nesureikšminti nepriklausomybės siekiančio Tibeto buvusio vadovo apsilankymo mūsų šalyje.

Vadovai nėrė į krūmus

Seimo vadovai irgi stengiasi pabrėžti Dalai Lamos vizito į Lietuvą privatumą. Nors jie buvo kviečiami pasaulyje garsų veikėją sutikti bent parlamento koridoriuje, tai daryti atsisakė.

„Apgailėtina ir liūdna. Vienintelė paguoda, kad nebuvo sugalvota iš viso neįsileisti šio žmogaus į Seimą”, – kalbėjo D.Kuodytė.

Tibeto rėmimo grupės vadovės nuomone, radikalus Seimo vadovybės sprendimas būtų užtraukęs gėdą Lietuvai visiems laikams, tačiau ir vengimas susitikti su vienu pasaulio moralinių bei dvasinių autoritetų nepuošia valdžios atstovų.

„Aišku, priežastys, kodėl taip elgiamasi, – visiems suprantamos. Tačiau ką tada reiškia mūsų pasirinktas šūkis apie drąsią šalį? Drąsi šalis – be drąsių politikų?” – ironizavo Seimo narė.

Viena įvardytų Seimo vadovų atsisakymo susitikti su Tibeto dvasiniu lyderiu priežasčių – pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai.

„Kiek žinau, Užsienio reikalų ministerija irgi yra parengusi rekomendacijas, kad niekas iš oficialių asmenų šiam vizitui nerodytų dėmesio ir nesusitiktų su Dalai Lama”, – sakė D.Kuodytė.

Nenorima daryti išimčių

Tarp susilaikiusiųjų balsuojant dėl Tibeto rėmimo grupės prašymo buvo Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas ir vicepirmininkas Algirdas Sysas.

Pastarasis aiškino, kad tokią jo poziciją lėmė ankstesni valdybos priimti sprendimai: „Vienas jų numato, kad šį pusmetį Seime nebūtų rengiami jokie su pirmininkavimu ES Tarybai nesusiję renginiai.”

Seimo vicepirmininkas „Lietuvos rytui” aiškino gerbiantis Tibeto dvasinį lyderį, tačiau manantis, kad išimčių neturėtų būti: „Daug kas šiuo laikotarpiu norėjo atvykti į Lietuvą, bet į daugumą tokių prašymų buvo atsakyta neigiamai.

Nes yra kiti darbai ir turime rasti kitą laiką. Jeigu vieniems padarysime išimtį, bus sunku atsakyti kitiems.”

Socialdemokratas taip pat nemano, kad Seimo vadovybė gali atrodyti keistokai visiškai ignoruodama į parlamento rūmus užsukusią pasaulinę garsenybę.

„Tai nėra valstybinis ar oficialus vizitas. Dalai Lamai kvietimas atvykti į Lietuvą nebuvo išsiųstas Seimo vadovybės vardu. Jį išsiuntė atskiri Seimo nariai ir budistų bendruomenė, todėl nieko čia keista nėra”, – aiškino A.Sysas.

Politikas neslėpė, jog nereikėtų užmiršti ir to, kad tokie Dalai Lamos vizitai labai erzina tarp didžiausių pasaulio ekonomikos galiūnų vis labiau įsitvirtinančią Kiniją.

Buvęs šalies vadovas nesišalino

* Tai bus jau trečiasis Dalai Lamos vizitas Lietuvoje.

* Tibeto dvasinis lyderis mūsų šalyje yra viešėjęs 1991-aisiais ir 2001-aisiais. Tuomet jį priėmė šalies vadovas Valdas Adamkus.

* Prezidento susitikimas su Tibeto vadovu buvo vadinamas privačiu, tačiau dėl jo V.Adamkus į Prezidentūrą atvyko iš Santariškių klinikų, kur jam buvo atlikta apendicito operacija.

* Šįkart į Vilnių Dalai Lama atvyks iš Rygos, kur, neoficialiomis žiniomis, jam nenumatyta net apsauga.

* Lietuvos užsienio reikalų ministerija Dalai Lamai suteikia ypatingojo svečio statusą, kuris numato apsaugą, transportą ir galimybę Tibeto dvasinį lyderį sutikti oro uoste prie lėktuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.