Baltramiejaus dieną Vilniuje - mugė, Trakuose - Senųjų amatų šventė

Vilniaus rotušės aikštėje rugpjūčio 23-iąją, penktadienį, prasidėjo dvi dienas truksianti tradicinė  Baltramiejaus mugė. Lietuvos tautiniu paveldu pripažinta mugė atgaivinta rekonstruojant vėlyvųjų viduramžių ir Renesanso epochos amatus, menus ir cechų tradicijas. Renginyje vilniečiai ir miesto svečiai gali pažinti miestiečių amatus, pasigrožėti kostiumais, pamatyti, kaip atrodė ir kovojo XVII amžiaus kariai.  Programoje gausu teatrų vaidinimų, šokių, muzikos, konkursų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 23, 2013, 2:55 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:00 PM

Amatininkų šventojo globėjo Baltramiejaus dieną rugpjūčio 24-25 dienomis paminės ir trakiškiai - Trakų salos pilyje jau devintą kartą vyks Senųjų amatų šventė.  Dvi dienas profesionalūs amatininkai bei senųjų amatų atkūrėjai entuziastai demonstruos beveik dvidešimtį amatų, vyks muzikinių kolektyvų pasirodymai, kausis riteriai, su svečiais bendraus istoriniai personažai.

„Trakų istorijos muziejus vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjo organizuoti gyvosios istorijos renginius, susiklostė tradicija kviesti amatininkus ir iš šalių kaimynių. Šiais metais į renginį suvažiuos beveik šimtas dalyvių iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Lietuvos“, - sako Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas.

Abi šventės dienas nuo 10 iki 19 val. pilies kieme vyks kalvystės, kubilų dirbimo, vitražo bei liepų žievės dirbinių gamybos, gotikinės keramikos lipdymo ant stovylo ir žiedimo pristatymai. Senųjų amatų entuziastai rodys, kaip mūsų protėviai gamino papuošalus ir peilius, kalė monetas, siuvo drabužius, augaliniais dažais dažė siūlus, pynė iš jų pinikus, drožė medžio rakandus, vėlė vilną, mezgė tinklus, rišo varžas bei bučius. Renginyje bus galima ne tik stebėti meistrų darbą, bet ir patiems pramokti vieno ar kito amato, įsigyti patikusį dirbinį.

Trakų istorijos muziejaus renginių senbuvis - Vilniaus puodžių cechas pristatys dvejopą - gotikos ir renesanso - keramikos ekspoziciją. Be įvairios paskirties indų, bus galima pamatyti ir įspūdingą koklių kolekciją. Vilniaus šio laikotarpio rinkinys yra gausiausias Europoje, Trakų mieste ir pilyse per kasinėjimus jų taip pat rasta daug ir įvairių. Dalį galima pamatyti muziejaus ekspozicijoje.

„Kokliai buvo dengiami glazūra, - pasakoja cecho meistrė Elena Aleksejeva. - Renesansinės polichrominės glazūros receptūras, remdamiesi senųjų pavyzdžių cheminių tyrimų medžiaga ir XVI a. technologiniais aprašais, pirmieji (ir kol kas vieninteliai) Lietuvoje sėkmingai atkūrė Vilniaus puodžių cecho meistrai.“ Šie amatininkai pristato ir gotikinę raugo keramiką, kurios gamybą atkūrė 1999 m. eksperimentiniu būdu Trakuose.

Viduramžių gyvenimo inscenizacijas, riterių kovas bei dvaro šokius rodys Kauno karo istorijos klubas, „LDK varčiai“, brolija „Viduramžių pasiuntiniai“ bei senovinių šokių ir kultūros klubas „Mysteria mundi“.

Pirmą kartą renginyje dalyvausianti Bauskės pilies istorinio šokio grupė „Dvor“ iš Latvijos šiam renginiui paruošė du skirtingus pasirodymus. Naujai suskambės ir atnaujintos viduramžių muzikos kolektyvų - kauniečių „Hansanova“ ir „Cornucopia“ iš Baltarusijos programos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.