Prokurorų ieškomas V.Romanovas mėgaujasi vasara pamaskvėje

Nors Lietuvos prokurorai prieš kelias savaites paskelbė tarptautinę Vladimiro Romanovo paiešką, verslininkui tai nepadarė didelio įspūdžio. Jis nė nemano slapstytis, nes jaučiasi visiškai saugus ir nepasiekiamas šalyje, kurioje pastaruoju metu gyvena – Rusijoje.

Ežere prie Maskvos pramogaujantis V.Romanovas (kairėje) - nepanašus į tokį, kurį neseniai būtų ištikęs insultas.<br>V.Ustjanenkos nuotr.
Ežere prie Maskvos pramogaujantis V.Romanovas (kairėje) - nepanašus į tokį, kurį neseniai būtų ištikęs insultas.<br>V.Ustjanenkos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 23, 2013, 3:00 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:00 PM

Šioje ketvirtadienį lrytas.lt skaitytojo darytoje nuotraukoje buvęs Ūkio banko vadovas užfiksuotas besimaudantis maskviečių pamėgtame Bezdonojės ežere, plytinčiame į vakarus nuo Rusijos sostinės. Šią savaitę paplūdimyje Serebrianyj Bor vyksta paplūdimio turnyras, jame dalyvavo ir bėglys iš Lietuvos. Fotografuota prieš saulę, veidai neapšviesti, tačiau V.Romanovo profilio neatpažinti neįmanoma – jis daugeliui įsirėžė į atmintį per šokių projektus, pobūvius ir kitus viešus verslininko pasirodymus.

Nuotraukų autorius pasakojo, kad V.Romanovas šiame pliaže lankosi dažnai, šį kartą jį lydėjo ir žmona Svetlana. Šalia užfiksuotas vyras yra vienas Maskvoje žinomas verslininkas, besiverčiantis nekilojamuoju turtu.

„V.Romanovas – puikios formos, į Lietuvą grįžti neketina, o tai, kad gulėjo ligoninėje, – tik anekdotas, kurį jis pasakoja savo draugams“, – tokį pasakojimą kartu su nuotrauka pateikė maskvietis.

Pateikė pažymą apie insultą

Tuo, kad bėglys neketina grįžti, niekas neabejoja ir Lietuvoje. Pareigūnai jį siekia apklausti Ūkio banko žlugimo byloje dėl galimo 50 mln. litų iššvaistymo. Jam ketinama pateikti įtarimus.

Po Ūkio banko griūties V.Romanovas iš Lietuvos paspruko. Į prabangų namą Kaune verslininkas negrįžta nuo gegužės.

V.Romanovas Lietuvos pareigūnams atsiuntė Rusijos medikų išduotą pažymą, kurioje rašoma, kad vyrui sušlubavo sveikata – ištiko insultas.

Pagal procedūras, Rusijos pareigūnai turėtų nustatyti V.Romanovo buvimo vietą ir informuoti apie tai Lietuvos teisėsaugos pareigūnus. Vakar portalas lrytas.lt pareigūnams padėjo nustatyti bėglės Neringos Venckienės vietą suteikdamas informacijos apie jos gyvenimą Čikagoje. Tikimės, kad ši informacija apie V.Romanovą jiems irgi bus naudinga.

Žada bylinėtis su Lietuva

Rusams sulaikius V.Romanovą, suteikiama apie mėnesį ekstradicijos prašymui parengti. Jį nusiuntus, Rusija sprendžia, ar tai nėra politinis susidorojimas ir ar nėra kitų kliūčių išduoti verslininką.

Prokurorai neatmeta, kad vengdamas susidūrimo su Lietuvos teisėsauga verslininkas gali paprašyti Rusijos pilietybės, nors pats buvęs Kauno „Žalgirio“ savininkas tokį manevrą vadina fantazija.

Balandį Vilniaus apygardos teismas priėmė žlugusio Ūkio banko akcininko V.Romanovo ieškinį – jis galės bylinėtis su Lietuvos Respublika ir Lietuvos banku.

V.Romanovas prašo pripažinti neteisėtu Lietuvos banko sprendimą apriboti Ūkio banko veiklą, atšaukti licenciją ir perduoti turtą Šiaulių bankui. Atsakovai byloje – ne tik valstybė ir centrinis bankas, bet ir Ūkio bei Šiaulių bankai, taip pat bendrovė „Indėlių ir investicijų draudimas“.

Prašomos priteisti finansinės žalos dydis – V.Romanovo valdytų Ūkio banko akcijų vertė, tačiau ji nėra nurodyta.

Turtas keliauja į mokesčių rojų

Jau senokai Maskvoje apsistojęs V.Romanovas laiko veltui nešvaisto. Žlugusio Ūkio banko bankroto administratoriai neseniai išsiaiškino, kad bankui neįkeista Maskvos centre esančio verslo centro dalis (apie pusė pastato) balandį buvo parduota lengvatinio apmokestinimo valstybėse esančioms kompanijoms, todėl atgauti šį turtą bus nelengva.

Bankroto administratoriaus atstovai portalui lrytas.lt patvirtino planuojantys teismuose užginčyti susitarimą su „Lazurit“ ir taip išsaugoti 50 mln. litų.

„Mes ruošiame ieškinį. Pagal lietuvišką teisinę sistemą, Lietuvos teismų suformuotą praktiką, baudos už neįvykusį sandorį turi būti protingos, skirtos tik kompensuoti galimus pirkėjo nuostolius“, – sakė Ūkio banko interesams atstovaujantis advokatas Vidmantas Drizga.

Jis pastebėjo, kad tokia praktika, kai per bankrotą būdavo sąmoningai „išpučiamos“ baudos, siekiant pasididinti reikalavimus, Lietuvoje buvo dažna prieš dešimt metų ar dar seniau.

Generalinė prokuratūra, pavasarį pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo Ūkio banke, tyrimo eigos nekomentuoja. Prokuratūra nesako, ar pareikš įtarimus V. Romanovui, ar jis bus apklausiamas kaip liudininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.